EURO 2012 sztárjai

Jobb Messinél, Ronaldo hálás neki - Özil, a gólpasszkirály

  • Göbölyös János

Nyolc nap múlva elrajtol a XIV. labdarúgó-Európa-bajnokság. A hátralévő időben arra vállalkozunk, hogy tüzetesebben bemutassunk néhány játékost, akikre szerintünk érdemes lesz odafigyelni a kontinenstornán. Sorozatunk első részében a horvát Luka Modricról a másodikban a lengyel Robert Lewandowskiról írtunk, majd következett az angol Gary Cahill, most pedig a Real Madrid és a német válogatott irányítója, a spanyol bajnokság és Európa gólpasszkirálya, Mesut Özil következik.

Mesut Özil Európa csúcsára repítheti a német válogatottat - Fotó: AFP

Jellegzetes(en nagy) szempár, keleties arcvonások, nyugodt, olykor kifejezéstelen, de tiszta tekintet, német precizitás, latinos könnyedség, kivételes technikai tudás, maximális győzni akarás, hit és alázat. Nagyjából ennyi elég is azokból a jellemzőkből, amelyeknek köszönhetően Mesut Özil röpke két év alatt világhírnevet szerzett, és 23 éves korára a topfutballisták tizes csoportjába ,,lőtte fel" magát. A gelsenkircheni születésű, következésképpen profi pályafutását a Schalke csapatában kezdő ballábas játékmester a kontinens egyik legkeresettebb labdarúgója, ha valamelyik kövér pénztárcájú klubtulajdonos a fejébe venné a kivásárlását, több tízmillió eurót kellene kifizetnie érte. Özil azonban nem eladó, sőt ma már a Real Madrid legféltettebb kincsei között jegyzik, a német válogatott pedig ha nem is elképzelhetetlen, de jóval gyengébb lenne nélküle.

Név: Mesut Özil
Születési hely, idő: Gelsenkirchen, 1988. 10. 15.
Posztja: irányító, támadó középpályás
Magasság/testsúly: 181 cm/76 kg
Klubja: Real Madrid
Válogatottság/gól: 32/8
Piaci érték:  32 millió euró (transfermarkt.de)

Villámkarrier az övé. Hét évesen rúgott először labdába - szervezett keretek között - szülővárosának egyik utánpótlás klubjában, öt esztendő elteltével pedig már a Roth-Weiss Essenben futballozott. 2005-ben tért vissza a Schalkéhoz, és egy szezon elég volt neki ahhoz, hogy bebizonyítsa, a felnőtt csapatban a helye. Mindössze harminc Bundesliga-mérkőzéssel a lábában 2008-ban hagyta ott nevelőegyesületét, a Werder jelentkezett be érte, majd a tárgyalások után át is utalta a gelsenkircheni klubnak a 4,3 milló eurós transzer árat. Az ifjú Mesut rövid időn belül alapember lett a csapatban, az első becenevét is itt kapta, ő lett az ,,új Diego", a brazil játékmester utódja. Népszerűsége a brémai muzsikusokéval vetekedett, igaz, őt nem a hallása, hanem a látása miatt szerették. A Werdernél töltött második és egyben utolsó szezonjában bajnoki bronzérmet nyert, kupadöntőt játszott, amit ugyan elveszített, ám, ha képletesen is, de megkoronázták: a szezonban szerzett 10 gólja mellett 30 aszisztot adott, és ezzel ő lett a Bundesliga gólpasszkirálya.

Erre azért már az európai sztárklubok is felfigyeltek, mi több, rá is mozdultak Özilre. Olyannyira, hogy az Inter 25 millió eurót is hajlandó lett volna leszurkolni érte, ő azonban a 8 millióval szerényebb, ám a jövője szempontjából kecsegtetőbb ajánlatot fogadta el. A vevő nem volt más, mint a Real Madrid, s mivel Özil gyerekkori álmai között a spanyol királyi klub a legelőkelőbb helyen szerepelt, a kérdés hamar eldőlt, az üzlet megköttetett. Volt még valami, egészen pontosan valaki, aki ha tevőlegesen nem is működött közre az átigazolásában, ám a hírneve nagyban befolyásolta a szerződés létrejöttét. Özil példaképe ugyanis Zinedine Zidane volt, s mivel a francia csillag pályafutása a Realban csúcsosodott ki, jobb helyre nem is kerülhetett az akkor még mindig csak 21 éves középpályás. Két év telt el azóta, és sokan máris Zizuhoz hasonlítják, kétségtelen, hogy ő a Real játékának mozgatórugója, egy éve pedig a 10-es mez tulajdonosa. Passzai nem csak gólokat, hanem szó szerint aranyat érnek, bizonyítja ezt a tavalyi Király Kupa győzelem, és az idei bajnoki cím. Cristiano Ronaldó tudna erről sokat mesélni, mint ahogyan meg is tette, amikor nemrég Özilről kérdezték:

Mesut Özil és Cristiano Ronaldo a Real Madrid játékosai ,,Mesut tett engem jobbá. Ha nagyszerű játékosok vesznek körül, akkor a te játékod is erősebb lesz. Özil egy fantasztikus futballista, remekül olvassa a játékot, tudja mikor passzoljon, vagy éppen cselezzen. Egyszerűen klasszis. Nagyon jó kapcsolat van közöttünk, ami úgy érzem, csak egyre jobb lesz. Szeretek vele játszani, mert fantasztikus labdarúgó" - nyilatkozta a Kickernek a portugál világsztár.

