Kajak-kenu

Dombiék máris biztos olimpiai csapattagok

  • MTI

A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó már készülhet a londoni olimpiára 1000 méteren, mivel a vasárnapi válogató után riválisuk visszalépett a további küzdelemtől. Ők az elsők, akik hivatalosan tagjai lettek a magyar ötkarikás kajak-kenu csapatnak.

A tavaly Eb-bronzérmes, vb-hatodik kettős magabiztosan nyerte délelőtt a versenyét, mögöttük a 2011-es szegedi világbajnokságon 500-on aranyérmes Tóth Dávid, Kulifai Tamás duó ért célba. Az eredeti tervek szerint ez a két egység indult volna a jövő hétvégi, duisburgi Világkupán, amely ebben a számban a második válogató lett volna, Tóthék azonban visszaléptek, hogy inkább a négyesre koncentráljanak.

Storcz Botond szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy ezzel Dombi és Kökény további válogató nélkül már csapattag.

"Úgy érzem, hogy a párosunk nagyon jó úton jár, az egész felkészülést együtt csináltuk végig Kökény Rolanddal, gyakorlatilag egyfolytában együtt voltunk hónapokon keresztül. Ő hiába 37 éves, egy elpusztíthatatlan vasember. Mindig vidám, megbízható és nagyon tudatos versenyző, rengeteget tanulok tőle" - mondta az egység vezérevezőse, a 25 esztendős Dombi.

"Ezt a számot megnyerte a Dombi-Kökény páros, hagyni kell őket, hogy tisztességesen felkészüljenek az olimpiára" - idézte a szövetség hírleve Fábiánné Rozsnyói Katalint, a Tóth-Kulifai páros edzőjét. - "Az én versenyzőim mostantól inkább a négyes válogatóra készülnek, megérdemlik, hogy egy jó csapathajóba beüljenek, nagyon elégedett vagyok velük."

Az Esztergomi Kajak-Kenu SE lapátforgatója, a kétszeres világbajnok Kökény eddig már két olimpián szerepelt, 2000-ben Sydneyben és 2004-ben Athénban, társa, az Építők Margitszigeti Kajak Club versenyzője, Dombi ugyanakkor első ötkarikás fellépésére készülhet. Az egység edzője Szilárdi Katalin.