Jégkorong-vb

Csökkenhet az élvonal létszáma jégkorongban

  • MTI

René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke szerint sportpolitikai akarat szükséges ahhoz, hogy az élvonalbeli világbajnokság létszámát 16-ról lecsökkentsék, s ilyen döntést csak a kongresszus hozhat meg.

A vasárnap befejeződött finn-svéd közös rendezésű vb záró sajtótájékoztatóján Fasel jelezte: a legjobb négy válogatott két hét alatt tíz mérkőzést játszik, és ezen a szinten ez nem könnyű. Emiatt több élgárda szeretné, ha az elitben nem 16, hanem 12 vagy 14 együttes szerepelne.

A magyarok számára nagy érvágás lenne a létszámcsökkentés, egy szűkebb elitbe ugyanis nehezebb lenne a felkerülés. A 16-os élmezőnybe csak egyszer, 2008-ban sikerült feljutnia a válogatottnak, amely a 2009-es svájci vb-n aztán visszakerült a divízió I-be, azaz a másodosztályba.

A magyarok jövőre Budapesten próbálkozhatnak a feljutással az olasz, a kazah, a dél-koreai, a brit és a japán csapat ellen. A hatosból az első két helyezett szerepelhet a 2014-es elit vb-n, amelyen még biztosan 16-an indulnak.