NBA

Ők nyerték az éves egyéni díjakat

  • Barcsai Róbert

A rájátszás ugyan már nagyban dübörög, ám az alapszakasz éves egyéni díjainak kiosztása csak nemrég fejeződött be. Heti rovatunkban ezúttal a díjazottak teljesítményét elemezzük.

MVP - LeBron James (MIA)

Az idei alapszakaszt figyelembe véve gyakorlatilag kétség sem férhetett hozzá, hogy LeBron James nyeri majd a liga legértékesebb játékosának járó címet, a Király ugyanis egy hihetetlenül erős szezonon van túl.

James 46-20-as mutatót ért el a Miamival az alapszakaszban, amely a második helyre volt elég a Keleti főcsoportban. A szezon során 27.1 pontot átlagoló játékos idén negatív karriercsúcsot jelentő 37.1 percnyi játékidőt könyvelhetett el meccsenként, de még így is a liga harmadik legjobb pontszerzője tudott lenni. James más kiemelkedő mutatókat is hozni tudott, ugyanis ő volt a Miami legtöbb gólpasszt (6.2) és holtversenyben a legtöbb lepattanót (7.9) átlagoló játékosa. Érdekesség, hogy James idén karrierje legjobb mezőnymutatóját (53.1%) és legjobb triplamutatóját (36.2%) produkálta, többek közt ennek köszönhetően a Királyt kétszer is a hónap játékosává választották (január, február).

LeBron James az újdonsült MVP

Ugyan a statisztikák csak a támadóoldalon bemutatott kiváló teljesítményről árulkodnak, véleményünk szerint James óriási fejlődésen ment keresztül a védőmunkáját illetően. A Miami hatos számú játékosa idén kőkeményen védekezett, rengeteget lepattanózott, és Spoelstra mester gyakorlatilag bárkire ráállíthatta, mindenkit meg tudott fogni, amely sok-sok győzelmet ért a Heatnek.

Az Év Újonca – Kyrie Irving (CLE)

Nem volt nehéz dolga azoknak a szakértőknek, akiknek el kellett dönteniük, hogy ki legyen az év újonca, amit az is bizonyít, hogy a 120 szavazóból 117-en Irvingnek adták az első helyet.

Irving első szezonjában 18.5 pontot ért el meccsenként, amihez 46.9%-os mezőnymutató társult, ráadásul átlagosan kiosztott 5.4 gólpasszával az újoncok között az első helyen végzett ebben a kategóriában. Irving tehetségét a 39.9%-os triplamutató is hűen bizonyítja, ráadásul a Cleveland vezetői immár abban is biztosak lehetnek, hogy az idei 1/1-es igazi vezéregyénisége lehet majd a Cavsnek, mivel az utolsó negyedekben átlagosan 6.4 pontot könyvelhetett el, 51.8%-os mezőnybeli pontossággal.

Irving idén négy alkalommal nyerte el a hónap legjobb újoncának járó díjat, ráadásul az All-Star hétvégén a BBVA Rising Stars Challange MVP-jévé is megválasztották, ahol 34 pontot szerzett, 8/8-as triplamutatóval.

A Cleveland újonca idei teljesítményével (legalább 18 pont és 5 assziszt meccsenként) olyan illusztris társaságba került, amelyet az Oscar Robertson, Magic Johnson, Allen Iverson, és LeBron James nevek fémjeleznek.

Az Év Legjobban Védekező Játékosa – Tyson Chandler (NYK)

Óriási meglepetésre Tyson Chandler tudta megtörni Dwight Howard három éven át tartó egyeduralkodását ebben a kategóriában. Chandler tavaly még a Dallasszal nyert bajnoki címet, ám szabadügynökként a New York fizetett neki a legtöbbet, így a Knickshez igazolt. A transzfer és főleg annak értéke sokakból negatív visszhangot váltott ki, ám a szezon végére beigazolódott, hogy Chandler megérte a pénzét.

