Összeállítás

Zidane, Messi, Ricken - a BL történetének tíz legjobb pillanata - videók

Szombaton a müncheni Allianz Arénában rendezik meg a Bajnokok Ligája történetének 20. fináléját, melyben a Bayern München a Chelsea-t látja vendégül. Ennek apropójából a sorozat egyik főszponzora készített egy nemzetközi felmérést, amelyben arról faggatták a megkérdezetteket, hogy szerintük melyek voltak a BL legemlékezetesebb pillanatai - mi ezekből szemezgettünk.

1.  Döntő/2005 - A Liverpool hihetetlen fordítása Isztambulban

A Rafa Benítez irányította Liverpool csapatának hősies tettére alighanem még minden futballszurkoló élénken emlékszik. A 2004/2005-ös idény döntőjében a Vörösök a címvédő AC Milannal találkoztak az isztambuli Olimpiai Stadionban. Az angolok számára katasztrofálisan indult a finálé, hiszen félidőnyi játék után már 3-0-ra vezetett Carlo Ancelotti csapata. Maldini és Crespo góljai azonban nem külték padlóra Gerrardékat, a szünet után hat perc leforgása alatt kiegyenlítettek, majd a lélektani előnyt kihasználva a hosszabbítás utáni büntetőpárbajt is megnyerték.

2. Döntő/2002 - Zinedine Zidane csodagólja a Bayer Leverkusen ellen

A Real Madrid francia Aranylabdásának találata még szintén nagyon sokáig emlékezetes marad. A világ akkori talán legjobb futballistája Roberto Carlos "égből érkező" beadását lőtte el félfordulatból, de olyan tökéletesen kivitelezett bomba lett belőle, hogy Jörg Buttnak esélye sem volt a felső sarokba tartó labdát hárítani. A Real végül ezzel a góllal verte 2-1a Bayert.

3. Döntő/1999 - A "babaarcú gyilkos" lesújtott a Bayern Münchenre

Minden idők egyik legdrámaibb európai kupfináléjában az egész évben jól teljesítő Bayern München a barcelonai Nou Campban omlott össze a végjátékban. A találkozón Mario Basler korai gólja után a németek egészen a 90. percig előnyben futballoztak, majd a rendes játékidő letelte után Sir Alex Ferguson legénysége a maga javára fordította a találkozót: a 91. percben Teddy Sheringham majd a 93. minutumban Ole Gunnar Solksjaer is közelről vette be Kahn kapuját. A norvég csatár gólja után több bayernesnél elszakadt a cérna, Samuel Kufour még a középkezdés előtt elsírta magát. 

4. Döntő/2010 - Mourinho Intere a Bérnabéu-ban ért fel a csúcsra

Az olasz bajnok milánóiak az igazi fegyvertényt az elődöntőben vitték véghez, amikor is összesítésben 3-2-vel lelépték a címvédő Barcelona csapatát. José Mourinho legénysége a madridi fináléban már nem hibázott a Bayern ellen, a portugál szakvezető második BL-trófeáját szerezte ekkor pályafutása során.

5. Döntő/2001 - A Bayern München nyeri a 11-esek meccsét

A bajorok a 1999-ben elbukott finálét követően 2001-ben is eljutottak a döntőbe, ahol az a Valencia várt rájuk, amely egy évvel azelőtt a Real Madrid ellen veszítette el a mindent eldöntő ütközetet. A San Siróban lebonyolított találkozó 2. percében Gaizka Mendieta büntetőből mattolta Oliver Kahnt, de az 55. minutumban Stefan Effenberg tizenegyesből egalizált. Mivel sem a rendes játékidőben, sem pedig a hosszabbításban nem esett már gól, következett a "szétlövés", amely igencsak izgalmasan alakult. Mind a két kapus csúcsformában volt akkoriban, de a Canizares - Kahn különcsatát végül a német portás nyerte, fantasztikus védése, amit a negyedik körben Carboni lövésénél mutatott be rendszeresen felbukkan a különböző összeállításokban.

