NBA

Meghiúsult a bűvös 21

  • Molnár Dávid

Az Oklahoma City szakította meg a San Antonio Spurs történelmi menetelését az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában.. Tony Parkerék zsinórban húsz győzelemmel a hátuk mögött tették át székhelyüket Oklahoma Citybe a nyugati főcsoportdöntő harmadik meccsére, ahol húszpontos vereséget szenvedtek, így a Thunder 2-1-re szépített a párharcban.

Bekövetkezett az, amire a Spurs-rajongókon kívül már mindenki várt: sorozatban huszadik győzelmük után kikaptak Tony Parkerék. A Spurs sorozata még az alapszakaszban kezdődött, majd a playoffban két söpréssel folytatódott, és a főcsoportdöntő első két mérkőzését is megnyerték. Az Oklahoma City azonban nem akart beállni a kisöpörtek sorába, és egy meggyőző teljesítménnyel vetettek véget a Spurs nem mindennapi menetelésének.

"Sosem gondoltuk, hogy ezek a srácok előnyt élveznének velünk szemben, még ha ki is kaptunk tőlük párszor. Mindenesetre jól jött, hogy 2-1-re szépítettünk a párharcban. Nem akartunk 3-0-s hátrányba kerülni" - nyilatkozott Kevin Durant, a Thunder sztárja, aki 22 ponttal terhelte a Spurs kosarát a harmadik mérkőzésen.

A San Antonio így pont lemaradt arról, hogy az NBA történetében beálljon a Los Angeles Lakers mellé, hiszen amellett, hogy új győzelmi rekordot állítottak fel az alapszakaszban, illetve a rájátszásban elért sikereikkel, egy másik NBA-csúcsban is érintettek voltak. A Lakers 1989-ben és 2001-ben is tizenegy győzelemmel rajtolt el a playoffban, előbbiben végül kikapott a nagydöntőben, de 2001-ben már sikerült révbe érniük.

Gregg Popovich, a Spurs vezetőedzőjének szavaiból a mérkőzés után inkább a meglepettséget lehetett kivenni, de egyben elismeréssel is adózott a Thundernek a remek játékért.

"Úgy játszottak, mintha ez lett volna a búcsúmeccsük, támadó és védő fronton egyaránt. Nagyon aktívak, fizikálisak voltak, jól mozgatták a labdát a támadásaik során. Mindent jobban csináltak nálunk, úgyhogy megérdemelten vertek meg minket."

Kevin Durant mellett még Thabo Sefolosha sziporkázott a hazai színekben, aki saját playoff-rekordot állított fel tizenkilenc pontjával, és hat labdaszerzésével. Utóbbi kategóriában már három perc elteltével négy lopás állt a játékos neve mellett. A vendégek részéről Tony Parker és Stephen Jackson is tizenhat egységgel zárták a találkozót, míg Tim Duncan tizenegy pontot írhatott fel magának, tizenöt kísérletből.

Egy sorozat tehát véget ért, a széria azonban csak most kezdődhet el igazán. A húszpontos győzelemből a Thunder mindenképp erőt meríthet, és a szombati negyedik mérkőzésen valószínűleg nem elégednének meg a párharc kiegyenlítésénél kevesebbel.

NBA
Nyugati főcsoportdöntő
Oklahoma City Thunder - San Antonio Spurs 102-82
A négy győzelemig tartó párharc állása: 2-1 a Spurs javára.