Nemzetközi foci

Válogatott meccsen tesztelik a gólbírót

  • MTI

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtöki bejelentése szerint a június 2-i, Anglia-Belgium felkészülési mérkőzésen tesztelik a Hawk-Eye elnevezésű gólbíró-technológiát.

A londoni Wembley Stadionban sorra kerülő találkozón a FIFA képviselőin kívül a svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Intézet (EMPA) laboratóriumának független tesztelői kísérik figyelemmel a rendszer működését, de a meccs hivatalos személyei (játékvezető, asszisztensek, ellenőr) nem használhatják annak eredményeit.

Az optikai felismerésen alapuló Hawk-Eye rendszert - amelyet a teniszben és a krikettben is alkalmaznak - már áprilisban, az Eastleigh-AFC Totton angol kupameccsen is kipróbálták, a labda helyzetének azonosításához mágneses mezőt használó GoalRef elnevezésű technológiát pedig a dán liga két meccsén tesztelték. Ezt a két gólbíró-rendszert fogadta el korábban a FIFA.

"Ezek a tesztek vezethetnek oda, hogy a FIFA vezetése júliusi, rendkívüli ülésén jóváhagyja a technológiák bevezetését. Ha azonban vitatott szituáció fordul elő a mérkőzésen, a technológiát még nem lehet használni" - áll a FIFA közleményében.