EURO 2012 csoportbemutató

A legkönnyebbnek tűnő négyest az oroszok és a lengyelek uralhatják

Öt nap múlva elrajtol a XIV. labdarúgó-Európa-bajnokság. A hátralévő időben sorrendben részletesen bemutatjuk a torna négy csapatát. Először a ránézésre legkönnyebbnek tűnő lengyel-görög-orosz-cseh kvartett következik.

Lengyelország a dortmundi légióban bízik

Lengyelország másodszor vesz részt Európa-bajnokságon, négy évvel ezelőtt a selejtezősorozatot megnyerve a tornán két vereséggel, és egy döntetlennel nem élte túl a csoportkört, most házigazdaként kimaradt a kvalifikációból, és a továbbjutásra is reális esélye van.

Bár az orosz válogatott kiemelkedik ebből a kvartettből, a lengyelek jó eséllyel pályáznak a második helyre. Ha a nyitómérkőzésen legyőzik a rendkívül kellemetlen ellenfélnek számító, és várhatóan döntetlenre játszó görögöket, akkor már szinte nyert ügyük van, a hazai pálya továbbrepítheti barátainkat a negyeddöntőbe - ami egyértelmű elvárás a szurkolók és a szövetség részéről. A pályán kívül meglesz a segítség, de a zöld gyepen ki veheti hátára a csapatot?

Lengyelország:
Területe: 312 685 négyzetkilométer
Lakosok száma: 38,187 millió
Főváros: Varsó
Labdarúgó szövetség alapítási éve: 1919
FIFA-világranglista helyezés: 65.
Mezszín: fehér-piros
Út az Eb-ig: házigazdaként automatikus résztvevő.
Korábbi Eb-részvétel: 1 (2008)
Legnagyobb siker: világbajnoki bronzérmes (1974, 1982)
Szövetségi kapitány: Franciszek Smuda (2009 októbere óta)
Meghatározó játékosok: Wojciech Szczecsny (Arsenal), Lukasz Piszczek, Jakub Blaszczykowski, Robert Lewandowski (mind Borussia Dortmund), Ireneusz Jelen (OSC Lille)

Egyértelműen a dortmundi légiósok. A keret többsége külföldön keresi kenyerét, a legtöbben (nyolcan) a Bundesligában, a legnevesebbek a védő Lukasz Piszczek, a középpályás Jakub Blaszczykowski és a csatár Robert Lewandowski, akik lényegében minden csapatrészt lefednek. Ha "Kuba" (8 assziszt/6 gól a bajnokságban) olyan labdákkal kínálja meg az Eb-n is Lewandowskit (9 assziszt/22 gól), mint a Dortmundban, akkor bárkit elkaphatnak a fehér-pirosak. A támadóra szerintünk is érdemes lesz odafigyelni, a hatharom.com szerkesztősége az EURO 2012 egyik sztárját látja benne.

A selejtezősorozatból való felmentés nemcsak előny egy házigazdának, Franciszek Smudának tét nélküli meccseken kellett formába hoznia fiait. Ez felemásan sikerült, idén ikszeltek a portugálokkal, majd Andorra kivételével épphogy legyőzték a letteket és a szlovákokat, igaz, gólt nem kaptak. A dortmundiak mellett az arsenalos Wojciech Szczesny is biztos pont a kapuban, de a többieknél a tapasztalat még gondot okozhat. Bizakodásra az adhat okot, hogy a leggyengébb csoportban az oroszokon kívül a görögök, illetve a legutóbb a magyarok ellen vereséget szenvedő csehek is verhetőnek tűnnek.

Út az Eb-re:
*társrendezőként nem kellett selejteznie a részvételért.
 
