EURO 2012 sztárjai

Az ember, aki Messit rémálmaiban kísérti

  • DA

Kilenc nap múlva elrajtol a XIV. labdarúgó-Európa-bajnokság. A hátralévő időben arra vállalkozunk, hogy tüzetesebben bemutassunk néhány játékost, akikre szerintünk érdemes lesz odafigyelni a kontinenstornán. Sorozatunk harmadik részében a Lionel Messi és Mario Gomez életét is megkeserítő angol védő, Gary Cahill következik.

Az 1985. december 19-én született Gary James Cahill ugyan már nem a pelyhes arcú tehetségek közé tartozik, de klasszis védőt 25-26 év alatt amúgy is ritkán találni.

Emberünk Sheffieldben született, 2000-től az Aston Villa akadémiáján pallérozódott, először még középső középpályásként, később, képességeit felismerve vezényelték hátra középső védőnek. A 2004-2005-ös szezont a másodosztályú Burnleynél töltötte kölcsönben, ahol 18 évesen egyszerre érdemelte ki az év legjobb játékosa és legjobb fiatal játékosa elismerést! Az Aston Villa természetesen a szezon végén "hazaköltöztette", 2006. április elsején debütált a Premier League-ben az Arsenal ellen, két héttel később a Birmingham ellen első PL-gólját lőtte. 2007 őszén három hónapra hazatért szülővárosába, a Sheffield Unitedet erősítette kölcsönben, majd 2008 januárjában aláírt a Bolton Wanderershez. A közönség azonnal megszerette, az év végén a legjobb igazolásnak szavazták meg a szurkolók. Cahill bebetonozódott a "Csülkösök" védelmébe, és a gólokkal sem maradt adós, 2009-2010-es szezonban ötöt is szerzett, bámulatos technikai képességeit támadásban is kamatoztatja. Tavaly augusztusban, az első fordulóban olyan gólt ragasztott Paddy Kenny kapujába (QPR), ami egy csatárnak is becsületére válna.

Remek teljesítményére a válogatottnál is felfigyeltek, már 2009-ben kerettag volt, végül 2010. szeptember 3-án, a Bulgária elleni barátságos meccsen (4-0) debütált, Michael Dawson cseréjeként. 2011. március 29-én, Ghána ellen volt először a kezdőcsapat tagja. Egyébként az ír nagyszülőktől származó Cahill az ír nemzeti együttest is erősíthetné, de korábbi menedzsere, Owen Coyle (Bolton) elmondta, ez meg sem fordult a fejében.Tavaly szeptemberben a bolgárok elleni Eb-selejtezőn első gólját jegyezte címeres mezben, ezzel 1959 után ő lett a Bolton első futballistája, aki a válogatottban eredményes volt.

Tavaly ősszel már nyilvánvaló volt, hogy Cahill kinőtte a Wandererst, és mivel 2012 nyaráig volt érvényes szerződése, a klubnak is érdekében állt, hogy pénzt lásson Anglia egyik legjobb védőjéből. Az Arsenal, a Chelsea, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is szerződtette volna, de gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a Kékek lesznek a befutók. A klubok gyorsan megállapodtak egymással, de a játékos kemény diónak bizonyult, addig nem írt alá, amíg nem kapott biztosítékot arról, hogy kezdőként számolnak vele. Végül január 16-án aláírt, a Bolton 7 milliót kapott érte. Február 5-én, a Manchester United ellen debütált, március 18-án, a Leicester City ellen az FA-kupában szerezte első gólját, amit volt csapattársának, Fabrice Muambának ajánlott.

Név: Gary Cahill
Születési hely, idő: Sheffield, 1985. 12. 19.
Posztja: középső védő
Magasság/testsúly: 188 cm/71 kg
Klubja: Chelsea
Válogatottság/gól: 8/2
Piaci érték:  16 millió euró (14 millió font)

A Chelsea Bajnokok Ligája-menetelésében nem kis része volt Cahillnak, a londoniaknak már szinte az elődöntőbe jutását is bravúrnak tartották a szakértők, majd ott a Barcelonával szemben a legtöbben egy lyukas garast nem adta volt az angolok győzelmére. Gary Cahill a sérült David Luiz helyén a kezdőben találta magát, és a világ legjobb labdarúgóját, Lionel Messit kellett őriznie - élete második BL-meccsén. Az eredményt ismerjük...

"Az ember saját magának is próbál bizonyítani. Ezen a meccsen tettem egy lépést a válogatott felé. Úgy gondolom, erre a teljesítményre az angol válogatottban is képes lennék. Az a tapasztalat, amit most szereztem, nagyon fontos a pályafutásom szempontjából" - nyilatkozta a hazai elődöntő után a hátvéd.

A Chelsea Didier Drogba góljával 1-0-ra nyert a Stamford Bridge-en, de a visszavágó 12. percében a szurkolók tízezrei - meg Roberto Di Matteo - kaptak a szívükhöz, a hátvéd megsérült, le kellett cserélni. Társai kihúzták a Camp Nouban, de mivel John Terry kiállíttatta magát, Cahillt (és a hasonló cipőben járó David Luizt) össze kellett toldozni a döntőre. A müncheni fináléban Cahill mindössze negyedszer kezdett a BL-ben, de felnőtt a Terrytől megörökölt vezérszerephez. Ashley Cole mellett világklasszis szinten futballozott a Bayern ellen, rendszeresen kisegített a két szélen, amellett Messi után Mario Gomezt is tulajdonképpen tökéletesen semlegesítette, Müller gólja meg inkább Cole nyakába "varrható".

Cahill (kupával) John Terry méltó utódja  - Fotó: AFP

Természetesen nem volt kérdés, hogy Roy Hodgson számít-e rá az Európa-bajnokságon, a Rio Ferdinand vs. John Terry kérdéskörben akár Cahill is lehetett a mérleg nyelve a kapitánynál, a Chelsea-ben a tavasszal összeszokott páros alighanem a kontinenstornán kirobbanthatatlan lesz a kezdőcsapatból. Bár eltiltás, sérülések sújtják a Háromoroszlánosokat, a védelemre (vegyük ide Joe Hartot és Phil Jonest is) nem lehet kifogása az angoloknak.

"Technikai képességei bámulatosak, robbanékonysága, sebessége pedig elképesztő" - jellemezte tömören Cahillt az őt csak két hónapig edző André Villas-Boas.

Szurkolói összeállítás Gary Cahillről: