NBA

Vasárnap kezdődnek a főcsoportdöntők!

  • Barcsai Róbert

Vasárnap este végre megkezdődnek a főcsoportdöntők az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). Keleten a Miami a Bostonnal, míg nyugaton a San Antonio az Oklahoma Cityvel csap majd össze. A következő cikkünkben ezen párharcok kulisszái mögé tekintünk be.

Miami Heat-Boston Celtics

A Miami számára úgy kezdődött ez a rájátszás, ahogyan azt el lehet várni egy bajnokesélyes csapattól. A New York Knicksnek gyakorlatilag esélye sem volt Jamesékkel szemben, az a párharc végül 4-1-gyel ért véget, ám a neheze még csak ekkor következett. A második körben ugyanis az a Pacers várt a Heatre, akikről előzetesen már sejteni lehetett, hogy bárkit képesek lehetnek megszorongatni. Az első mérkőzésen még simán érvényesült a papírforma, amikor a Miami hazai pályán 95-86-ra verte az Indyt, ám a második összecsapás óriási meglepetésre 78-75-ös Pacers sikerrel zárult, így a felek 1-1-es állással fordulhattak. A harmadik találkozó után már kezdhettek kétségbe esni a Heat-drukkerek, ugyanis James-ék teljesen kilátástalan játékkal 94-75-re kaptak ki az önkívületi állapotban pattogtató Indianától. A párharc fordulópontja a negyedik összecsapáson, annak is a második félidejében jött el, amikor Dwyane Wade gyakorlatilag a semmiből elővette régi énjét, és a bajnokesélyes végül nyolcpontos hátrányból 101-93-ra nyert. Ez a mérkőzés gyakorlatilag döntően befolyásolta a párharc további menetét, ugyanis a későbbiekben a Pacers képtelen volt megállítani a James-Wade duót, ráadásul a támadásokban is rengeteg probléma adódott, mivel hibát-hibára halmozva Grangerék rengetegszer adták el a labdát, ami a Heat ellen felér az öngyilkossággal. Az ötödik és a hatodik mérkőzés ezen tényezők által nagymértékben befolyásolva 115-83-as, valamint 105-93-as Miami sikerrel ért véget.

A Boston, ha lehet, még kacifántosabb úton jutott el a konferenciadöntőig, ugyanis Kevin Garnették már az első körben megszenvedtek az Atlantával, és ez csupán előszele volt annak, amit a Philadelphia ellen várhattak a kelták, mivel a Sixers jóval atletikusabb, mint a Hawks. Ennek következtében a felek egy 92-91-es Boston-, majd egy 82-81-es Philadelphia-sikert követően fordulhattak, ami azt jelentette, hogy a Celtics gyorsan elveszítette pályaelőnyét. Persze Doc Rivers fiait sem kellett félteni, Pierce-ék ugyanis amilyen gyorsan elveszítették azt, olyan gyorsan vissza is szerezték, mivel a harmadik meccset 107-91-re tudták hozni. A szufla itt elfogyni látszott, mivel a következő találkozón ismét a fiatalság aratott sikert, méghozzá 92-83-asat. Ezt követően már csak három meccses párharcban gondolkodtak a felek, amely első felvonását ismét kiütéssel nyerték a kelták (101-85), ám mivel a 76ers 82-75-re nyerni tudott a hatodik összecsapáson, ezért döntő mérkőzésre került sor, amelyet végül óriási harcban 85-75-re a bostoniak nyerték meg.

Miami-Boston
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/04/24 BOS-MIA 78-66
12/04/10 MIA-BOS 107-115
12/01/04 BOS-MIA 91-72
11/12/27 MIA-BOS 115-107

Sérültekről eddig szándékosan nem beszéltünk, pedig volt belőle mindkét oldalon jó pár, ám ezek ezt a párharcot is nagymértékben befolyásolhatják majd. Chris Bosh visszatérésének idejét máig homály fedi, viszont nélküle, ahogyan az már az Indiana ellen is látható volt, ez a Miami inkább túlélő harcot folytat, ahelyett, hogy kosárlabdázna. A másik oldalon Avery Bradley sérült folyamatosan, ő már idén nem is játszhat, így a kiváló védőmunkája (és néhanapján a ponterőssége) nagyon hiányozni fog majd a kelták számára. A párharcot illetően ki kell emelni, hogy egyik csapat kerete sem mély, így óriási kérdés, hogy hogyan pótolják majd a hiányzó játékosokat, illetve az, hogy a pótlásoknak köszönhetően mire lesznek majd képesek az egyébként is igen gyenge kispadok. Ha már a hosszú távú sérülteket megemlítettük, akkor azt is el kell mondanunk, hogy Dwyane Wade-nek, Paul Pierce-nek, valamint Ray Allennek is akadnak problémái, így gyakorlatilag hiába várhatnánk egy igazán látványos párharcot, mégis döntő faktornak minősülhetnek a maródiak. A sorozat kimenetelét persze további kulcsfontosságú tényezők befolyásolhatják, a Heat részéről elsősorban a két nagy, LeBron James és Dwyane Wade játéka, míg a Bostonnál Kevin Garnetté, aki ebben a rájátszásban sokadvirágzását éli. Ezen kívül a Celticsnek nagyon oda kell majd figyelnie az eladott labdákra, ugyanis ezek a veteránok képtelenek lesznek lekövetni a Heat gyors lerohanásait…

