Bajnokok Ligája

Az angolok utolérték az olaszokat az örökranglistán

Az eddig lejátszott labdarúgó BEK-, majd Bajnokok Ligája-finálékban a spanyol csapatok szerepeltek a legeredményesebben 13 sikerrel.

Azzal, hogy a Chelsea szombaton a Bayern München legyőzésével elhódította a BL-serleget, az angolok összesítésben 12 elsőséggel beérték a második helyen álló olaszokat.

Spanyolországból a Real Madrid kilenc, az FC Barcelona négy sikerrel büszkélkedhet. Az olaszok közül az AC Milan hét, az Internazionale három, a Juventus pedig két alkalommal bizonyult a legjobbnak. Anglia képviseletében az FC Liverpool öt, a Manchester United három, a Nottingham Forest két, míg az Aston Villa és a Chelsea egy-egy győzelmet aratott.

A nemzetek rangsorában a negyedik helyen a németek a hollandokkal osztoznak hat-hat végső sikerrel. A Bayern München négyszer, a Hamburger SV és a Borussia Dortmund egyszer-egyszer diadalmaskodott, a németalföldieknél pedig az Ajax Amsterdam négy, a Feyenoord és a PSV Eindhoven egy-egy idényben volt a legjobb.

Portugália négy (Benfica és FC Porto 2-2), míg Franciaország (Olympique Marseille), Románia (Steaua Bucuresti), Jugoszlávia (Crvena zvezda) és Skócia (Celtic Glasgow) egy-egy győzelmet ünnepelhetett.

Magyar együttes soha nem jutott BEK-döntőbe. A Vasas (az elődöntőben: Real Madrid-Vasas 4-0, 0-2) az 1957-58-as, a Győri ETO (az elődöntőben: Benfica-Győr 4-0, 1-0) az 1964-65-ös, míg az Újpesti Dózsa (az elődöntőben: Bayern München-Újpest 1-1, 3-0) az 1973-74-es kiírásban került a legjobb négy közé.

Bajnokok Ligája
A nemzetek örökranglistája a megnyert döntők alapján
  győzelem vereség
Spanyolország 13 9
Olaszország 12 14
Anglia 12 7
Németország 6 9
Hollandia 6 2
Portugália 4 5
Franciaország 1 5
Jugoszlávia 1 1
Románia 1 1
Skócia 1 1
Belgium - 1
Görögország - 1
Svédország - 1