Nemzetközi foci

A dán bajnokságban tesztelik a mágneses gólbírót

  • MTI

Két dán bajnoki mérkőzésen tesztelik májusban a GoalRef elnevezésű technológiát, amely egyike annak a két gólbíró-rendszernek, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elfogadott.

A FIFA illetékesei hangsúlyozták, hogy a találkozók hivatalos személyei (játékvezető, asszisztensek, ellenőr) egyelőre nem hozhatnak döntéseket a technológia segítségével.

"Csak a tesztelés megfigyelőinek lesz hozzáférésük a stadionokban a gólbíró-rendszerhez" - áll a FIFA szerdai közleményében. "Ha vitatott szituáció fordul elő valamelyik mérkőzésen, a technológiát még nem lehet használni, nem lesz befolyása a végeredményre, amíg a tesztelés folyamatban van."

A rendszer használatával kapcsolatos végső döntést várhatóan a július 2-án, Kijevben sorra kerülő ülésén hozza meg a sportág szabályalkotó testülete (IFAB).

Az optikai felismerésen alapuló Hawk-Eye rendszert a teniszben és a krikettben is használják. A GoalRef ezzel szemben mágneses mezőt használ a labda helyzetének azonosításához.

Az angol szövetség (FA) főtitkára, Alex Horne tavaly novemberben jelentette be, hogy a Premier League következő idényében mutatkozhat be az elektronikus gólbíró.

Az IFAB márciusban döntött arról, hogy a korábban vizsgált nyolc technikai vívmány - köztük a magyar Maruzsi Lászlóé - közül kettő, a Hawk-Eye és a GoalRef felelt meg az előzetes teszteken. A Hawk-Eye kipróbálása már folyamatban van az angol másodosztályban.

A játékvezetők technikai támogatása azt követően került hangsúlyosan előtérbe, hogy a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon a meccsek eredményeit döntően befolyásoló hibákat követtek el a bírók, ez pedig világszerte felháborodást váltott ki, egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is.