EURO 2012 sztárjai

Ha Benzema úgy játszik az Eb-n, mint a Realban…

  • DA

Öt nap múlva elrajtol a XIV. labdarúgó Európa-bajnokság. A hathárom.hu arra vállalkozott, hogy tüzetesebben bemutasson néhány játékost, akire szerintünk érdemes lesz odafigyelni a kontinenstornán. Sorozatunk első részében a horvát Luka Modricról a másodikban a lengyel Robert Lewandowskiról írtunk, majd következett az angol Gary Cahill, a német válogatott irányítója, Mesut Özil, ezután pedig a BL-győztes Chelsea spanyol csatára, Fernando Torres, aztán a holland Robin van Persie. Most ismét egy vérbeli gólvágó, Karim Benzema következik, akit – bár más poszton játszik – régóta Zinedine Zidane-hoz hasonlítanak, és Ukrajnában beteljesítheti a jóslatot.

Karim Benzema - ahogy az nevéből is következik - sem tősgyökeres francia szülőktől származik, szülei Algériából települtek át Lyonba. 1987. december 19-én született, szülei összesen nyolc gyermeket neveltek, nem csoda, ha a kis Karim ki akart tűnni.

Hét évesen a Bron Terraillonnál kezdte labdarúgó-pályafutását, ahol társai a "Coco" becenevet adták neki, miután két gólt lőtt egy Lyon elleni U10-es meccsen. A város élcsapata felfigyelt tehetségre és nemsokára szerződtette.

A Lyon akadémiáján remek ütemben fejlődött és lépegetett felfelé, az U16-os bajnokságban 38-szor volt eredményes. A 2004-2005-ös szezon már az Oroszlánok tartalékcsapatánál találta, ahol ősszel tíz gólt szerzett, a szezon második felében már a nagyokkal edzett. Az aranykorát élő Lyont akkoriban olyan játékosok erősítették, mint Michael Essien, Sylvain Wiltord, Florent Malouda, vagy Éric Abidal. 2005. januárjában bemutatkozott a Ligue 1-ben, gólpasszal, ami profi szerződést ért és a szezon végén bajnoknak mondhatta magát.

A fejlődése ezután is töretlen volt, egészen a madridi kalandig. 2004 és 2009 között négyszer volt bajnok, egyszer kupa-, kétszer Szuperkupa-győztes a Lyonnal. A 2007-2008-as szezon végképp meghozta az áttörést, első számú csatárként megkapta a 10-es mezt, a gólkirályi címet és az év játékosa-díjat is bezsebelte. Az idényben 51 meccsen 31 gólt jegyzett, bekerült a France Football magazin Aranylabda-jelöltjei közé, a francia sajtó egyenesen Zinédine Zidane-hoz hasonlította. A klub igyekezett magához láncolni, vagy legalábbis csinos összeget leakasztani érte, ezért 2013-ig szóló szerződést kötöttek vele.

Egy évet lehúzott még a Lyonban, 18 gólt termelt, de megszakadt a gárda nagy menetelése, zsinórban hét elsőség után be kellett érnie a bronzéremmel. Benzema ekkor már külföld felé kacsintgatott, joggal, hiszen bizonyított már eleget franciahonban, következhetett egy európai élcsapat. Nos, a kérő a világ egyik legsikeresebb klubja volt, emberünk 2009 nyarán magára ölthette a habfehér szerelést, 35 millió euróért leigazolta a Real Madrid, ő volt Kaká és Cristiano Ronaldo mellett Florentino Pérez második elnöki szériájának csúcsigazolása.

Név: Karim Benzema.
Születési idő: 1987. december 19.
Születési hely: Lyon, Franciaország.
Magasság, testsúly: 187 centiméter, 74 kg
Poszt: csatár
Válogatottság/gól: 44/13
Eddigi sikerei: francia bajnok (2005, 2006, 2007, 2008), francia kupagyőztes (2008), francia gólkirály (2008), spanyol kupagyőztes (2011), spanyol bajnok (2012), U17-es Európa-bajnok (2004).
Piaci érték: 35 millió euró

Bár nem indult rosszul a szezon számára, egy barátságos meccsen góllal debütált, de ahogy teltek a hetek-hónapok, nem jöttek a Franciaországban megszokott duplák-triplák, a spanyol sajtó kezdte szétszedni, új Anelkának titulálták. Manuel Pellegrini edző az argentin Gonzalo Higuaínt kezdte el favorizálni helyette, a francia a cserepadra szorult, végül nyolc találatig jutott, aminél többet vártak tőle, de mentora, Zinedine Zidane többször is védelmébe vette. Tekintélyét egy kényes incidens is megtépázta, 2010 áprilisában egy kiskorú prostituált Franck Ribéryvel, Sidney Govouval, Hatem Ben Arfával egyetemben feljelentette a rendőrségen, a vizsgálat másfél évvel később felmentéssel zárult.

2010 nyarán Pellegrini helyére José Mourinho érkezett a királyiak kispadjára, ezzel új időszámítás kezdődött Benzema életében. "Meg kell értenie, hogy rendkívüli tehetség, de ez még önmagában kevés" - mondta róla a portugál tréner, hozzátéve, hogy a játékosnak rengeteget kell javítania hozzáállásán.

