Olimpiai sztorik

Fair Play-díj járt az önként átadott aranyéremért

  • Kis János

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Most egy filmvászonra illő történetet mutatunk be.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpián evezésben hét versenyszámban osztottak érmeket, hat ország nyert aranyat, és csak az NDK sportolói állhattak kétszer a dobogó tetején a kormányos nélküli kettesben és négyesben. Magyarország evezésben Mexikóban szerepelt legjobban az olimpiákon, az egyetlen ezüstérmünket itt nyerte a Melis Zoltán, Csermely József, Sarlós György, Melis Antal összeállítású kormányos nélküli négyesünk. Két bronzérmet szereztünk ezen kívül a játékokon, mindkétszer Londonban, 1908-ban egyesben Levitzky Károly, 1948-ban kormányos kettesben Szendey Antal, Zsitnik Béla és Zimonyi Róbert. Történetünk egyedülálló érdekessége az is, hogy a nyolcasok versenyét 1964-ben Tokióban az amerikai csapat nyerte meg, az időközben hazát váltó Zimonyi Róbert kormányzásával.

A német evezős nyolcas tagjai a mexikóvárosi olimpiánMexikóban az olimpia ideje alatt a nyugat-német evezős csapaton valóságos betegség hullám söpört végig, a kormányos négyesük két tagja is megbetegedett így nem jutottak a döntőbe. Ennél is nagyobb bajnak látszott, hogy a fináléba jutott nyolcasuk egyik tagja Roland Böse is megbetegedett a döntő előtt. A helyére az a Nikolaus Ott került, aki pont társai betegsége miatt nem szerzett érmet az olimpián. A nyolcasok hatalmas küzdelemben döntötték el a dobogós helyezések sorsát, az NSZK pár cm-rel, mindössze 98 századmásodperccel előzte meg Ausztráliát, de a  Szovjetunió is csak kis különbséggel szorult a harmadik helyre. Nikolaus Ott egy percig nem gondolkodott, és sportemberhez méltóan a döntő után átadta az aranyérmet a beteg Roland Bösének, aki a legendás ratzeburgi nyolcassal végigdolgozta a felkészülés gyötrelmes hónapjait. Ezért a sportszerű cselekedetért az UNESCO később „Fair play” díjjal tüntette ki.