Svájci foci

Vanczákék megnyerték az osztályozót

A Vanczák Vilmost foglalkoztató Sion ugyan 1-0-ra kikapott a másodosztályú Aarau otthonában a svájci labdarúgó-bajnokság osztályozójának visszavágóján, de 3-1-es összesítéssel megnyerte a párharcot, és megőrizte élvonalbeli tagságát.

A válogatott védő végig a pályán volt a mérkőzésen. Mint ismert, a Sion az év elején 36 pontos levonást kapott a svájci szövetségtől a FIFA nyomására. A Sion tavaly nyáron a FIFA tiltása ellenére igazolt futballistákat, s közülük több játékost szerepeltetett az Európa Ligában. Az európai szövetség (UEFA) emiatt kizárta a Siont a sorozatból, de egy svájci bíróság később úgy döntött, az UEFA-nak vissza kell vennie Vanczákékat az EL-be. Az UEFA ezt nem tette meg, és a CAS-hoz fordult, amely a javára ítélt. A FIFA ekkor kilátásba helyezte, hogy felfüggeszti Svájc tagságát, amennyiben nem lép a Sion-ügyben. A svájci szövetség ezt követően 36 pontos levonással sújtotta Vanczákékat.

Pontlevonás nélkül Vanczákék bronzérmes pozícióban végeztek volna a bajnokságban, így az utolsók lettek, de a Neuchatel Xamax kizárása miatt a 9. helyen zártak, és osztályozhattak a élvonalért.

Vanczák Vilmos holnap csatlakozik a Csehország és Írország ellen készülő magyar válogatott kerethez.

Svájci bajnokság, osztályozó, visszavágó:
Aarau-Sion 1-0
A párharcot a Sion nyerte, 3-1-es összesítéssel.