Létesítmény

Buzánszky Jenő óvodai sportpályákat avatott fel

  • MTI

Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány támogatásával épült, négy óvodai sportpályát avatott fel szerdán Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, az Aranycsapat vb-ezüstérmes és olimpiai bajnok hátvédje Nyíregyházán. A multifunkcionális létesítményeket a város 27 gyermekintézményének 4358 óvodása használhatja sportolásra.

A műfüves, 6x12 méteres, palánkkal körülvett, hálóval fedett pályák egyenként közel 7 millió forintból épültek, s a helyi önkormányzat 8,5 millió forint saját fejlesztési forrást biztosított az alapítványi, csaknem 20 millió forint összegű támogatáshoz.

A létesítményeket Buzánszky Jenő, valamint Molnár Andrea, az alapítvány elnöke és Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere adta át a gyermekeknek.

Az ünnepélyes avatáson Molnár Andrea elmondta: a 2011-12-es időszakban az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány az ország 33 óvodájában épít multifunkcionális, több sportág alapjainak elsajátításához alkalmas sportpályát.

A labdarúgás mellett a kézi- és kosárlabda, valamint a tenisz alapjaival is megismerkedhetnek a létesítményekben a gyermekek.

A 33 pálya építési költségeit, mintegy negyedmilliárd forintot az alapítvány a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által a sportág fejlesztésére fordítható társasági-adópénzekből (TAO) finanszírozza, illetve a költségekhez hozzájárulnak az érintett települések önkormányzatai is.

Az első négy pálya Nyíregyházán készült el, egy hónappal korábban a tervezett június 30-ai határidőnél. A létesítményekhez az óvodák ovi-foci eszközkészletet is kaptak az alapítványtól, amit a szervezet Olaszországból szerzett be. Emellett az alapítvány az óvónők speciális sportági képzését is támogatta, hogy a gyermekek megfelelő alapoktatásban részesülhessenek a sportfoglalkozásokon.

A nyíregyházi óvónők képzésében a Debreceni Olasz Fociklub szakemberei működtek közre.     Kovács Ferenc, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere közölte: a szerdán átadott sportpályákat a város négy úgynevezett bázisóvodájában építették, így azokat a település valamennyi, több, mint 4300 óvodása használhatja egészségének megőrzésében, illetve sporttehetsége kibontakoztatásában.

Hozzátette: Nyíregyházán az óvodásoknak az idén már külön labdarúgó-bajnokságot is szerveztek, a nemrég befejeződött küzdelemsorozaton hétszáz gyermek játszott az intézmények csapataiban.