Egy sztori szerint Mourinho egyszer a következőt mondta neki: "Figyelj ide. Ha kilenckor edzünk, akkor álmos vagy. Ha tízkor, akkor az a baj, hogy túl friss vagy. Ha délben, akkor éhes vagy. Te mikor akarsz edzeni?" Ezután már a támadó is bizonyítani akarta, hogy több, mint egy túlsztárolt üdvöske.

Nos, Mourinho, mondhatni csodát tett, nem egyik napról a másikra, de Európa egyik legjobb csatárát faragta Benzemából. Talán hipnózist alkalmazott nála, hogy előhívja a lyoni emlékeit, nem tudni, de 2011 tavaszára kezdett beérni munkája. Az sem elhanyagolható tény, hogy Higuaín hátsérülése miatt első számú csatárrá lépett elő, elkezdte termelni a gólokat. Minden sorozatot tekintve 26-szor köszönt be az ellenfeleknek, és megszerezte első trófeáját, a Király Kupát a Madriddal.

A 2011-2012-es évadban már egy erőtől és önbizalomtól duzzadó - és Laurent Blanc szövetségi kapitány és Zidane tanácsára egy itáliai klinikán nyolc kilótól megszabaduló - Karim Benzemának tapsolhatott a blancók szurkolótábora. Ősszel többnyire még felváltva játszatta őt és Higuaínt Mourinho, de aztán a francia kiérdemelte a folyamatos bizalmat. Összesen 32 gólig, és ami szintén figyelemreméltó, 16 gólpasszig jutott, májusban spanyol bajnoki aranyat akasztottak a nyakába, igaz, a nagy álom, a Bajnokok Ligája-siker ezúttal is elkerülte a Realt. A 2011-es naptári évben a France Football megválasztotta az év francia játékosának (Éric Abidalt megelőzve), pártfogója, Zidane után második spanyolországi légiósként.

Önbizalmára, játékkedvének visszatérésére remek példa az alábbi, Osasunának lőtt, Marco Van Bastenre hajazó gólja:

"Minden elismerést megérdemelt a teljes átalakulása miatt. Némi segítséget kapott tőlem, a csapattársaitól, és Zizou-tól, de övé az elsődleges érdem" - mondta Mourino.

2012-re Benzema klasszissé érett. MIndkét lábával jól lő, a tizenhatoson belül és kívül is feltalálja magát, és 16 asszisztja mutatja, hogy nemcsak a kapu elé letáborozva várja a forintos labdákat. Ráadásul harmadik madridi évében megszabadult attól a fóbiájától, hogy tíz nagy helyzetből jó, ha egyet berúg, és eddig a nagyobb sérülések is elkerülték.

Nos, válogatottbeli teljesítménye klubkarrierjéhez hasonlatos. Végigjárta a korosztályos csapatokat, többnyire szállította a gólokat, 2004-ben U17-es Európa-bajnok volt, de feljebb váratott magára az áttörés. 2006 novemberében meghívta a nemzeti tizenegybe Raymond Domenech, de sérülés miatt nem mutatkozhatott be, erre 2007 márciusában, Ausztria ellen került sor, csereként beállva győztes gólt szerzett. A 2008-as Európa-bajnokságon ott volt a keretben, de az első két csoportmeccs után a francia média a keresztvizet is leszedte róla (vagyis szedte volna, mivel Benzema muzulmán). A gallok nem jutottak be az egyenes kieséses szakaszba, William Gallas később Benzemát, szemtelen és arrogáns hozzáállását is vádolta ezért.

A Domenech-érában 2009 októberében volt utoljára válogatott, a szakvezető a Real Madridban mutatott pocsék formája miatt nem vitte magával a dél-afrikai világbajnokságra, ahol ugyancsak lebőgtek a franciák. Az új szövetségi kapitányra, Laurent Blanc-ra várt, hogy új alapokra helyezze a "Kékeket", a fiatal tréner pedig Benzema régi csodálójaként a csatár köré építette fel a támadószekciót. "Benzema nélkül nincs is francia válogatott támadójáték" - mondta róla februrárban. A 2012-es Eb-selejtezősorozatban három gólt szerzett, de győztes gólt jegyzett az Anglia és Brazília elleni barátságos találkozón is.

Bár a franciákat a legtöbben talán nem sorolják az egyértelmű esélyesek közé a jövő pénteken rajtoló tornán, Blanc-nal az első két fellépésén kikapott a francia együttes, de azóta, 2010. szeptembere óta veretlen, és benne van a pakliban, hogy a Clichy, Ben Arfa, Nasri, Cabayé és Benzema nevével fémjelezett új generáció Zidane-ék örökébe lépjen. Ehhez az is kell, hogy a csatár hozza a Real Madridban mutatott pazar játékát, és hátára vegye a csapatot. A még mindig csak 24 éves Benzema pár év alatt megjárta a mennyet és a poklot is, Ukrajnában a hallhatatlanok közé, Zinedine Zidane mellé emelkedhet.

Benzema legszebb Realos góljai:

Az EURO 2012 további sztárjai:

1. Luka Modric egy zsíros klubszerződésért sokáig repíti majd a horvátokat
2. Lewandowski, a csörtető lengyel huszár
3. Az ember, aki Messit rémálmaiban kísérti
4. Jobb Messinél, Ronaldo hálás neki - Özil, a gólpasszkirály
5. A spanyolok megmutatják Torresnek, hogy merre van az ellenfél kapuja
6. Nincs harag - Van Persie