NHL

Vissza a sivatagba

  • Molnár Dávid

Egyelőre még nem kell kiüríteni az öltözőt Phoenixben, miután a Coyotes az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) nyugati főcsoportdöntőjének negyedik találkozóján 2-0-ra diadalmaskodott, és 3-1-re szépített a négy győzelemig tartó párharcban.

Elmaradt az ünnepség

A Los Angeles Kings történelmi tettre készült, hiszen ha nyert volna a nyugati főcsoportdöntő negyedik meccsén is, akkor az NHL történetének első olyan csapata lett volna, mely már tizenhárom mérkőzés után nagydöntőbe jutott volna. A Phoenix Coyotes öreg rókái, különösképp Shane Doan viszont a söprés elkerülése érdekében összekapták magukat, és meghiúsították a rekordot.

A Phoenix a sikerét legfőképp annak köszönheti, hogy ismét bevált az a recept, mely többek között főcsoportdöntőig repítette őket: nevezetesen Mike Smith ellenállhatatlan volt a Prérifarkasok kapujában, és már az első harmadban nyilvánvalóvá vált, hogy ő megadhatja az esélyt arra, hogy bezsebeljék első győzelmüket a konferenciafináléban. Smith végül 36 védéssel zárta a délutáni találkozót, és shutoutot ért el.

Támadásban ezúttal is inkább a Kingsé volt a főszerep, de a vendégek képesek voltak élni kevés lehetőségükkel. Shane Doan, a Phoenix csapatkapitánya, aki az eddigi mérkőzéseken inkább buta kiállításai, valamint esetleges eltiltása miatt került reflektorfénybe, ezúttal a játék szebbik részére helyezte a hangsúlyt, és kétszer is eredményes tudott lenni. Előbb az első harmad közepén emberelőnyből juttatta vezetéshez csapatát, majd a következő húsz perc során sikerült kettőre duzzasztani az előnyt.

A többit már Smith elintézte, és így a Phoenix elkerülte a söprést a főcsoportdöntőben, és egyben pontot tett a Kings nyolc mérkőzés óta tartó győzelmi szériájának végére. A főcsoportdöntőkben eddig lejátszott hét meccsen ez volt már egyébként a negyedik, hogy az egyik csapat gólt sem tudott lőni az ellenfelének - keleten az első és a harmadik felvonást nyerte a Rangers 3-0-ra, míg nyugaton a Kings a második meccsen, a Coyotes pedig most a negyediken nullázta le a másikat. Ez is jól mutatja, hogy idén mennyire fontos szerepet játszanak a kapusok egy-egy széria eldöntésében.

A nyugati párharc magyar idő szerint szerda hajnalban folytatódik az Arizona állambeli Phoenixben, a Coyotes otthonában. A Kingsnek ez még kedvező is, hiszen a rájátszásban eddig veretlenek az ellenfelek arénáiban, és ha folytatódna ez a tendencia, akkor szerdán, 1993 után a csapat történetében másodszor Stanley-kupa döntőbe kerülne a gárda.