Nemzetközi foci

Egyszerre három rendezője is lehet a 2020-as Európa-bajnokságnak

  • MTI

Grúzia és a skót-walesi-ír trió kedden bejelentette: érdeklődik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési joga iránt. Eddig egyedül Törökország nyújtott be hivatalos pályázatot a nyolc év múlva sorra kerülő tornára.

Az ír szövetség közlése szerint az előzetes egyeztetések megtörténtek a másik két szigetországi szövetséggel, a következő másfél évben pedig kidolgozzák a pályázat részleteit.

Az érdeklődés jelzésének határideje éppen kedd, s a grúzok közölték: az előzetes terv az volt, hogy Azerbajdzsánnal közösen jelentkeznek, de mivel a partner visszalépett, egyedül is nekivágnak a versenynek.

A törökök már áprilisban beadták a pályázatukat, de mivel isztambuli helyszínnel a 2020-as olimpiára is kandidálnak, sok függ attól, hogy abban a versenyben sikerrel járnak-e. Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke korábban kijelentette: csak akkor támogatja a török rendezést, ha nem Isztambulban lesznek majd az ötkarikás játékok. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben, míg az UEFA csak azt követően jelöli ki a helyszínt.

A törökök a 2016-os, első alkalommal 24 csapat részvételével sorra kerülő kontinensviadalért folytatott küzdelemben egyetlen szavazattal maradtak alul Franciaországgal szemben.

Az idei Eb-t - 16 gárda részvételével - Ukrajnában és Lengyelországban bonyolítják le június 8. és július elseje között.