Debreceni úszó Eb

Kis Gergő ezüstérmes 1500-on, Gyurta Gergőnek megvan az olimpia

  • VNA

Nagy meglepetésre a 17 éves olasz Gregorio Paltrinieri nyerte meg a férfi 1500 méteres gyorsúszást a debreceni Eb-n.

Kis Gergő, Gregorio Paltrinieri, Gyurta Gergely - a férfi 1500 m gyorszúszás dobogósai

A debreceni úszó Európa-bajnokság harmadik napjának esti programjában a férfi 1500 méteres gyorsúszása volt az első éremosztó szám. A sanghaji világbajnokság kétszeres bronzérmese, Kis Gergő számított az egyik favoritnak, aki a kettes pályán csobbant vízbe. Mellette a hármas pályán az olimpiai A-szintért úszó Gyurta Gergely is tagja volt a mezőnynek. A táv első harmadában az ötös pályán úszó olasz Gregorio Paltrinieri diktálta a tempót, mögötte azonban egy testhosszal lemaradva jött Kis Gergő illetve a keddi előfutamok legjobb idejét elérő Samuel Pizzetti. Ötszáz méternél már közel három másodperccel is vezetett Paltrinieri, de Kis a táv második harmadában elkezdett felzárkózni rá. Féltávnál a sorrend megmaradt az élen, Gyurta pedig jó tempóban a negyedik helyen fordult ekkor.

A mindössze 17 éves Paltrinieri később sem látszott fáradni, sőt egyre jobban eltávolodott még Kis Gergőtől is, így ezer méternél már közel öt másodperccel vezetett vb-bronzérmesünk előtt. A különbség a hajrában sem csökkent igazán és ekkor már Kis Gergő ezüstérme is biztosnak tűnt, aki eltávolodott a Gyurta-Pizzetti párostól. A kiválóan hajrázó Gyurta Gergely az utolsó métereken lehagyta olasz riválisát, így a harmadik helyen végzett, ráadásul simán megúszta az olimpiai A-szintet, így ő is londoni résztvevőnek mondhatja magát. Az aranyérmet az olasz Paltrinieri szerezte meg végül, aki új Európa-bajnoki rekorddal (14:48,92) ért be elsőként a célba.

"Most végre felszabadult lehetek, elképesztő jó érzés, hogy megvan az A-szint, másfél éve küzdök ezért a 15:11-es időeredményért. Köszönöm edzőmnek, Széles Sándornak azt, hogy bízott bennem" - nyilatkozta Gyurta Gergely a futam után. "A végén már túl nagy volt a hátrányom, így nem akartam különösebben hajrázni, a lényeg, hogy így is megvan a 15 percen belüli időeredmény és egy újabb érem is" - mosolygott a Debrecenben második érmét szerző Kis Gergő. Ebben a számban tehát két érmet szereztek a magyar úszók, így a Kiss László szövetségi kapitány által elvárt tíz érem felét már hozta a magyar csapat a debreceni Eb-n.

férfi 1500 méteres gyorsúszás - döntő
1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 14:48.92
2. Kis Gergő (magyar) 14:58.15
3. Gyurta Gergely (magyar) 15:04.38
4. Samuel Pizzetti (olasz) 15:09.83
5. Anthony Pannier ( francia) 15:12.02
6. Jan Wolfgarten (német) 15:13.68
7. Sergij Frolov (ukrán) 15:13.99
8. Sören Meissner (német) 15:19.50