Király Kupa

Félóra álomfocival búcsúztatta a Barcelona Guardiolát

A Barcelona nem adott sok esélyt az Athletic Bilbaónak a Spanyol Király Kupa döntőjében, remekül kezdve szűk félóra alatt eldöntötte a találkozót. Josep Guardiola vezetőedző így 14. trófeájával és 179. győzelmével búcsúzott a katalán klubtól.

A Barcelona óriási lendülettel kezdett, Messi már a 25. másodpercben veszélyesen lőtt, de a kaput nem találta el. Pedro következett a második percben, de az ő lövését blokkolták, az ezt követő szöglet után azonban újra a szélső elé pattant a labda, ő pedig ekkor már nem hibázott, a Bilbao kapujának bal oldalába lőtt. (1-0)

A baszkok az első három percben gyakorlatilag nem értek értékelhető módon a labdába, és a helyzetük a folytatásban sem javult sokat, igaz, a helyzet kevesebb lett a kapujuk előtt. A 19. percben így is újra eredményesek voltak a katalánok, Iniesta remekül ugratta ki Messit, aki a labdaátvétel után jobbal a léc alá lőtt. (2-0)

A Barcelona játékosai örülnek az Athletic Bilbao elleni Király Kupa döntőben szerzett góljuknak 2012-ben.

A 24. percben következett az újabb találat, a nagyon aktív Xavi (ez biztató lehet a spanyol szövetségi kapitánynak, Vicente Del Bosquénak) remekül passzolt a tizenhatosra érkező Pedro elé, aki szépen, laposan kilőtte a jobb alsót. (3-0)

Ezt követően látványosan visszavett a Barcelona, de így is csak kétszer kellett védenie Pinto kapusnak, abból is az egyik bilbaói helyzet abból adódott, hogy a hálóőr rossz helyre rúgott egy hátra passzolt labdát. Ugyanakkor Llorente egyszer tizenegyesgyanús helyzetben esett el Piqué mellett a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. Az Athletic játékosait bosszantotta is a helyzetük, egyre többször és egyre durvábban szabálytalankodtak.

Marcelo Bielsa érezte is a felesleges feszültséget a játékosain, a már sárgát kapott Susaetát, és az ezt csodával határos módon megúszó De Marcost is lecserélte a szünetben. Ennek ellenére nem lettek sokkal visszafogottabbak a baszkok, de legalább volt néhány helyzetük.

Igaz, ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy a Barcelona szinte semmit nem akart már a második félidőben. Mindenesetre Ibai Gomez, Muniain és Aurtenetxe is eljutott a kapu közelébe, de védésre csak Muniain tudta Pintót késztetni, a többiek pontatlanok voltak a befejezésnél.

A katalánok győzelmét így semmi nem veszélyeztette, sima 3-0-s sikerrel szerezték meg a Király Kupát és búcsúztatták távozó edzőjüket, Josep Guardiolát.

A szakember 247. mérkőzésén a 179. győzelmét aratta az együttessel, és a 14. trófeáját szerezte. Közülük az elsőt pont az Athletic Bilbao ellen, a Király Kupa 2009-es döntőjében, azaz keretbe foglalta a Barcelona vezetőedzőjeként töltött időszakát. Érdekes, hogy minden trófeát legalább kétszer nyert el csapatával, duplázott a BL-ben, az UEFA Szuperkupában és a Klubvilágbajnokságot is, valamint triplázott a spanyol bajnokságban és a Spanyol Szuperkupában is.

Spanyol Király Kupa
Döntő
Barcelona-Athletic Bilbao 3-0 (3-0)
gólszerzők: Padro (3., 24.), Messi (19.)