2012-es barátságos mérkőzések:
Lengyelország-Portugália 0-0
Lengyelország-Lettország 1-0
Lengyelország-Szlovákia 1-0
Lengyelország-Andorra 4-0
A lengyel keret:
Kapusok: Wojciech Szczesny (Arsenal), Przemyslaw Tyton (PSV Eindhoven), Grzegorz Sandomierski (Genk).
Védők: Sebastian Boenisch (Werder Bremen), Marcin Kaminski (Lech Poznan), Damien Perquis (Sochaux), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund), Marcin Wasilewski (Anderlecht), Jakub Wawrzyniak (Legia Warsawa), Grzegorz Wojtkowiak (Lech Poznan).
Középpályások: Jakub Blaszczykowski (Borussia Dortmund), Dariusz Dudka (Auxerre), Kamil Grosicki (Sivasspor), Adam Matuszczyk (Fortuna Düsseldorf), Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), Rafal Murawski (Lech Poznan), Ludovic Obraniak (Girondins Bordeaux), Eugen Polanski (FSV Mainz), Maciej Rybus (Terek Groznij), Rafal Wolski (Legia Warsawa).
Támadók: Pawel Brozek (Celtic Glasgow), Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), Artur Sobiech (Hannover 96).

Görögország

A játékot betonbiztos védekezésükkel megölő, 2004-ben a világ nyolcadik csodájaként Európa-bajnokságot nyerő görögöket ellenfélként mindenki a pokolba kívánja. A darálós játék most is borítékolható, de a csoportból való továbbjutáshoz támadásban is produkálni kell valamit, még úgy is, hogy a legnehezebben legyőzhető csapatok közé tartoznak. Ezt bizonyítja a veretlenül megnyert selejtezősorozat, és a két ikszre és egy győzelemre lehozott felkészülési meccseik.

Görögország:
Területe: 131 957 négyzetkilométer
Lakosok száma: 11,319 millió
Főváros: Athén
Labdarúgó szövetség alapítási éve: 1926
FIFA-világranglista helyezés: 14.
Mezszín: kék-fehér
Út az Eb-ig: Az F csoportot veretlenül megnyerve jutott ki az Eb-re.
Korábbi Eb-részvétel: 3 (1980, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: Európa-bajnok (2004)
Szövetségi kapitány: Fernando Santos (portugál, 2010 óta)
Meghatározó játékosok: Georgiosz Karagunisz (Panathinaikosz), Theofanisz Gekasz (Samsunspor), Kiriakosz Papadopulosz (Schalke 04)

A helléneket az Olümposzra emelő Otto Rehhagelt a portugál, de görög nagycsapatoknál edzősködött Fernando Santos váltotta a kispadon, alatta mindössze egyszer (Románia ellen) kapott ki az együttes, de az egynél több lőtt gól is ritkaságnak számít.

Az Eb-győztes korosztály mára nagyrészt kicserélődött, de így is vannak olyan nevek, akikre érdemes lesz odafigyelni. Egyikük a Schalkéban alapember Kirjakosz Papadopulosz, aki hamarosan Európa legjobb védői közé emelkedhet. Mellette ott van hátul Vaszilisz Toroszidisz, Szokratisz Papasztathopulosz, Avraam Papadoupulosz, a védelem tűnik a csapat legbiztosabb pontjának. Középen két 2004-es hős, Kosztasz Kacuranisz és Jorgosz Karagunisz eszén nehéz lesz túljárni, de a gólszerzéssel gondok lehetnek. A jobbszélsőként is hasznosítható Szotirisz Ninisztől, és a rutinos Theofanisz Gekasztól várják a gólokat. Egy biztos, ha az ellenfelek lőnek egy gólt a görögöknek, akkor onnan könnyű a dolguk, de ha a hellének lövik az első találatot... 2008 június óta nem kaptak ki, ha megszerezték a vezetést.

A görög keret:
Kapusok: Kosztasz Csalkiasz (PAOK), Mihalisz Szifakisz (Arisz), Alekszandrosz Corvasz (Palermo).
Védők: Vaszilisz Toroszidisz (Olimpiakosz), Szokratesz Papasztatopulosz (Werder Bremen), Avram Papadopulosz (Olimpiakosz), Jose Holebas (Olimpiakosz), Szteliosz Malezasz (PAOK), Jorgosz Cavelasz (Monaco), Jannisz Manajtisz (Olimpiakosz), Kirjakosz Papadopulosz (FC Schalke 04).
Középpályások: Jorgosz Karagunisz (Panathinaikosz), Kosztasz Kacuranisz (Panathinaikosz) Jorgosz Fotakisz (PAOK), Kosztasz Fortunisz (1. FC Kaiserslautern), Jannis Fetfacidisz (Olimpiakosz), Szotirisz Ninisz (Panathinaikosz), Grigorisz Makosz (AEK Athén).
Támadók: Jorgosz Szamarasz (Celtic Glasgow), Dimitrisz Szalpingidisz (PAOK), Kosztasz Mitroglu (Atromitos), Nikosz Liberopulosz (AEK Athén), Teofanisz Gekasz (Samsunspor).

