Kajak-kenu

Az olimpiáért harcoló Fazekas Krisztina és Kozák Danuta is döntős Duisburgban

  • MTI

Mindkét magyar induló bejutott a szombati fináléba a duisburgi Világkupa-verseny női K-1 500 méteres számában.

Magyar szempontból rendkívüli jelentőséggel bír a németországi Világkupa, Kozák Danuta és Fazekas-Zur Krisztina ugyanis itt döntheti el a K-1 500 méter olimpiai indulásának jogát. A pénteki selejtezőkből mindketten továbbléptek a döntőbe, ahogyan Vajda Attila (C-1 1000 m) és a Dombi Rudolf, Kökény Roland (K-2 1000 m) páros is.

A magyar szövetség beszámolójából kiderül, hogy Kozák az elő- és a középfutamból is magabiztosan jutott tovább, egyformán az első helyen. Fazekas-Zur Krisztina a középfutamban nagyot harcolt a továbbjutást érő második helyért, a harmadikként záró dél-afrikai Hartley-t csak 16 századdal előzte meg. Ha a szombati fináléban Kozák előrébb végez, övé K-1 500 méteren a londoni indulás, ha Fazekas ér el jobb eredményt, jöhet a szétlövés.

Dombi Rudolf és Kökény Roland már olimpiai csapattag, miután a múlt hétvégén megnyerték a szegedi válogatót, s riválisaik, Tóth Dávid és Kulifai Tamás visszaléptek a duisburgi reváns lehetőségétől, mert ők inkább a négyesben gondolkodnak. A magyar páros meggyőző teljesítménnyel mutatkozott be Duisburgban is.

Az olimpiai címvédő Vajda Attila az előfutamban csak a harmadik helyen zárt, de a középfutamból könnyedén továbbjutott.