NOB-ülés

Közel a vita vége az USA-nak fizetendő tévés jogdíjakról

  • MTI

Közel került a televíziós közvetítési és marketing jogokból származó nyereségek újrafelosztásáról szóló új megállapodás megkötéséhez a NOB és az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC).

Denis Oswald, a NOB végrehajtó bizottságának tagja bejelentette: a szerződést akár már a szerdától péntekig tartó québeci vb-ülésen szentesíthetik.

A két fél közötti vita az utóbbi két évben mérgesedett el. Az amerikaiak arra hivatkozva, hogy a NOB bevételeinek nagy részét amerikai televízióktól és szponzoroktól kapja, a meglévőnél nagyobb százalékban szeretnének részesedni a nyereségből. A nézeteltérés szakértők szerint már hatással van az amerikai olimpiai jelentkezésekre is.

A vb ülés előtti napon a nyári olimpiai sportágakat tömörítő ASOIF titkos szavazással döntötte el, hogy kit jelöljön a végrehajtó bizottságba, miután az általa delegált Oswald az év végén távozik az ASOIF éléről. A voksoláson Vu Csing Kuo, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) tajvani elnöke 20-8-ra legyőzte a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) vezetőjét, Pat McQuaidet.

Várhatóan még szerdán eldől az is, hogy mely városok maradnak versenyben a 2020-as nyári olimpia megrendezéséért. A végrehajtó bizottság Isztambul, Madrid, Tokió, Doha, Baku ötösből jelölik ki, melyik három vagy négy váljon hivatalos kandidáló várossá, és kezdhesse meg a jövő szeptemberig, a helyszínkijelölő Buenos Aires-i közgyűlésig tartó pályázati kampányát.

Az öt jelentkezőt már a NOB ellenőrző bizottsága feltérképezte, jelentést írt, amelyet a végrehajtó bizottságnak átadott, s ez alapján szűkítik a listát.

Mindegyik város pályázott már: Madrid sorozatban harmadszor, Tokió sorozatban másodszor, Isztambul összességében ötödször jelentkezett, míg Doha és Baku a 2016-os játékok előszűrőjén vérzett el. Problémák mindenhol vannak. Madridnak a mély spanyol gazdasági válság, Tokiónak az országot sújtó tavalyi földrengés és szökőár, Dohának a hőség és az esetleges októberi rendezés, Isztambulnak az esetleges 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra való jelentkezés, Bakunak pedig a kevés sportesemény-szervezési tapasztalat, valamint az infrastrutúra nem megfelelő szintje miatt lehetnek gondjai.