Oroszország

A 2008-ban bronzérmes gárda adja a mostani orosz keret magját, a szurkolók most is Arsavintól, Zsirkovtól, Pavljucsenkótól várják a csodát. A Szbornaja lemaradt a 2010-es vébéről, de Guus Hiddink után ismét egy holland szakemberrel, Dick Advocaattal kísérlik meg az újabb bravúrt.

Oroszország:
Területe: 17 075 400 négyzetkilométer
Lakosok száma: 141,75 millió
Főváros: Moszkva
Labdarúgó szövetség alapítási éve: 1912
FIFA-világranglista helyezés: 11.
Mezszín: piros-fehér-kék
Út az Eb-ig: A B csoport győzteseként jutott ki az Eb-re.
Korábbi Eb-részvétel: 9 (1960, 1964, 1968, 1972, 1988, 1992, 1996, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: Európa-bajnok (1960), Európa-bajnoki ezüstérmes (1964, 1972, 1988), olimpiai bajnok (1956, 1988)
Szövetségi kapitány: Dick Advocaat (holland, 2010 óta)
Meghatározó játékosok: Andrej Arsavin (Zenit), Alekszandr Kerzsakov (Zenit), Roman Pavljucsenko (Lokomotiv Moszkva), Jurij Zsirkov (Anzsi Mahacskala)

Oroszország minden csapatrészben ütősnek tűnik, hátul Igor Akinfejev és Vjacseszlav Malafejev személyében két kiváló kapus közül válogathat Advocaat. Akinfejev féléves kihagyás után tavasszal tért vissza, de valószínűleg ő lesz az első számú kapus. A védelemben az A. Berezuckij-Szergej Ignasevics-Jurij Zsirkov betonbiztosnak tűnik, Zsirkov támadásban is rendkívül hasznos, de ha valamelyikük kidől, újoncoknak kell beugraniuk. Középen a Zenitben együtt szereplő, egymás minden rezdülését kívülről fújó Roman Sirokov és Konsztantyin Zirjanov adja a stabilitást, a karmester Andrej Arsavin pedig ha elkapja a fonalat, akkor bebizonyíthatja klasszisát, és feledtetheti híveivel az arsenalos lejtmenetet. Berrobanhat a nemzetközi elitbe a jobbszélső, Alan Dzagojev, míg elöl két jó formában lévő csatár, Pavel Pogrebnyak és Alekszandr Kerzsakov szaggatná szét az ellenfelek hálóját.

Az oroszok sikere sok szempontból Arsavinon áll vagy bukik, ha ő elkapja a fonalat, akkor semmi sem "mentheti meg" övéit a csoportelsőségtől.

A gárda remek hajrával ért oda csoportjának élére a kvalifikációban, idén veretlenek, és az Olaszország elleni 3-0 sokat elárul a csapat erejéről.

Az orosz keret:
Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Vjacseszlav Malafejev (Zenit), Anton Sunyin (Dinamo Moszkva).
Védők: Alekszandr Anjukov (Zenit), Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Roman Saronov (Rubin Kazany), Vlagyimir Granat (Dinamo Moszkva), Kirill Nababkin (CSZKA Moszkva).
Középpályások: Igor Gyenyiszov (Zenit), Roman Sirokov (Zenit), Konsztantyin Zsirjanov (Zenit), Jurij Zirkov (Anzsi Mahacskala), Alan Dzagojev,(CSZKA Moszkva), Igor Szemsov (Dinamo Moszkva), Gyenyisz Glusakov.
(Lokomotiv Moszkva), Marat Izmajlov (Sporting Lisboa), Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva).
Támadók: Andrej Arsavin (Arsenal), Alekszandr Kerzsakov (Zenit), Roman Pavljucsenko (Lokomotiv Moszkva), Alekszandr Kokorin (Dinamo Moszkva), Pavel Pogrebnyak (Fulham).

