Sportfogadás

Egy baseball meccs elemzése – GSP nyerő formulája

  • Guillermo Sanchez Perez - fordította: Barcsai Róbert

Ugyan a nagyobb focibajnokságok már véget értek, az labdarúgó Eb pedig még nem kezdődött el, fogadnunk azonban most is van mire. Az amerikai sportok világába ezúttal egy újabb coverses profi, Guillermo Sanchez Perez kalauzol el minket, aki bemutatja, hogyan kell baseballra fogadni.

Először is egy idézettel kezdeném: „Nincs olyan dolog, ami garantált profitot biztosít a sportfogadás világában.” Karrierem során úgy dolgoztam, mint egy kutya, napi szinten négy-öt óra alvást engedhettem meg magamnak, az időmet ehelyett arra fordítottam, hogy az elkövetkezendő meccseken agyaltam. A napjaim nagy részét egy íróasztallal szemben töltöm, statisztikákat, előzeteseket, szakírók cikkeit és sérültlistákat olvasva, a háttérben pedig három 50’’-os TV-n különböző események összefoglalója és ismétlése megy. Ha mindennel végeztem, mindent megvizsgáltam különböző nézőpontokból, megnéztem, és leellenőriztem az összes statisztikát, még akkor is azt gondolom, hogy kulcsfontosságú összetevő lehet egy jó sportfogadó számára a megérzés. Ezt a bizonyos hatodik érzéket nem lehet tanulni, évek kemény munkájával azonban fejleszteni lehet.

Néhány dolog viszont van, amivel növelhetjük esélyeinket, ezeket pedig különböző pontokban gyűjtöm össze ebben a cikkben, mindezt pedig egy április 30-ai mérkőzésen mutatom be, ahol az Arizona és a Miami csapott össze. Első ránézésre a Marlinsszal szimpatizáltam, ám miután mindent számba vettem, mégis az underdog Arizonára fogadtam, méghozzá 2.54-es nyereményszorzóval. Akik velem tartottak, végül nagyon elégedettek lehettek, ugyanis a Diamondbacks már korán 7-0-s előnybe került, a mérkőzés pedig 9-5-ös eredménnyel ért véget. Azt javaslom, vágjunk is bele, íme, hogyan kell kielemezni egy baseball meccset!

Tanulmányozd a tétlapot!

Talán ez a legnehezebb része az egésznek, mivel napi szinten 10-15 mérkőzés közül választhatunk. Amikor már annyi időn keresztül csinálod ezt az egészet, mint én, akkor már időről-időre lesz néhány olyan összecsapás, ami első ránézésre kitűnik a többi közül. Általában már ekkor meg tudom mondani, hogy melyek lesznek azok a mérkőzések, ahol oddsmódosítások következnek majd be a kezdés előtt. Ha bármikor azt tapasztalom, hogy jelentős különbség van az általam kalkulált odds, és az irodák által ajánlott között, akkor azt feltételezem, hogy ez az ő hibájuk, nem pedig az enyém. Elsőre talán ezt erős túlzásnak érzed, de nézd meg az idei teljesítményemet, és nem fogod megkérdőjelezni az állításomat. Ezen az estén a Miami-Arizona összecsapásra esett a választásom.

Elemezd a kezdő dobókat!