6. Döntő/2011 - A Barcelona leiskolázta a Manchester Unitedet

A katalán és az angol gárda 2009-ben is egymás kárára próbálhatta meg elhódítani a legrangosabb trófeát, de akkor a Barcelona vajmi kevés esélyt adott a Vörös Ördögöknek. Sir Alex Fergusonnak ugyan volt egy jó formában lévő Wayne Rooney-ja, de a Guardiola-csapat tökéletes meccset játszott, David Villa gólja pedig sokáig emlékezetes marad. Nekünk magyaroknak is szép emlék lehet majd e mérkőzés, hiszen a Wemleyben a sípot Kassai Viktor fújhatta.

7. Döntő/1996 - Az Ajax büntetők után meghajolt az Öreg Hölgy előtt

Az 1995/96-os szezon sokak számára azért lehet emlékezetes, mert abban az évben a Ferencváros első magyar csapatként részt vehetett a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben, melynek főtábláján akkoriban csak 16 gárda indulhatott. A zöld-fehérekkel egy négyesben szereplő holland Ajax végül egészen a fináléig menetelt, ahol a bombaerős kerettel rendelkező Juventus volt az ellenfele. A római Stadio Olimpicóban megrendezett találkozó 1-1-es döntetlennel végződött - Ravanelli góljára Litmanen válaszolt - majd a büntetőpárbajban négy kör után a magasba emelhette a trófeát Marcelo Lippi alakulata.

8. Döntő/1997 - Lars Ricken rekordot jelentő gólja a Juventus ellen

Az 1997-es döntőben szintén az olasz együttes volt az egyik szereplő, de a torinói sztárcsapatnak ezúttal nem volt oka örömködni a lefújás után. A münhceni Olimpiai Stadionban rendezett fináléban  Puhl Sándor volt a játékvezető, aki abban az évben (is) elnyerte a világ legjobbjának járó elismerést.  akkoriban kimagaslott a bírók mezőnyéből. A német szurkolók biztását élvezve a sárga-feketék Karl-Heinz Riedle duplájával valamint a fiatal titán, Lars Ricken góljával 3-1-re legyőzték az olaszokat. Utóbbi akkor alig 20 évesen, 16 másodperccel azután vette be Peruzzi kapuját, hogy Ottmar Hitzfeld becserélte volna őt. Ilyen rövid idő alatt soha senki nem talált a kapuba, miután a pályára került. 

9. Nyolcaddöntő/2012 - A Chelsea feltámadása a Napoli ellen

Az idei döntőben is érdekelt Chelsea a szezon legnagyobb részében sokak által lesajnáltatott, ám miután André Villas-Boast Roman Abramovics elküldte a kispadról, a londoniak újra erős csapatot alkotnak. A BL negyeddöntőjének első meccsén a Napoli odahaza simán legyőzte az angol gárdát (3-1) és a viszavágó előtt nem sokat tettek volna rá, hogy nem Cavaniék jutnak tovább a legjobb négy közé. Lampardék ezt azonban másként gondolták és a Stamford Bridge-en az év egyik leglátványosabb meccsén vívták ki a következő lépcsőt.  A rendes játékidőben ledolgozták a hátrányukat, majd a hosszabbításban Braniszlav Ivanovics révén 105. percben kiharcolták a továbbjutást.

10. Elődöntő/2009 - Andrés Iniesta elcsendesíti a Stamford Bridge közönségét

Az utóbbi évek talán legvitatottabb mérkőzését produkálta egymással a Barcelona és a Chelsea a 2008/2009-es idény elődöntőjében. A párharc első felvonásán a Nou Campban 0-0-ra végeztek a felek, amely eredmény egyértelműen az angolok számára volt kedvező. A londoni visszavágón Essien irdatlan bombagóljával már a 9. percben megszerezte a vezetést a Guus Hiddink irányította Chelsea, amely egészen a 93. percig finalistának is érezhette magát. A rendes játékidő letelte után azonban Andrés Iniesta szenzációs gólt ragasztott Petr Cech kapujába, így idegenben lőtt több góllal végül a katalánok mentek a döntőbe. A mérkőzésen közreműködő bíró, Tom Hennig Övrebö több tizenegyesgyanús helyzetet is elengedett a vendégek javára, emlékezetes pillanat volt, amikor Micheal Ballack futva a norvég arcába ordított, vagy hogy Didier Drogba a lefújás után a kamerába kürtölte világgá véleményét.