Roland Garros

Tsonga füvön visszavágna az élet értelmére lelő Djokovicsnak

A Roland Garros férfi egyesének negyeddöntőjében Novak Djokovics egy gigászi ötszettes csatában múlta felül Jo-Wilfried Tsongát. A francia versenyzőnek a negyedik játszmában négy meccslabdája is volt a világelső ellen, de egyiket sem tudta kihasználni, ami később végzetes hibának bizonyult.

Négy óra és 13 perc - ennyi kellett ahhoz, hogy Novak Djokovics áthámozza magát a világranglista ötödik helyén álló Jo-Wilfried Tsongán.

A két játékos a párizsi tornát megelőzően Rómában is összefutott egymással, akkor Djokovics 7:5 6:1-re lelépte a franciát, Grand Slam-versenyen legutóbb tavaly Wimbledonban nyerte a szerb kettejük csatáját 3:1-re. Tsonga legutoljára 2010. januárjában az Australian Open negyeddöntőjében tudta legyőzni Djokovicsot, akkor egy nagy adok-kapok végén öt játszmában múlta felül a szerbet.

Djokovicsból felszakadtak az érzelmek a győzelem után

A keddi mérkőzésük előtt a világelső lehetett a "fittebb", hiszen Tsonga a Wawrinka elleni küzdelmet két napig játszotta, és ugyan a győzelem összejött a hazaiak kedvencének, egy nappal kevesebb jutott neki a pihenésre a nagy csata előtt.

A fáradság meg is látszott az ötödik helyen kiemelt francián, aki az első szettben meglehetősen gyatra játékot produkált - Djokovics 22 perc alatt meg is nyerte azt 6:1-re.

Tsonga a folytatásra azonban összekapta magát, bátor támadójátékával pedig visszajött a meccsbe. A második szettben hiába veszítette el azonnal az adogatását, 4:4 után kétszer is fogadóként nyert játékot, majd közel egy óra után egyenlített. A közönség biztatása közepette Tsonga valósággal megtáltosodott, remekül mozgott a pályán, támadóütéseivel Djokovics sokszor nem tudott mit kezdeni, védekezésben pedig tőle ritkán látható színvonalas játékot produkált. Teljesen megérdemelten nyerte meg a harmadik játszmát is, majd a negyedik szettben hiába helyezett óriási nyomást Djokovicsra, a szerb kihúzta a rövidítésig, majd a tie-breakben meccslabdákat hárítva egyenlített a szettek számát tekintve. Tsonga ezt követően teljesen elkészült erejével, és akárcsak az elsőt, úgy az utolsó szettet is 6:1-re elbukta.

"Meglehet, ez karrierem legnehezebb veresége - mondta Tsonga a találkozóról. "Nem veszítettem el sok meccset ilyen csata után. Nem sűrűn fordul elő velem, hogy meccslabdáim vannak, mégsem én örülhetek a végén. Emlékezetes találkozó volt, hiszen ez a Roland Garros, és ez egy negyeddöntő volt. Egy kicsit szégyellem magam, mert nagyon közel voltam a győzelemhez. Beleadtam mindent, amim volt, harcoltam amennyire tudtam. Sajnos az ötödik szettre nem maradt erő a lábamban. Ennyi az egész"

Tsonga nagyon közel volt a bravúrhoz

Tsongának valóban nincs oka szégyenkezésre, hiszen kiváló meccset játszott a világ jelenlegi első számú játékosával, ráadásul olyan borításon sikerült ezt elérnie, ami finoman szólva sem tartozik a kedvencei közé. "Le kell zárnom ezt a szakaszt, és meg kell kezdeni a felkészülést a füves szezonra. Megpróbálok majd visszaemlékezni erre a vereségre, és önbizalmat meríteni belőle Wimbledonra. Ha salakon ilyen fájdalmakat okozhatok a legjobb játékosoknak, akkor füvön még rosszabbat is tehetek velük" - mosolygott a francia.

A mérkőzést megnyerő Djokovics szerint az ilyen mérkőzésekért érdemes valakinek a teniszt választania hivatásául. "Ha teniszező vagy, ezért érdemes élned - mondta Djokovics. "Ez az, amiért éveken át keményen gyakorolsz. Csodálatos élményt jelent a Roland Garroson egy hazai játékos ellen ilyen mérkőzést vívni. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült győznöm". A világelső szerint komoly szerepet játszott ebben a tapasztalata. "Természetesen közrejátszott a sikeremben az is, hogy az elmúlt öt-hat évben már volt alkalmam ilyen szituációkat megélni. Jó néhány mérkőzésem volt, amikor meccslabdákról kellett visszajönnöm".


Roland Garros, negyeddöntő
Djokovics (szerb, 1.)-Tsonga (francia, 5.) 6:1, 5:7, 5:7, 7:6 (8-6), 6:1
  Adogatás  
7 Ász 6
2 Kettős hiba 3
67% 1. szerva (százalék) 68%
71% (81/114) 1. szerva megnyert p. 65% (69/106)
53% (29/55) 2. szerva megnyert p. 42% (21/50)
64% (7/11) Kivédett bréklabda 54% (7/13)
  Fogadás  
36% (38/106) 1. megnyert fogadópont 29% (33/114)
52% (26/50) 2. megnyert fogadópont 44% (24/55)
46% (6/13) Kihasznált bréklabda 36% (4/11)
  Pontok  
10 Max. pontok sorozatban 6
65% (110/169) Megnyert adogatópont 58% (90/156)
42% (66/156) Megnyert fogadópont 35% (59/169)
54% (176/325) Összes pont 46% (149/325)
  Gémek  
7 Max. játékok sorozatban 3
85% (22/26) Megnyert adogatójáték 75% (18/24)
25% (6/24) Megnyert fogadógémek 15% (4/26)
56% (28/50) Megnyert játékok 44% (22/50
Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Rafael Nadal teniszfelszerelését!
A Roland Garros ideje alatt minden nap közzéteszünk egy tenisz vonatkozású kvízkérdést. Neked nincs más dolgod, mint tippelni, és máris ott a lehetőség, hogy nyerj velünk.
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény egy Rafael Nadal teniszfelszerelés (a Nike 2012-es modelljei):
Rafael Nadal baseball sapka, Rafael Nadal tenisz cipő, Rafael Nadal melegítőfelső, Rafael Nadal tenisz póló, Rafael Nadal tenisz rövidnadrág, Rafael Nadal teniszütő (Babolat). A nyertes a felszerelés mellett öt óra ingyenes teniszoktatásban is részesül Csurgó Virág jóvoltából a Kőér Tenisz Klubban.