NBA

Jól sikerült a Celtics számára a legendás Larry Bird-féle lopás 25. évfordulója

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának 27. játéknapjára maradt a konferencia-elődöntők utolsó összecsapása, a Boston-Philadelphia párharc hetedik felvonása. A mérkőzést végül a Celtics nyerte 85-74-re, így a kelták bejutottak a Keleti főcsoport döntőjébe, ahol a Miami Heattel mérkőznek majd meg.

Boston Celtics

Boston-Philadelphia

Jól sikerült a Boston számára a Larry Bird-féle legendás labdalopás 25. évfordulója, ugyanis a Celtics 85-75-re győzte le a párharc hetedik mérkőzésén a Sixerst, így Paul Pierce-ék jutottak a Keleti főcsoport fináléjába.

1987-ben ezt a legendás jelenetet követően jutott be a nagydöntőbe a Boston:

Ugyan az első játékrész 20-20-as döntetlennel ért véget, a félidőben mégis 41-33-ra vezetett a hazai gárda, köszönhetően elsősorban a Sixers pocsék mezőnymutatójának, amely csupán 28% volt az első félidőben. A szünetben aztán látványosan felrázta együttesét Doug Collins mester, ugyanis a vendégek 19-14-re hozták a harmadik játékrészt, azonban az adódó lehetőséggel nem sikerült élnie a Phillynek, mivel Iguodaláék nem bírták a hajrát, és 30-23-ra kaptak ki a záró negyedben. A sansz pedig adott volt, ugyanis Paul Pierce bő négy perccel a vége előtt kipontozódott, ám ekkor jött Rajon Rondo, aki hirtelen zsinórban kilenc pontot is szerzett, amivel végképp szertefoszlatta a Sixers álmait. Rondo fontosságát illetően Doug Collins nyilatkozott: „Nem úgy tekintek rájuk, mint a nagy hármasra, inkább, mint a bajnok négyesre. Ha valaki kihagyja a felsorolásból Rondót, nagy hibát követ el."

A hazaiak legeredményesebb játékosa Rajon Rondo, valamint Kevin Garnett volt, mindketten 18 egységet termeltek, előbbi 10-10 lepattanóval és gólpasszal kiegészítve tripla-duplát, míg utóbbi további 13 lepattanóval dupla-duplát ért el. Érdekesség, hogy a teljes Celtics-kezdő tíz pont fölé jutott, a már említett játékosokon kívül Bass 16, Pierce 15, Allen pedig 11 pontig jutott. A Sixersnél ugyanez már csak Az Iguodala-Brand-Holiday trióra volt igaz, előbbi 18, míg utóbbi két játékos 15-15 pontot termelt, azonban rajtuk kívül mindenki pocsék napot fogott ki, és senki sem tudta elérni a kétszámjegyű határt.

A párharc végeredménye: 4-3 a Boston Celtics javára.

NBA
Rájátszás, 27. játéknap
Boston-Philadelphia 85-75