FIFA-kongresszus

Boldog elnök vagyok - Joseph Blatter

  • MTI

Ismét erős és egységes a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Joseph Blatter elnök szerint, aki úgy értékelte, hogy a pénteken Budapesten rendezett 62. kongresszuson a szervezet megkezdte a tervezett reformokat.

"Boldog elnök vagyok" - kezdte sajtótájékoztatóját a Hungexpón a svájci sportdiplomata. - "A mai napot, de az egész hetet sikeresnek tartom, mert elindultunk a tavaly megfogalmazott megújulás útján. Sokat kritizálták a FIFA-t, mi viszont sosem mondtuk, hogy mienk a legjobb szövetség, az viszont tény, hogy hozzánk tartozik a legnépszerűbb játék."

Az elfogadott reformok egyik első és legfőbb eredményének azt tartja Blatter, hogy a küldöttek alapszabály-módosítása nyomán először van női tagja a FIFA legfőbb döntéshozó szervének, a végrehajtó bizottságnak a burundi Lydia Nsekera személyében.

Blatter hozzátette, a reformok még csak elkezdődtek, s rengeteg munka vár rájuk, hogy a következő, 2013-as, mauritiusi kongresszuson továbbhaladjanak a kijelölt úton.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke a szervezet budapesti kongresszusán 2012-ben.

A kongresszust záró sajtótájékoztatón részt vett Mark Pieth, a FIFA által létrehozott független tanácsadó és ellenőrző bizottság elnöke is. A testületnek jelentős szerepe van a reformok végrehajtásában, ugyanis a FIFA négy kiemelt (Task Force) bizottságának javaslatait ez a grémium vizsgálja meg, mielőtt a végrehajtó bizottság elé terjesztik azokat.

Blatter örömmel nyugtázta azt az alapszabály-módosítást is, mely szerint egy új országnak nem szükséges kétéves tagsággal rendelkeznie saját kontinentális konföderációjában ahhoz, hogy bekerüljön a FIFA-ba. Ennek köszönhetően Dél-Szudán már pénteken csatlakozhatott a szervezethez, amelynek így már 209 tagországa van.

A svájci elnök a sajtótájékoztatón Koszovó kapcsán kifejtette, hogy bár ideiglenesen felfüggesztették a vb hétfői döntését, amely engedélyezte az ország szövetsége számára barátságos mérkőzések szervezését, ugyanakkor hangsúlyozta, a határozat alapjaiban nem fog változni, de egyes szövetségek - például a szerb - további egyeztetéseket kértek az ügyben, amelyre jövő pénteken kerül sor. Blatter hozzátette, az EU 27 országából 22 elismeri Koszovót, ezért az egy hét múlva esedékes ülésen csak a részleteket fogják tisztázni.

A kongresszus döntései értelmében a könyvvizsgáló bizottság hatáskörét és felelősségét kibővítik, egyúttal ennek élére - a vb hétfői javaslatának megfelelően - a svájci Domenico Scalát választották a 2013-as kongresszusig.

A küldöttek támogatták az etikai bizottság reformját is, így a testület a vb elképzeléseinek megfelelően kétkamarássá válik, egyiknek a vizsgálódás, az eljárások lefolytatása, a másiknak pedig a döntéshozatal lesz a feladata. Mivel a vb a hétfői ülésén - az egyik jelölt egészségi állapota miatt - elnapolta a két kamara vezetőjének megnevezését, ezért arra kért felhatalmazást a tagoktól, hogy a következő, június 29-én sorra kerülő rendkívüli ülésén jelölhesse ki a két elnököt.

Az elfogadott pénzügyi beszámoló szerint ugyan csökkent a nyeresége, mégis stabil a FIFA anyagi helyzete. A szervezet 2011-ben 1,07 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, míg kiadásai 1,034 milliárdra rúgtak, azaz 36 milliós nyereséggel zárta az évet. Julio Grondonának, a pénzügyi bizottság argentin elnökének indoklása alapján az elmúlt évekhez képest azért csökkent a profit - 2010-ben például 202 millió volt -, mert a szervezet 2010-es kongresszusán született döntésnek megfelelően több pénzt, a bevételek 75 százalékát forgatják vissza a futballba különböző fejlesztések által.