Sportgazdaság

Rekordokat döntögetnek a fizetések a Premier League-ben

  • Hatharom.hu-MTI

A Deloitte pénzügyi elemző cég adatai szerint a 2010-11-es idényben a Premier League játékosainak fizetése új csúcsot döntött, ugyanakkor a klubok összességében csökkenteni tudták adósságaikat.

Angol tízfontosok

Nem csak a fizetések összege nőtt minden korábbinál magasabbra - 1,6 milliárd fontra -, hanem azok aránya is a klubok bevételeihez viszonyítva. Amíg korábban a bejövő pénz 60 százalékát költötték az együttesek a bérekre, addig 2010-11-ben már 70 százalékot. Igaz, nagy eltérések vannak az egyes klubok között.

Amíg a Manchester United bevételeinek kevesebb mint a felét, 46 százalékot adott ki a fizetésekre, addig a városi rivális, néhány hete bajnoki címet szerzett Manchester Citynél ugyanez a mutató 114 százalék volt, azaz az égszínkék egyesület már a fizetésekkel növelte adósságait.

Ugyanakkor összességében valamelyest csökkenteni tudták a klubok az adósságaikat. 351 millió fonttal, mintegy 13 százalékkal tartoznak kevesebbel hitelezőiknek, mint korábban, de a teljes összeg így is 2,4 millió fontra rúg.

Premier League
A fizetésekre a legtöbbet költő klubok
    2010-11-ben 2009-10-ben
1. Chelsea 191 millió font 174 millió font
2. Manchester City 174 millió font 133 millió font
3. Manchester United 153 millió font 132 millió font
4. Liverpool 135 millió font 121 millió font
5. Arsenal 124 millió font 111 millió font

 

 

 

 

 

 

 

 

Az adósságcsökkentés leginkább a Manchester United és a Liverpool visszafogott gazdálkodásának köszönhető, illetve annak, hogy a bevételek mintegy 25 százalékkal többet emelkedtek, mint a fizetési kiadások. A Deloitte beszámolója szerint a bevételnövekedés azt mutatja, hogy a Premier League működése ebből a szempontból abszolút sikeresnek mondható az elmúlt 20 évben. Az utóbbi évek gazdasági helyzete miatt viszont a meccsnapok bevételei (jegyeladás, szurkolói vásárlások) nagyjából azonosak voltak az elmúlt öt esztendőben.

Az angol másodosztályban, a Championshipben az elemzések szerint sokkal rosszabb a helyzet, az ott található klubok általában igen nehéz anyagi helyzetben vannak. Ez a szakértők szerint annak köszönhető, hogy a Premier League-ből kieső klubok nehezen alkalmazkodnak a kieső bevételek okozta helyzethez, illetve sok együttes bevállal komolyabb kiadásokat a remélt feljutás érdekében, és ez a hazárdjáték nem mindig hozza meg az eredményét. Emiatt a veszteségek ebben a ligában az elmúlt hat évben folyamatosan nőttek.

A nehéz gazdasági körülmények ellenére az öt nagy európai bajnokság (Bundesliga, Primera División, Ligue 1, Premier League, Serie A) klubjainak összesített éves bevétele két százalékkal emelkedett, így már a 8,6 milliárd eurót is meghaladja.

"Bár ez alacsonyabb növekedési ütemnek felel meg, mint a megelőző évtized hétszázalékos átlaga, az általános gazdasági problémák tükrében még mindig tisztességes eredménynek mondható" - vélekedett Dan Jones, a Deloitte sport üzletági csoportjának partnere.

A német Bundesliga lemaradása hat százalékkal csökkent a legnagyobb bevételekből gazdálkodó Premier League mögött, de még így is 617 millió font volt a különbség. A Bundesliga egyrészt az összes európai bajnokság közül a legmagasabb átlagos nézőszámot tudja felmutatni (42 100), másrészt Európa legerősebb gazdaságában működik, így folyamatosan nőnek az onnan származó kereskedelmi bevételek is - áll a közleményben.

A Bundesliga továbbra is a legnyereségesebb európai bajnokság a maga 137 millió fontos összesített működési eredményével, ez 26,5 millió fontos (24 százalékos) növekedésnek felel meg. A Bundesliga előnye a Premier League-gel szemben tovább nőtt, hiszen ott az össznyereség 60 millió fontra apadt.

"A kiadáscsökkentés továbbra is az európai klubfutball előtt álló legnagyobb kihívás" - idézi a beszámoló Adam Bullt, a Deloitte sport üzletági csoportjának egyik tanácsadóját. - "Az öt legnagyobb európai bajnokság bérköltség/bevétel aránya az elmúlt öt évben hatvan százalékról 66 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek. Éppen ezért hasznos elképzelésnek tartjuk az európai szövetség pénzügyi fair play-re vonatkozó szabályait, amelyek célja, hogy segítsék a klubokat bevételeik és kiadásaik hatékonyabb kezelésében."

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!