Jelen pillanatban a legfontosabb statisztikákat egy baseball meccsen a kezdő dobókról találhatod meg, ugyanis senki sem tudja akkora mértékben befolyásolni a mérkőzések kimenetelét, mint a pitcherek (dobók). Az aktuális mérkőzésen a szenvedő Marlins Mark Buehrle-vel állt ki, akit komoly dobóként ismerhettem meg karrierje során. Ellenfele a 22 éves Patrick Corbin volt, aki épp az MLB debütálására készülhetett. Első ránézésre ez rendkívül rossz párosításnak tűnt, ám tovább vizsgálódtam. Első benyomásként Buehrle-nek adtam az előnyt, tekintettel eddigi karrierjére, még akkor is, ha nem volt infóm Corbinról. A következő tényező, amit megvizsgáltam, az elmúlt időszak teljesítményei: Buehrle-nek nagyon gyenge mutatói voltak, ráadásul egy igazán gyenge meccsről érkezett, míg Corbin komoly teljesítményt nyújtott a Double-A-ben (egy alacsonyabb osztályú baseball-bajnokság – a szerk.). Itt már Corbinnak adtam az előnyt. A következő dolog, amit figyelembe vettem, az volt, hogy hogyan teljesítenek az adott ellenféllel szemben a dobók. Corbinról nem volt statisztikám, Buehrle-nek viszont gyenge mutatói voltak, így az előny ismét Corbinnál. Vedd figyelembe, hogy a Miami oddsa kissé alacsony volt, de mégsem lehetett elrettenteni Corbintól, még akkor sem, ha ő még nem bizonyított. Véleményem szerint az, aki még nem bizonyított, sokkal pozitívabb, mint az, aki bizonyítottan gyenge.

Elemezd a bullpent!

(Bullpen: cseredobók, akik a mérkőzés végén kerülnek pályára, a fáradt kezdő pitchert helyettesíteni – a szerk.). Ugyan már említettem, hogy a kezdő pitcherek befolyásolják legjobban egy mérkőzés kimenetelét, ám ők maximum hat, vagy hét inningen (játékrész – a szerk.) keresztül vannak a pályán. Ennek megfelelően meg kell vizsgálnunk, hogyan teljesít a bullpen az elmúlt időszakban. Jelen esetben az előny az Arizonáé volt.

Kinek az ütői vannak jobb formában?

Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy melyik keret hogyan teljesít az elmúlt időszakban, valamint azzal, hogy ki van jó formában, és hogy ki eresztett le. Ennek nem mindig szentelek nagy jelentőséget, például Albert Pujolsnak (a liga egyik legjobb ütője - a szerk.) még nem volt idén hazafutása, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne nagyon veszélyes. Ennél a párharcnál az Arizona sokkal jobban teljesített mostanában, ezért az előny ismét náluk van.

Albert Pujols, a Los Angeles Angels játékosa

Egymás elleni mérleg

Általában megvizsgálom az egymás elleni mérleget, de nem árt tudni, hogy az egész iparágban ez a legjobban agyonhasznált statisztika. Sokszor látom, hogy a fogadók olyan csapatra tesznek, amely az elmúlt 15 találkozóból 10-et megnyert, de ezek a mutatók évekre visszanyúlnak, a keretek pedig évről-évre drasztikusan változnak. Mivel ennél a mérkőzésnél a Diamondbacks dobója épp az MLB-s debütálására készült, ezért az egymás elleni statisztikát meghatározó tényezőnek vettem. A jelenlegi szezon mutatói ilyenkor nagyon hasznosak tudnak lenni.

Találd meg az értéket!

Miután kielemeztük a mérkőzést, becsüljük meg az oddsokat! A megfelelő tudással a birtokunkban vajon találunk értéket? Ebben az esetben a Miami nagy favorit volt, 1.6 körüli oddsszal, így nekünk kell eldöntetünk, hogy vajon ez a nyereményszorzó helyes-e? Elnézve az Arizonát, akik jobban játszottak, akik sokkal termékenyebbek voltak ütésben, én azt gondoltam, hogy ebben bizony van érték. Jobb bullpenjük volt, mégis underdogok voltak. A dobók párosítása ugyan a Miamit favorizálta, de ettől még nem kellett volna ilyen alacsony oddsot kínálniuk az irodáknak, főleg úgy, hogy a Marlins cseréi könnyen elszúrhatták volna a végét. Ennek tudatában az Arizonára fogadtam, ami ki is fizetődött, méghozzá 2.54-es oddson!

Összegzés

Ahogyan azt már korábban is mondtam, nincs könnyű módja a profittermelésnek, és nincsenek garantáltan nyerő módszerek sem. Remélem, hogy sokan kipróbálják majd a tanácsaimat, és ha ezek a tippek segítenek némi pénzt nyerni, senki sem lesz boldogabb, mint én magam. Ezúton kívánok nektek sok szerencsét, és nagy nyereményeket!