Torna

A "tökéletes újító", Magyar Zoltán halhatatlan lett

  • MTI

Hivatalosan is tagja lett a tornasport legendás alakjait felvonultató Halhatatlanok Csarnokának a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke.

Ő az első magyar férfi tagja a sportági Hall of Fame-nek, korábban az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes, valamint az egyszeres aranyérmes Ónodi Henrietta személyében két női tornászt választottak be.

Magyar Zoltán tornász lólengés gyakorlata közben az 1970-es években.

A magyar szövetség kedd esti tájékoztatása szerint az Oklahoma Cityben rendezett ceremónián Magyar Zoltánról egy korábban küldött fotója alapján mellképet készítettek, és azt állítottak ki. Ünnepi beszédét követően emlékplakettet és arany pecsétgyűrűt is kapott. A róla készült festmény az oklahomai Petroleum Múzeumban lesz látható, itt található a Hall of Fame is, amelyet évente több százezer látogató néz meg.

"Óriási megtiszteltetés számomra, hogy bekerültem a Halhatatlanok Csarnokába, fantasztikus legendák közé. Nagy felhajtás volt, a televízió is végig adta beválasztásunkat. Itt volt az amerikai tornasport színe-java és a nemzetközi szövetség képviselői is. Nagyon meglepett, hogy végül is nem kéz- vagy láblenyomatot kellett adnunk, hanem festményt készítettek rólunk, és az került kiállításra. Most már legalább értem, miért kellett többször, többféle képet küldenem magamról" - mondta Magyar Zoltán.