Debreceni úszó Eb

Már csak egy érem és Cseh Lászlóék rekordot döntenek

  • MTI

A szombati döntők előtt - hét arannyal, öt ezüsttel és öt bronzzal - 17 megszerzett éremnél tart a magyar csapat a debreceni, sorszáma szerint 31. úszó Európa-bajnokságon, miáltal egészen közel jutott a csúcsdöntéshez.

A "sportág-numizmatikai" versengésben tudniillik - jóllehet az első vizes Európa-bajnokságot már 1926-ban megrendezték (amúgy éppen Budapesten) - eleddig egyetlen Eb-n sikerült csak szintén 17 medálig jutniuk a nemzeti színek képviselőinek: jelesül az 1954-es, torinói kontinensviadalon, ahol nyolc aranyból, hat ezüstből és három bronzból állt össze a teljes magyar éremtár. Vagyis már egyetlen újabb debreceni érem esetén rekord születik.

Erre minden esély megvan, sőt az lenne a meglepő, ha szombat este csupán egyetlen magyar állhatna fel a dobogóra az eredményhirdetésekkor. Tudniillik a legjobb három közé kerülésre tökéletesen megalapozottan pályázik Risztov Éva 1500 méter gyorson, Cseh László 100 m pillangón vagy Bernek Péter 200 m háton, de az sem hatna világra szóló meglepetésként, ha medálhoz jutna 200 m női gyorson Verrasztó Evelyn és/vagy Mutina Ágnes, s esetleg megkaparintaná a harmadik helyet a 4x200 méteres férfi gyorsváltó.