NBA

18 pontos hátrányból felállva jutott nagydöntőbe a Thunder

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának 38. játéknapijáig kellett várni arra, hogy kiderüljön, ki jut elsőként a nagydöntőbe. Ez az együttes végül az Oklahoma City Thunder lett, akik 18 pontos hátrányból felállva 107-99-re verték a San Antonio Spurst.

Oklahoma City Thunder

Oklahoma City-San Antonio

Mivel az Oklahoma az ötödik mérkőzésen elvette a Spurs pályaelőnyét, így óriási nyomás került a csapat vállára, hiszen ha szerda éjszaka nyernek, akkor bejutnak a nagydöntőbe. A játékosok végül nem remegtek meg, sőt, kiváló produkciót nyújtva 107-99-re verték a San Antoniót. A mérkőzés persze közel sem volt ilyen sima a hazaiak számára, akik már az első negyedben 14 ponttal égtek. Ezt követően a Spurs egészen 18 egységig tudta növelni az előnyét, de a félidőben már 63-48-ra vezettek Parkerék. A második félidő aztán óriási változást hozott, főleg azért, mert a vendégek teljesen elvesztették a fonalat támadásban, így a Thunder zárkózni tudott. A harmadik játékrészt végül a hazaiak 32-18-ra nyerték meg, majd a záró negyedben totálisan átvették az irányítást, és végül 107-99-es sikerével az Oklahoma City jutott a nagydöntőbe, ráadásul mindezt úgy, hogy ők voltak a harmadik együttes az NBA történetében, akik főcsoportdöntőben 2-0-s hátrányt követően négy meccset nyertek sorozatban. A nem mindennapi teljesítményt még az ellenfél edzője, Gregg Popovich is dicsérte: „Az OKC számára ez olyan, mint valami hollywoodi film. Először a Dallasszal, aztán a Lakersszel, majd velünk játszottak. Az utolsó 13 bajnoki címből 10-et ezek a csapatok nyertek, és nem tudom, hogy bárki képes volt-e korábban hasonló teljesítményre, de ez nagyon kellemes lehet nekik.”

A mérkőzés embere egyértelműen a 48 percet játszó Kevin Durant volt, aki 34 pontot és 14 lepattanót ért el. A Thunder többi sztárja is kitett magáért, Russel Westbrook például 25, míg James Harden 16 egységet tett a közösbe. Mellettük a kiegészítő emberek is hozták amit kellett, Serge Ibaka 10, míg Derek Fisher és Thabo Sefolosha 9-9 pontot gyűjtött. Természetesen egy ilyen mérkőzésen a másik oldalon sem maradhatnak el a parádés egyéni teljesítmények: Tony Parker 29 pontjával és 12 gólpasszával csapata legjobbjának bizonyult, de a másik nagy öreg, Tim Duncan is 25 egységet termelt. A meccs legnagyobb meglepetését Stephen Jackson okozta, aki hétből hat triplát berámolva 23 ponttal a legjobb csere volt az egész mezőnyben.

A párharc végeredménye: 4-2 az Oklahoma City Thunder javára.

NBA
Rájátszás, 38. játéknap
Oklahoma City Thunder-San Antonio Spurs 107-99