Debreceni úszó Eb

Cseh László imponáló úszással Európa-tetején

  • VNA

A férfi 400 méteres vegyes úszás döntője is kettős magyar sikert hozott Debrecenben az úszó Európa-bajnokságon.

A férfi 400 méteres vegyes úszás döntőjében is két magyar úszóért szurkolhattunk, ahol a legjobb idővel döntős Cseh László a négyes, míg a két éve Budapesten éppen Cseh mögött a második helyen végző Verrasztó Dávid a hatos pályán ugrott vízbe. A pillangó résztáv után a görög Drimonakosz fordult elsőként, Cseh második, Verrasztó negyedik helyen haladt mögötte. Tízszeres nagymedencés Európa-bajnokunk aztán a hátúszás első hosszán már megelőzte a görögöt, Verrasztó pedig feljött a harmadik helyre.

Féltávnál Cseh már egy testhosszal fordult Drimonakosz előtt, a harmadik helyért pedig ekkor még Dávidnak küzdenie kellett. A mell ötven métere után Verrasztó már a második helyen haladt és ekkor az ezüstérem is elérhetőnek tűnt számára. Cseh fölényesen fordult a gyorsúszásra, győzelmét pedig ekkor már semmi és senki sem veszélyeztette. A hajrában már felállva ünnepelte őt a debreceni közönség, az öröm pedig ismét dupla lett, hiszen Verrasztó Dávid nagyszerű hajrája után a női 200 pillangó után ebben a számban is kettős magyar siker született.

Cseh László az Európa-bajnokság legnagyobb sztárja volt Debrecenben - Fotó: AFP

Ez a győzelem Cseh László karrierjének 11. Eb-aranyérmét hozta, ami egyben a magyar úszósport 75. Európa-bajnoki sikerét is jelentette. Cseh ezzel az úszásával történelmet írt, hiszen korábban egyetlen európai úszó sem volt képes arra, hogy egyazon számban ötször egymás után megnyerje az Eb-t.

"Fantasztikus volt a döntő, de elmondhatom, hogy maradt még bennem egy kicsi, hiszen a váltóban is kell még úszni. Az időeredmény nem az igazi, ennél jóval több kell később, de most ennyi is elég volt. Féltem ettől a számtól, mert már hatodik napja versenyzem, a 400 vegyes pedig nagyon nehéz szám. Sokat számított a közönség a hajrában, de szerencsére a buzdításuk segített. Kell pihennem, mert ez az Európa-bajnokság rosszabb volt, mint három hét edzőtábor..." - nyilatkozta a döntő után Cseh László.

férfi 400 méteres vegyes úszás - döntő
1. Cseh László (magyar) 4:12.17
2. Verrasztó Dávid (magyar) 4:14.23
3. Joannisz Drimonakosz (görög) 4:14.41
4. Gal Nevo (izraeli) 4:16.14
5. Luca Marin (olasz) 4:16.46
6. Lukasz Wojt (lengyel) 4:17.36
7. Ward Bauwens (belga) 4:18.47
8. Makszim Semberjev (ukrán) 4:19.24