Debreceni úszó Eb

Biedermann a 400 gyors királya - Kis Gergő ezüstérmes

  • VNA

A világcsúcstartó Paul Biedermann győzelmével ért véget a debreceni úszó Eb első döntője, a férfi 400 méteres gyorsúszásban.

Kis Gergő gyorsúszó a debreceni Európa-bajnokságon 400 méteres gyorsúszásban szerzett ezüstérmével 2012-ben.

A címvédő Yannick Agnel távollétében a német Paul Biedermann számított a férfi 400 méteres gyorsúszás legnagyobb esélyesének a debreceni úszó Európa-bajnokságon. A kontinensbajnokság első döntőjében két magyar is érdekelt volt, a hármas pályán az ajkai Kis Gergő, a hatoson pedig a délelőtt egyéni csúcsot úszó veszprémi Rákos Patrik ugrott vízbe. Féltávnál a hetesen úszó francia Sebastian Rouault vezetett még, háromszáznál viszont már az olasz Pizzetti fordult elsőként Kis Gergő előtt.

Az utolsó ötvenre fordulva az addig békésen úszkáló kétszeres világbajnok Biedermann már a harmadik helyre jött fel, majd a szintén felgyorsuló Kis Gergővel hajrázott az aranyéremért. Kis Gergő ugyan elment Rouault mellett, de a világrekorder Biedermannt ő sem tudta megelőzni. Ettől függetlenül megszületett a magyar küldöttség első érme Debrecenben, amelyet a sanghaji világbajnokság kétszeres bronzérmese, Kis Gergő szerzett. Délelőtti idejétől hajszállal elmaradva Rákos Patrik a nyolcadik helyet szerezte meg a fináléban.

"Boldog vagyok, hiszen rögtön láttam az eredményjelzőt, hogy érmes vagyok. Az előfutam után nem is beszéltem az edzőmmel a 400 gyors taktikájáról, hiszen inkább a fő számomra, a 800-ra fogok koncentrálni" - mondta el Kis Gergő a finálé után, aki a két évvel ezelőtti budapesti bronzérme után most egy hellyel előrébb lépett ebben a számban.

Férfi 400 méteres gyorsúszás - döntő
1. Paul Biederman (német) 3:47.84
2. Kis Gergő (magyar) 3:48.09
3. Samuel Pizzetti (olasz) 3:48.66
4. Robbie Renwick (brit) 3:50.46
5. Sebastien Rouault (francia) 3:50.62
6. Gabrielle Detti (olasz) 3:51.92
7. Jevgenyij Kulikov (orosz) 3:52.57
8. Rákos Patrik (magyar) 3:52.80