FIFA-kongresszus

Dél-Szudán a 209. tagország

Kétszázkilencre nőtt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tagországainak a száma, mivel a szervezet 62., budapesti kongresszusán jelenlévő küldöttek döntő többsége támogatta Dél-Szudán felvételét.

A Szudántól való függetlenségét tavaly július 9-én kikiáltó ország tagfelvételére 178 igen és négy nem szavazat érkezett.

"Dél-Szudán, üdvözlünk a FIFA-ban" - mondta Joseph Blatter FIFA-elnök a voksolást követően, eközben a kongresszus résztvevői felállva tapsolták meg az ország bevonuló képviselőit, a mennyezeten lógó 208 nemzeti zászló közé pedig felvonták a 209. lobogót is. Blatter egyúttal megjegyezte, hogy a végrehajtó bizottság a hétfői ülésén engedélyt adott Koszovónak is barátságos mérkőzések szervezésére.

"Az országunkat még mindig háború sújtja, de a mai nap történelmi jelentőségű a dél-szudániak életében - mondta Oliver Mori Benjamin, a helyi szövetség elnöke. - Ígérem, hogy a FIFA előírásait és szabályzatait betartva játsszuk majd mi is a világ legnépszerűbb játékát, a futballt."

Ezt követően Blatter beiktatta Jeffrey Webbet, akit az Észak- és Közép-Amerikát, illetve a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) új elnökének választottak szerdán Budapesten, így a FIFA egyik alelnöke lett. Emellett a svájci sportdiplomata bejelentette, hogy a küldöttek délutáni döntése nyomán a végrehajtó bizottság jelöltje, a burundi Lydia Nsekera lesz a vb első női tagja a 2013-as kongresszusig. Blatter ezen kívül beiktatta Marco Polo del Nerót, a brazil szövetség (CBF) alelnökét is a végrehajtó bizottságba.

Blatter egyúttal közölte, hogy a FIFA "Kézfogás a békéért" szlogennel közös programot indított a norvégiai Nobel Békeközponttal (Nobel Peace Center), majd kézfogásra szólította fel a küldötteket.

Az elnök záróbeszédében rendkívül sikeresnek, baráti hangulatúnak értékelte a 62., budapesti kongresszust.

A következőre jövőre Mauritiuson kerül majd sor.