Csehország

Magyar szemszögből élénk emlékeink vannak a csehekről, hiszen a magyar válogatott múlt pénteken felejthető meccsen 2-1-re legyűrte Michal Bílek együttesét. Bár a csapat végigtámadta a mérkőzést, az átütő erő hiányzott, ha a gárda az Európa-bajnokságon is hasonlóan teljesít, június 16-án csomagolhatnak a játékosok.

Csehország:
Területe: 78 866 négyzetkilométer
Lakosok száma: 10,525 millió
Főváros: Prága
Labdarúgó szövetség alapítási éve: 1901
FIFA-világranglista helyezés: 26.
Mezszín: piros-fehér-kék
Út az Eb-ig: Az I csoport második helyén végzett, majd a pótselejtezőn Montenegrót legyőzve jutott ki az Eb-re.
Korábbi Eb-részvétel: 7 (1960, 1976, 1980, 1996, 2000, 2004, 2008)
Legnagyobb siker: Európa-bajnok (1976), olimpiai bajnok (1980), Európa-bajnoki ezüstérmes (1996), Eb-elődöntős (2004)
Szövetségi kapitány: Michal Bilek (2009 óta)
Meghatározó játékosok: Tomás Rosicky (Arsenal), Petr Cech (Chelsea), Milan Baros (Galatasaray), Jaroslav Plasil (Girondins Bordeaux)

Pedig az összeállítás a világ egyik legjobb kapusával kezdődik, és ha minden poszton egy Petr Cech futballozna, akkor senkitől sem kellene félnie a cseheknek. De a Chelsea friss BL-győztes kapusa nem lőhet gólokat, Pavel Nedved, Karel Poborsky és a régi nagy generáció már csak az emlékekben él, az utánpótlás pedig nem kopogtat az ajtón. Szerintünk Cech bravúrjai a továbbjutáshoz nem lesznek elegendők. Bílek a legfőbb célt, a tornára való kijutást már teljesítette.

A kapuson kívül a két szélső védő, a Leverkusenben játszó Michal Kadlec, és az elképesztően sokat futó, etióp gyökerekkel bíró Theodor Gebre Selassie a csapat erős pontja, na meg természetesen Tomás Rosicky. A törékeny karmestert még Dortmundban nevezték el a drukkerek a "labdarúgás Mozartjának", a jelző tökéletesen illik rá, de a csapat tőle függ, más nem képes pótolni őt, vagy hátára venni a társaságot. Rosicky munkáját mögüle Jaroslav Plasil fogja segíteni, előtte a 2004-es gólkirálynak, Milan Barosnak, Tomás Pekhartnak vagy David Lafatának kell a hálóba varázsolnia a kapott labdákat.

A cseh keret:
Kapusok: Petr Cech (Chelsea), Jaroslav Drobny (Hamburger SV), Jan Lastuvka (Dnyipro Dnyipropetrovszk).
Védők: Frantisek Rajtoral (Viktoria Plzen), Tomás Sivok (Besiktas), Theodor Gebre Selassie (Liberec), Roman Hubnik (Hertha BSC), Michal Kadlec (Bayer Leverkusen), Marek Suchy (Szpartak Moszkva), David Limbersky. (Viktoria Plzen).
Középpályások: Petr Jirácek (VfL Wolfsburg), Tomás Rosicky (Arsenal), Tomás Hubschman (Sahtar Donyeck), Daniel Kolár (Viktoria Plzen), Jaroslav Plasil (Girondins Bordeaux), Jan Rezek (Anortoszisz Famaguszta), Vladimír Darida (Viktoria Plzen), Václav Pilar (Viktoria Plzen), Milan Petrzela (Viktoria Plzen).
Támadók: Milan Baros (Galatasaray), David Lafata (Jablonec), Tomás Necid (CSZKA Moszkva), Tomás Pekhart (1. FC Nürnberg).
Az A csoport menetrendje:
június 8., péntek:
Lengyelország-Görögország, Varsó 18:00
Oroszország-Csehország, Wroclaw 20:45
június 12., kedd:
Görögország-Csehország, Wroclaw 18:00
Lengyelország-Oroszország, Varsó 20:45
június 16., szombat:
Görögország-Oroszország, Varsó 20:45
Csehország-Lengyelország, Wroclaw 20:45
A hatharom.com tippje a csoport végeredményére:
1. Oroszország
2. Lengyelország
3. Csehország
4. Görögország

 

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!