NBA

Thriller a keleti főcsoportdöntő második meccsén

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának 31. játéknapján a Miami 15 pontos hátrányt ledolgozva, hosszabbításban verte meg a Bostont, ezzel a Heat 2-0-s előnyre tett szert a párharcot tekintve.

Paul Pierce a Boston Celtics játékosa

Miami-Boston

Amennyiben a Boston komolyan gondolja a nagydöntőt, mindenképpen illett volna legyőzniük a Miamit a párharc második mérkőzésén, ám ennek ellenére a Celtics hosszabbításban 115-111-es vereséget szenvedett egy igazán kiváló összecsapáson.

A kelták rögtön a meccs elején be is kezdtek, ugyanis Pierce-ék 24-18-ra nyerték az első negyedet, sőt, a másodikban már 15-tel is vezettek, ám a szünetben 46:53 állt az eredményjelzőn. A második félidő aztán egyértelműen a Miamié volt, akik a harmadik játékrészt 35-22-re nyerték meg, ám Jamesék kissé átaludták az utolsó(nak gondolt) felvonást, mivel 24-18-ra elbukták azt. A rendes játékidő végjáték érdekesen alakult, ugyanis Ray Allen 34 másodperccel a vége előtt egyenlíteni tudott, majd ezt követően kétszer is megnyerhette volna a meccset LeBron James a Heatnek, a Király azonban mindkétszer hibázott. A hosszabbításban a Boston együttese kissé elaludt, hiszen egyedül Rajon Rondo tudott pontokat szerezni, rögtön 12-t is, ám nem túl jó előjel a Celtics számára, ha csak kedvenc irányítójuk képes pontokat termelni. A túlórában ennek köszönhetően a Miami tudott diadalmaskodni, akik végül 16-12-re nyerték az extra játékrészt. A mérkőzés után egyébként Doc Rivers, a vendégek mestere elsősorban a bírókat kritizálta: „Ez az, aminek látszik. LeBron 24 büntetőt dobhatott, míg a mi teljes csapatunk 29-et… Nem őrülhetünk meg, egyszerűen nem őrülhetünk meg ebben a sorozatban, el kell felejtenünk ezt az egészet, és továbblépni.

Természetesen ez a mérkőzés sem múlt el kiváló egyéni teljesítmények nélkül, a Miaminál LeBron James 34, Dwyane Wade pedig 22 egységet szerzett, igaz, mindketten pocsékul dobtak mezőnyből. A Heat részéről ki kell még emelnünk Mario Chalmers játékát, aki 22 pontot termelt, de a kispadról beálló Udonis Haslem sem szégyenkezhet a maga 13 egységével.

Az igazán nagy durranást egyénileg a bostoni együttes produkálta, hiszen Rajon Rondo karriercsúcsot jelentő 44 pontot, 10 gólpasszt, valamint 8 lepattanót szerzett, ráadásul úgy, hogy egy másodpercet sem pihent a mérkőzés során. Ez a teljesítmény egyébként NBA rekordot is jelent, ugyanis korábban nem volt olyan játékos aki 44 pontot, 10 gólpasszt és 8 lepattanót szállított volna egy playoff-mérkőzésen. Rajta kívül Paul Pierce-nek ment még igazán a játék, ő 21 egységet termelt, igaz, mindezt úgy, hogy 19 mezőnykísérletéből csak 8-at értékesített. a Celtics magasai jobban is játszhattak volna, Garnett 18, míg Bass 8 egységet tett a közösbe. A vendégek gyenge cserepadját most is ki kell emelnünk, hiszen a tartalékok ma összesen hét pont megszerzésére voltak képesek.

A párharc állása két mérkőzés után: 2-0 a Miami Heat javára.

NBA
Rájátszás, 31. játéknap
Miami-Boston 115-111