A center érkezésével a New York utóbbi években meglehetősen instabil védelme több kategóriában is javult. Az ellenfelek meccseként 94.7 pontot dobtak a Knicksnek (11. a ligában), ráadásul mindezt csupán 44.2%-os pontossággal (10. a ligában), és ha ez nem lenne elég, akkor azt is eláruljuk, hogy a New York tudta kierőszakolni a második legtöbb eladott labdát, méghozzá átlagosan 17-et.

Tyson Chandler egyébként az első olyan játékos a Knicks története során, aki el tudta hódítani ezt a címet.

A Legjobb Hatodik Ember – James Harden (OKC)

A legjobb cserének járó díjat sem volt túl nehéz odaítélniük a szakértőknek, hiszen a maximális 595 pontból 584-et James Harden, az Oklahoma City Thunder harmadik legjobb játékosa kapta meg, így toronymagasan nyerte meg a megtisztelő címet.

James Harden idén 62 mérkőzésből 60 alkalommal állt be a kispadról, 16.8 pontot átlagolva pedig a liga harmadik legjobb mutatójához (47-19) segítette csapatát, az Oklahoma City Thundert. A 2009-es drafton a harmadik helyen elkelt játékos 62 mérkőzéséből 58-szor ért el legalább kétszámjegyű pontszámot, emellett pedig 4.1 lepattanót és 3.7 gólpasszt is elkönyvelhetett meccsenként.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Harden egyedül a Thunder együttesében szorul a cserepadra, szinte minden más csapatnál a kezdő legjobbja lehetne, ugyanis ezeket az impozáns mutatókat mindössze 31.4 perces átlagos játékidővel hozta össze.

A Legtöbbet Fejlődött Játékos – Ryan Anderson (ORL)

Ryan Anderson első helye ebben a kategóriában elég nagy meglepetésnek mondható, amelyet az is bizonyít, hogy a megszerezhető 605 pontból 260-at gyűjtött be, ám ez is elég volt ahhoz, hogy maga mögé utasítsa Ersan Ilyasovát és Nikola Pekovicsot.

Az Orlando triplavetője idén karriercsúcsot jelentő 16.1 pontot és 7.7 lepattanót átlagolt, amelyhez 43.9%-os mezőnymutató társult, ami elnézve azt, hogy dobásainak nagy részét hármasok tették ki, nem is olyan rossz arány. A triplavonalon túlról egyébként 422 dobást vállalt el, amelyből 166-ot értékesíteni is tudott. Az erőcsatár tehát nagyban megjavította tavalyi statisztikáit, ugyanis az előző szezonhoz képest Anderson 5.5 ponttal és 2.2 lepattanóval többet gyűjtött.

A legszembetűnőbb mutató azonban mégis az, hogy Andersonnal a pályán az Orlando 100 labdabirtoklás alatt 107.5 pontot termelt átlagosan, míg nélküle csak 94.1-et.

A hét legszebb jelenetei:

A hét játékosa: Kevin Garnett (Boston Celtics)

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy Kevin Garnett az idei alapszakasz hajrájában, és itt a rájátszásban másodvirágzását éli. Az utóbbi időben főként centerposzton játszó KG ugyanis mostanában emberfeletti teljesítményt nyújt, sorban szállítja a dupla-duplákat, a héten például 18.66 pontot, valamint 10 lepattanót átlagolt.

A hét mérkőzése: 2012.05.19. Los Angeles Lakers-Oklahoma City Thunder 100-103

A párharc negyedik mérkőzését 2-1-es Thunder előnnyel várhatták a felek a Staples Centerben. A sorozatban szenvedő Lakers három játékrész után már kilenc ponttal vezetett, azonban a Thunder az utolsó negyedet 32-20-ra hozta, és Kevin Durant mindent eldöntő triplájának köszönhetően megnyerte a meccset. Íme az összefoglaló: