NHL

Nem került vereségbe a kapusbaki

  • Molnár Dávid

A Los Angeles Kings indított győzelemmel az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásának nyugati főcsoportdöntőjében a Phoenix Coyotes ellen. A Királyok végig dominálva hozták az első mérkőzést, és az NHL történetének hatodik klubjaként hat meccs után még mindig veretlenek idegenben a playoffban.

Érik a vendég korona a Kingsnek

Idegenben kezdte meg a harmadik kört is a Los Angeles Kings, de most már nemcsak a játékosok, hanem a szurkolók is biztató előjelekkel várták a találkozót, elvégre a Királyok az első öt idegenbeli meccsüket mind megnyerték. A Phoenix Coyotes ezzel szemben hazai pályán kívánta folytatni idei tündérmesébe illő menetelését, de az első összecsapás alapján könnyen lehet, hogy a mese idő előtt ér véget.

A Kings nem teketóriázott ugyanis, és már a meccs elején kinyilvánította az akaratát. Az első harmad abszolút vendég fölényt hozott, a Kings jóformán a saját harmadán belülre szorította a hazaiakat, de Mike Smith hathatós munkásságának köszönhetően csak egygólos hátrányba kerültek. Aztán a szerencse, és talán Jonathan Quick berozsdásodott végtagjai, illetve lankadt figyelme is hozzájárult ahhoz, hogy a Kings ne előnnyel vonuljon szünetre. Derek Morris sorcserére igyekezve pontosan a félpályáról eresztett meg egy löketet, ami igaz megpattant egy ütőn, de még így sem kellett volna nehéz feladatot nyújtania Quicknek - a pakk mégis a hálóban kötött ki.

Az egyenlítés megfogta a vendégeket, bár a Coyotes nem tudta kihasználni a pillanatnyi rövidzárlatot, aminek a szünet után már nyoma sem volt a Kings játékában. A második játékrész már nem csak egykapuzásról szólt, hanem a hazaiak is számos gólszerzési lehetőséget teremtettek Quick kapuja előtt, azonban a vezetést nem tudták megszerezni. Nem úgy a Los Angeles, akiket Dwight King juttatta ismét előnyhöz.

A végső szó azonban ismét a Phoenixé volt, akiknek a harmad végére összejött a második egyenlítés a mérkőzésen. Egy belőtt korongot sikerült felszedniük a védők előtt, és két gyors passz után közvetlen közelről Mikkel Boedker egalizált, azon nyomban életet lehelve a hazai közönségbe. A záró játékrészt 2-2-vel kezdhették meg a csapatok.

Az eredmény azonban nem sokáig maradt döntetlen. Slava Vojnov zseniálisan látta meg a kiugró Dustin Brownt, aki lépéselőnybe került a védőjével szemben, majd bevarrta a játékszert Smith kapujának felső sarkába. Ez volt a Kings csapatkapitányának hetedik találata az idei playoffban, és mint később kiderült, a harmadik győzelmet érő gólja is egyben. A Los Angeles ugyanis nem ült rá az eredményre, és a továbbiakban is ugyanúgy a támadásra törekedett, mint addig. Számos kettő az egy elleni akciót sikerült teremteniük, de Smith megmakacsolta magát, és többször nem engedte megrezegtetni a hálóját.

A Phoenix azonban csak az utolsó négy percben tudta csak igazán átvenni a mezőnyjáték feletti uralmat, de hol a védők tisztáztak, hol a hazai játékosok kombinálták túl a dolgokat. Végül pedig hiába hozták le Mike Smitht az extra mezőnyjátékosért, Dwight King a fél pályánál lecsapott a korongra, és bebiztosította a Kings győzelmét üres kapus találatával.

A Kings immáron 6-0-s mérleggel büszkélkedhet az idei playoff idegenbeli mérkőzésein, erre csupán öt csapat volt képes az NHL történetében. A Királyok az első meccsen abszolút megérdemelten nyertek, még Mike Smith 44 védése sem tudott gátat szabni abban, hogy megszakadjon a vendégszériájuk. A Coyotesnak a következő találkozóra alaposan fel kell javulnia mezőnyben, különben gyorsan eldőlhet ez a párharc is a Kings javára.