Hathárom-tipp: Miami Heat 4-3

San Antonio Spurs-Oklahoma City Thunder

A San Antonio Spurs eddigi rájátszása lassan a történelemkönyvbe vonulhat, ugyanis Tony Parkerék az első két kört söpréssel abszolválták. Előbb a Utah Jazz került kiütésre, majd jött a Los Angeles Clippers. Chris Paulékon szintén mindenfajta megerőltetés nélkül jutottak túl Gregg Popovich fiai, ám azt is hozzá kell tenni, hogy mind a már említett irányító, mind Blake Griffin végig sérüléssel bajlódott a párharc során, de ez gyakorlatilag semmit sem von le a Spurs érdemeiből. Az első két mérkőzés 108-92-es, majd 105-88-as San Antonio győzelemmel ért véget, ám a harmadik meccs kisebbfajta reménysugárral kecsegtetett a Clippers számára, akik ugyan már 24 ponttal is vezettek, Parkerék mégis simán, 96-86-ra ütötték ki Paulékat. A legszorosabb összecsapás az ötödik volt, amelyet végül 102-99-re húzott be a Spurs, de meg kell említeni, hogy ekkor két napon belül két meccset játszottak a csapatok, amely egyértelműen az öregeket viselte meg jobban.

Az Oklahoma City útja hasonlóan sima volt, az első körben a Denver abszolút nem okozott problémát a Thundernek, míg a másodikban a Lakerst 4-1-es összesítéssel búcsúztatták Duranték. A párharc első mérkőzésén gyorsan le is tette a Thunder a névjegyét, ugyanis hatalmas vereséget mértek Bryantékre, az összecsapás 119-90-es eredménnyel ért véget. Ugyan nem sokon múlt, hogy a Lakers egyenlíteni tudjon, hiszen Bynumék a második mérkőzésen 9 pontos előnyben is voltak az utolsó játékrészben, a Thunder mégis jól hajrázott, és 77-75-re nyerték meg a meccset. A fordulást követően a Lakers 99-96-ra megverte az Oklahomát, de a negyedik meccs ismét Thunder sikert hozott, így az ötödik összecsapás már csak formalitás volt, amelyen ismét Westbrookék örülhettek, az eredmény 106-90 lett.

Tony Parker és Kendrick Perkins

San Antonio-Oklahoma City
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/03/16 OKC-SAS 105-114
12/02/04 SAS-OKC 107-96
12/01/08 OKC-SAS 105-114

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a párharc gyakorlatilag előrehozott döntőnek is nevezhető, ugyanis akárki érkezik keletről a fináléba, a nyugatiak szinte biztosan favoritnak számítanak majd. A párharc kulcsa a Spurs részéről továbbra is a sérülések elkerülése lesz, de a siker érdekében persze tenni is kell, és azt a bizonyos pluszt a védekezésben hozhatja a San Antonio. Ha Paulhoz hasonlóan Westbrookot is sok labdaeladásra tudja kényszeríteni a gárda, akkor bizony nem sok keresnivalója lesz a Thundernek, ám gyorsan tegyük hozzá, hogy Westy idén sokkal érettebb játékot mutat, mint tavaly. A keretek mélysége egyértelműen a Spurst favorizálja, ám a sarkantyúsok sokkal idősebbek, mint a Thunder, így nagy kérdés lesz, hogy a fiatalos lendületet ellen hogy teljesít majd a rutin. A másik oldalon szintén a védekezésé a főszerep, a sokadvirágzását élő Tim Duncant ugyanis valahogy meg kell majd állítania az Ibaka-Perkins kettősnek, ez a csata pedig igazi csemegének ígérkezik. Az Oklahománál a legnagyobb teher mégis a Durant-Westbrook-Harden trióra hárul majd, mivel nekik kell majd megnyerniük a meccseket, és valljuk be őszintén, hogy egy ilyen kemény védelem ellen nehéz lesz majd jól teljesíteniük.

Hathárom-tipp: San Antonio Spurs 4-3