Király Kupa

A Barcelona trófeával búcsúztatná Guardiolát

Péntek este rendezik az európai klubszezon utolsó tétmérkőzését, a spanyol Király Kupa döntőjét. Két csalódott gárda, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában elbukó Barcelona, és az Európa Ligát elveszítő Athletic Bilbao csap össze a trófeáért. A katalánok kupával búcsúztatnák a szezon végén távozó vezetőedzőt, Josep Guardiolát.

A Barcelona az elmúlt négyéves periódus 14. trófeájával búcsúztatná edzőjét. Ehhez az Athletic Bilbaót kell legyőzniük a Király Kupa döntőjében.

A semleges helyszínen, az Atletico Madrid otthonául szolgáló Vicente Calderón Stadionban rendezendő finálé lesz Guardiola utolsó meccse a Barcelona élén. Irányításával a klub olyan sikersorozatot produkált, amelyre korábban nem volt példa. Az egykori játékos 2008 óta dolgozik vezetőedzőként a csapatnál, négy év alatt 13 különböző trófeát nyert vele a Barca.

A 41 esztendős, legalább egyéves szabadságra vonuló tréner úgy szeretné befejezni karrierje ezen szakaszát, ahogy elkezdte: az Athletic Bilbao elleni kupagyőzelemmel, hiszen 2009-ben is ez a két együttes szerepelt a fináléban, akkor a gránátvörös-kékek 4-1-re nyertek. Azóta viszont nem jártak sikerrel ebben a sorozatban, egy évvel később nem jutottak döntőbe, tavaly pedig hosszabbítás után 1-0-ra kikaptak a Real Madridtól. A Barcelona 25 elsőséggel a Király Kupa történetének legsikeresebb csapata, a Bilbao a második helyen áll az örökrangsorban, 23 aranyéremmel.

Egymás ellen eddig hatszor döntőztek a csapatok, négyszer győztek a katalánok, kétszer a baszkok. A Barcelona legutóbb a 2006-2007-es szezont zárta kupa nélkül, a Bilbao az 1983-84-es évad után ünnepelne újabb kiugró sikert (akkor bajnok és kupagyőztes volt a csapat).

"Az Athletic bárki ellen esélyes csapat, nem szabad őket leírni. Egy döntőről van szó, az utolsó pillanatig küzdenünk kell. Mindkét csapat támadó szellemben futballozik, így tényleg a jobb fog győzni. Az Athletic játékosainak nem kell a szomszédba menniük bátorságért, ezt már sokszor bizonyították. Két hét pihenő után szerintem olyan tűzzel állnak ki ellenünk, mint a Manchester United ellen" - fogalmazott a búcsúzó Guardiola.

"A Barcelona továbbra is a legjobb csapat a világon. Tehát ahhoz, hogy megnyerjük ezt a döntőt, a játékosoknak minden erejükkel, pontosan, precízen kell harcolniuk" - mondta az ellenfél edzője, Marcelo Bielsa. Az argentin szakember ugyanakkor elismerte, Lionel Messi ellen nincs fegyverük. "Messi szinte minden problémára megoldást jelent. De mindent megteszünk azért, hogy ne találja meg a helyes utat."

A katalánoknál várhatóan Jose Pinto véd, sokak szerint ő lehet a csapat gyenge láncszeme. "Egy olyan együttesnek, mint a Barcelona, nemcsak egy topkapusa van. Semmifél különbséget nem látok Valdés és Pinto között" - cáfolt Bielsa.

A Barcából Éric Abidal májtranszplantációja, Carles Puyol térdsérülés, Daniel Alves kulcscsonttörés miatt fog hiányozni, míg David Villa sérülése továbbra sem jött rendbe. A baszkoknál mindenki hadra fogható, várhatóan a hét elején vírusfertőzéssel küzdő Ander Iturraspe is ott lesz a pályán.

A La Ligában Bilbaóban 2-2-es döntetlent játszottak a felek (Messi a 90+1. percben mentett pontot), márciusban a Camp Nouban 2-0-ás hazai siker született. Mivel a Barcelona ezüstérmes lett a bajnokságban, a Bajnokok Ligája főtábláján indul, a 10. Bilbao a döntővel EL-selejtezős, ha megnyeri a kupát, a playoff körben indulhat.

  • Athletic Bilbao - Barcelona 2012-05-25 22:00:00
Király Kupa, döntő:
Athletic Bilbao-FC Barcelona 22:00 (tv: Sport 1)
Valencia, Vicente Calderón, vezeti: David Fernández Borbalán.
 
Várható kezdőcsapatok:
Athletic Bilbao: Iraizoz - Iraola, Martinez, Amorebieta, Aurtenetxe - De Marcos, Iturraspe, Herrera - Susaeta, Llorente, Muniain.
 
FC Barcelona: Pinto - Montoya, Pique, Mascherano, Adriano - Xavi, Busquets, Iniesta - Fabregas, Messi, Sánchez.