Sokan még magasabb szintre emelik Özilt, és Lionel Messihez hasonlítják. Merész párhuzam, ugyanakkor tény, hogy az argentin zsenit egyvalamiben biztosan veri, a Primera Division idei szezonjában ő adta a legtöbb aszisztot, tizenhetet, és ezzel ismét kiérdemelte az európai gólpasszkirály címet. Az ebben a műfajban szintén nem kispályás Xavi, Iniesta duó egyébként az elmúlt két évben minden tétmérkőzést figyelembe véve összesen nem adott annyi gólpasszt, mint Özil egymaga. Ilyenkor aztán elgondolkodik az ember, mire lennének képesek hárman egy csapatban, előttük Messivel és Ronaldóval...

Mesut Özil klubkarrierje mellett a válogatottbeli szereplése és eredményessége is töretlen. A kettő persze szorosan összefügg, hiszen a Realt éppen a Nationalelf játékmesterének, a 2010-es világbajnokságon mutatott remek teljesítménye győzte meg arról, hogy érdemes rá költeni. Ghána ellen győztes gólt szerzett, ő lett a meccs embere, de összességében is főszerepet játszott abban, hogy a németek végül bronzéremmel térhettek haza Dél-Afrikából.

Kingson verve, Özil gólja a németek győzelmét jelentette Ghana ellen - Foto: AFP

Özil 2009-ben debütált a német válogatottban, harminckét meccset játszott azóta címeres mezben, és tulajdonképpen egyetlen olyan találkozó van ezek között, amely lelkileg talán jobban megviselte, mint a későbbi világbajnok Spanyolországgal szemben két évvel ezelőtt elveszített vb-elődöntő. 2010 őszén a németek a törököket fogadták a berlini olimpiai stadionban, a 74.000 néző fele a félholdasoknak szurkolt, és bizony gyakran zúgott a „Verräter! Verräter!” (Áruló! Áruló!) rigmus, amikor Özilnél volt a labda. Próbálta nem meghallanai a harsogó kórust, úgy döntött, hogy az érzelmeit a futballba fojtja, és remek játékkal 3-0-ás győzelemre vezette csapatát, a második gólt ő maga szerezte. A törökök néma csendben vették tudomásul, hogy hiába a sértő kritika, a ,,fiukat" nem lehet kizökkenteni holmi árulózással, a futballtudása jóval nagyobb annál, minthogy megbénítsa az efajta ítélet.

A német válogatott a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőit hibátlanul lehozta, Özil öt góllal és hét gólpasszal járult hozzá a százszázalékos teljesítményhez. Joachim Löw együttese a nyolc nap múlva kezdődő kontinenstorna egyik esélyese, a szakma a spanyolokkal és a hollandokkal, mint lehetséges győztesekkel emlegeti együtt a csapatot. Özil sem beszélt mellé, amikor az esélyekről kérdezték:            

,,Jó előérzetem van. A célunk, hogy megnyerjük az Eb-t, máskülönben el sem indulnánk. Készen állunk, minden idegszálunkkal a tornára összpontosítunk. 2008-ban másodikak lettünk az Eb-n, a 2010-es vb-n pedig bronzérmesek voltunk. Épp a vége előtt buktunk el. Csalódás lenne, ha megint ez történne. Meg vagyok győződve róla, hogy megcsináljuk!”.

Ha sikerül, és ő is hozza magát, elképzelhető, hogy az Aranylabda-szavazáson ismét feljebb lép néhány fokkal, akár a csúcsra is odaérhet. Az biztos, hogy motivációhiányban nem szenved, a 2016-ig érvényes szerződésében ugyanis szerepel egy záradék, miszerint ha a madridi légióskodása alatt elnyeri a világ legjobb játékosának járó címet, egymillió euró üti a markát. A Real vezetőinek imponált Özil elszántsága, és teljesítették a kérését. Nem bánták meg. Mert bár van néhány vetélytársa, nincs lekésve semmiről. Márcsak azért sem, mert a minap azt nyilatkozta: „Pályafutásom legjobb szezonján vagyok túl. Fantasztikus érzés volt megnyerni a bajnokságot a Real Madriddal. Itt szeretném befejezni a pályafutásomat."

Amiből ugye hátravan minimum tíz év. Márpedig ha így fejlődik és futballozik tovább, akkor abba még az Aranylabda is belefér. Úgy gondolom, ezt az egyet nem fogja átpasszolni másnak...

Az EURO 2012 további sztárjai:

1. Luka Modric egy zsíros klubszerződésért sokáig repíti majd a horvátokat

2. Lewandowski, a csörtető lengyel huszár

3. Az ember, aki Messit rémálmaiban kísérti

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!