Tenisz

Rafa Nadal élete legjobb Roland Garrosát játssza

A Párizsban zajló francia nyílt teniszbanokságon mérkőzésről mérkőzésre ejti ámulatba a sportág szerelmeseit a címvédő Rafael Nadal, aki legutóbb hétfőn a verseny 13. helyén kiemelt argentin Juan Monacót döngölte bele a salakba. A spanyol minden eddigi szereplésénél jobban teljesít, az eddig eltelt négy fordulóban mindössze 19 (!) játékot veszített el.

Nadalnak vigasztalnia kellett barátját miután lebombázta őt a pályáról

A "salak királya" az első szettben két játékot még átengedett a 13. helyen kiemelt argentin Juan Mónacónak, de aztán a második és harmadik játszmát is semmire nyerte, a harmadikban rögtön első meccslabdáját értékesítette. A dél-amerikai nem játszott rosszul, de esélye sem volt a szárnyaló Nadal ellen, aki fogadóként 10 játékból nyolcat bezsebelt.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól ment" - mondta a második helyen kiemelt spanyol. "Azt gondolom, hogy Monaco talán karrierje legjobb teniszét produkálta mostanában, de hétfőn nem tudta magát hozni, különösen az utolsó szettben, mikor elkezdett rontani. Láttam, ahogy szenved. Sajnálom őt, mert ő az egyik legjobb barátom a tour-on"- nyilatkozta Nadal, aki újabb tükörsima győzelme után hihetetlen statisztikai mutatókat állított fel.

Nadal elveszített játékainak a száma az első négy fordulóban
2005 38 2009 49
2006 49 2010 34
2007 33 2011 53
2008 22 2012 19

A 26. születésnapját vasárnap ünneplő klasszis az eddig lejátszott négy mérkőzésén mindössze 19 játékot veszített, szettet természetesen nem bukott. Az eddigi nyolc Roland Garros indulásából ez immáron a negyedik alkalom, hogy úgy jut el a negyeddöntőig, hogy nem engedélyezett játszmát ellenfeleinek.

Akkora fölényben, mint Nadal nem volt játékos 1982 óta, amikor is az argentin Guillermo Vilas 16 elveszített játékkal verekedte be magát a legjobb nyolc közé. "Igazán nyugodtan és kényelmesen érzem magam. Ha vége lesz a versenynek, akkor majd meg tudom mondani, hogy ez volt-e a legjobb Roland Garrosom vagy sem. Jelenleg még a játékkal kell foglalkoznom" - tette hozzá a címvédő.

Nadal az elődöntőbe jutásért majd honfitársával, Nicolas Almagróval csap össze, aki meglehetősen könnyedén intézte el a szerb Janko Tipszarevicset. Almagro - spanyol lévén - egyik kedvenc borítása a salak, idei mutatói (28 győzelem, 6 vereség) és eredményei a vörös borításon pedig alá is támasztják ezt.

A két játékos 2008-ban is 2010-ben is összefutott a párizsi torna negyeddöntőjében, a négy évvel ezelőtti Nadal-győzelem (6:1, 6:1, 6:1) minden idők legfölényesebb negyeddöntős párharca volt.

Az Eurosport és a Hatharom.hu közös játéka!
Nyerd meg Rafael Nadal teniszfelszerelését!
A Roland Garros ideje alatt minden nap közzéteszünk egy tenisz vonatkozású kvízkérdést. Neked nincs más dolgod, mint tippelni, és máris ott a lehetőség, hogy nyerj velünk.
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény egy Rafael Nadal teniszfelszerelés (a Nike 2012-es modelljei):
Rafael Nadal baseball sapka, Rafael Nadal tenisz cipő, Rafael Nadal melegítőfelső, Rafael Nadal tenisz póló, Rafael Nadal tenisz rövidnadrág, Rafael Nadal teniszütő (Babolat). A nyertes a felszerelés mellett öt óra ingyenes teniszoktatásban is részesül Csurgó Virág jóvoltából a Kőér Tenisz Klubban.