NHL

Lemondott a Capitals edzője

  • Molnár Dávid

Dale Hunter irányítása alatt szombaton búcsúzott a Washington Capitals az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásától, két nappal később pedig a szakember leköszönt ideiglenes posztjáról. Eközben a Columbus meghosszabbította saját ideiglenes vezetőedzőjének, Todd Richardsnak a szerződését további két évre.

Dale Hunter kapott hideget-meleget a novemberi kinevezése óta, amikor is a menesztett Bruce Boudreau helyére hívta be őt a Washington Capitals élére George McPhee menedzser. Hunter rendszerét nehezen szokták meg a fővárosiak, több nyilatkozatból is az tűnt ki, hogy nincs is egy konstans szisztéma, ami alatt játszanának, hanem meccsről meccsre kavargatja a paklit a Washington legendája, akinek mezét 2000-ben vonultatta vissza a Capitals.

Egy jó hónap azonban elegendő volt ahhoz, hogy sok fővárosi drukker, és egyben a játékosok is visszavárják az 51 éves szakembert. Bár a Washington nagy csalódást keltett azzal, hogy nem nyerték meg a lesajnált délkeleti csoportot, a playoffban már olyan játékkal rukkoltak elő, mely a sikereket sem nélkülözte. Az első körben a címvédő Boston Bruinst ütötték ki a rájátszásból, méghozzá úgy, hogy a hetedik meccset idegenben nyerték meg. Egy hajszál választotta el őket egy másik esélyes búcsúztatásától is, azonban a New York Rangers ellen már nem tudtak újabb hetedik meccset megnyerni, és bejutni a keleti főcsoport döntőjébe.

Dale Hunter nem várakoztatta meg a menedzsmentet döntésével, miután alig másfél nappal a csapat kiesését követően közölte George McPhee-ékkel, hogy vissza kíván térni Kanadába az OHL-es (Ontario Hockey League) klubjához, a London Knightshoz, illetve a Londonban élő családjához. Így hát hiába szilárdította meg végül a helyét a szurkolói szívekben, a Capitals nyáron kénytelen lesz új vezetőedzőt keresni Alexander Ovecskinéknek.

McPhee beletörődött a szakember döntésébe, és elmondása szerint szép emlékekkel búcsúznak egymástól.

„Szívesebben tudtam köreinkben az elmúlt fél évre, mintha egy napot se töltött volna nálunk. Mindent kihozott ebből a csapatból, amit csak lehetett” – méltatta Huntert a menedzser.

Az NHL idei szezonjának utolsó csapata, a Columbus Blue Jackets eközben két évvel meghosszabbította az eddig szintén ideiglenesen regnáló vezetőedzőjének kontraktusát. Todd Richards januárban váltotta Scott Arnielt, akinek vezetésével horribilis mutatókra tett szert a Kékkabátos csapat. Richardscal sem tudott előrébb lépni a tabellán a Columbus, de az év végére jelentősen feljavult vele a Blue Jackets játéka, ami eredményekben is megmutatkozott, és ez meggyőzte a vezetőséget Richards marasztalásával kapcsolatban.

Richards 18-21-2-es mérlegre tett szert az alapszakasz második felében a csapattal. Columbusi kinevezése előtt a Minnesota Wild együttesét dirigálta, velük 77-71-16-os mutatót tudott felmutatni, de mindhárom minnesotai idényében lemaradtak a rájátszásról.