Légiósaink

Bogdán a kiesett Bolton legjobbja, Huszti és Czvitkovics góllal zárt

Ismét eltelt egy hét, így mi ismét körbenéztünk Európában, hogyan szerepeltek a külföldön légióskodó honfitársaink. A kontinens nagy részén befejeződött a bajnoki szezon, Angliában Buzsáky Ákos csapata Bogdán Ádámék kárára ünnepelhette bennmaradását. Huszti Szabolcs és Czvitkovics Péter góllal búcsúzott a szezontól, Pintér Ádám nem esett ki a spanyol első osztályból a Zaragozával.

ANGLIA

Az már a forduló előtt biztos volt, hogy a Premier League két magyar játékosa közül egyik búcsúzni kényszerül az élvonaltól. Végül Buzsáky Ákosék menekültek meg, kikaptak ugyan a Manchester Citytől - a győzelemmel Manciniék bajnokok lettek -, de az üldöző Bolton csak ikszelt, a Queens Park Rangers a 17. helyen végzett, így nem csúszott vissza a Championshipbe.

Jonathan Walters kétszer is megtráfálta Bogdánt

A Bogdán Ádámot foglalkoztató Bolton Wanderers kiesett az első osztályból, miután az utolsó fordulóban csak 2-2-es döntetlent játszott a Stoke Cityvel. Bogdánéknak egy találat hiányzott, mivel a rivális QPR vereséget szenvedett. A Bolton mindkét gólja érdekes körülmények között született, a menedzser, Owen Coyle szerint mindkétszer szabálytalankodtak Bogdánnal szemben.

A menedzser mellett a szurkolók sem látták hibásnak Bogdánt a PL-búcsúban, amit bizonyít, hogy a válogatott kapust szavazták meg a szezon legjobb játékosának.

A Stoke-Bolton mérkőzés összefoglalója:



Kádár Tamás egy félidőt szerepelt a Newcastle United tartalékcsapatában, amely 3-0-ra kikapott a Blackburn otthonában a Premier Reserve League utolsó körében.

NÉMETORSZÁG

Az Oberligában (IV.) Nagy Dániel a 39. percben állt be a Hamburg tartalékcsapatába, amely 4-1-re alulmaradt az Energie Cottbus II vendégeként.

SPANYOLORSZÁG

A Real Zaragoza kiharcolta a bennmaradást a Primera Divisiónban, az utolsó játéknapon 2-0-ra nyert a Getafe ellen. Pintér Ádám a cserepadon foglalt helyet. A Zaragoza remek hajrával, zsinórban négy győzelemmel, és egy elképesztő, négy piros lapot hozó meccs után zárt a 16. helyen.

A Getafe-Zaragoza találkozó összefoglalója:

OLASZORSZÁG

2-2-es döntetlent játszott egymással a Bari és a Brescia a másodosztály 40. fordulójában. A Bariban nem volt a keretben Simon Ádám, az ellenfélnél Vass Ádám végig a pályán volt, Feczesin Róbert csereként állt be a 74. percben. A feljutásra már egyik csapatnak sincs esélye. A Sampdoria viszont még küzd a Serie A-ért, 2-1-s győzelmet aratott a Juve Stabia otthonában, Laczkó Zsoltot az utolsó öt percre cserélték be a genovaiaknál. A Filkor Attilával kiálló Livorno 0-0-s döntetlent ért el a Sassoulo ellen. A Livorno jelenleg a 18., osztályozós helyen áll.

HOLLANDIA

Babos Gábor, Vadócz Krisztián és Szélesi Zoltán is végig a pályán volt a NEC-ben, de a Nijmegen 2-0-s vereségével kiesett az Eredivisie Európa Liga-szereplésért folyó rájátszásából a Vitesse ellenében.

Az RKC Waalwijk a hazai döntetlen után idegenben legyőzte az esélyesebb Twentét, így bejutott a ráadás fináléjába, ahol a Nijmegent búcsúztató Vitesse lesz az ellenfele. Németh Krisztiánt nem nevezték a vendégcsapatba.

BELGIUM

A felsőházi rájátszás keddi, hétközi fordulójában a már bajnok Anderlecht 2-0-s vereséget szenvedett a Kortrijk otthonában. A hazaiaknál Czvitkovics Péter a 85. percben állt be, míg a brüsszelieknél Juhász Roland kezdőként az első félidőt játszotta végig. A Köteles Lászlóval és Tőzsér Dániellel felálló Genk a Club Brugges-től kapott ki hazai pályán 2-1-re.

A vasárnapi, utolsó játéknapon Juhászék 3-0-s győzelmet aratottak a Standard Liége ellen, a védőt a szünetben lecserélték. A címvédő Genk Köteles Lászlóval a kapuban kapott ki a Gent otthonában (1-3), Tőzsér Dánielt viszont nem nevezték a meccsre. Czvitkovics Péter kezdett a Kortrijkban, 61. percben gól szerzett, de csapata így is vereséget szenvedett az ezüstérmes Brugge-től. A válogatott középpályás gólja ezen a linken, 4:00-tól látható.

A Genk a harmadik helyen végzett, az Európa Liga playoff körében indulhat, a Kortrijk a hatodik lett. Az Anderlechtnek abban az esetben nem kell selejtezni a BL-ért, ha a Chelsea kikap a mostani döntőben a Bayern Münchentől.

OROSZORSZÁG

Dzsudzsák Balázs csapata, a Dinamo Moszkva elbukta az Orosz Kupa döntőjét, a Jaketyinburgban megrendezett fináléban a Rubiny Kazany 1-0-ra győzött ellenük. A magyar válogatott szélső végig a pályán volt a fővárosiaknál. Dzsudzsákék a bajnokságban sem vigasztalhatták magukat, a Premjer Liga rájátszásának utolsó fordulójában a Dinamo Moszkva 1-1-es döntetlent ért el a Kuban Krasznodar otthonában, és mivel a Szpartak Moszkva legyőzte a Lokomotivot, ő indulhat a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. Szergej Szilikin a 60. percben lehívta a pályáról a magyar szélsőt, majd csapata ezután tudott egyenlíteni. Dinamo Mokszva (és az Anzsi) már a selejtezőkben bekapcsolódik az Európa Ligába.

A már bajnok Zenitben játszó Huszti Szabolcs viszont góllal búcsúzott (az idénytől és talán a szentpéterváriaktól is), a második találatot szerezte az Anzsi ellen, beállítva ezzel a 2-0-ás végeredményt.

Az Anzsi-Zenit mérkőzés összefoglalója:

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

Görögországban a Panathinaikosz kedden kikapott a PAOK-tól az Bajnokok Ligája-helyért zajló rájátszásban, Rudolf Gergelyt nem nevezték a vesztes csapatba. A Pana vasárnap megszerezte első győzelmét a play-offban, ezúttal otthon játszott a PAOK-kal, és 2-0-ra nyert, Rudolf ismét nem volt ott a keretben.

Norvégiában a Brann Bergen másodszor nyert a szezonban, Korcsmár Zsolttal a pályán 4-3-as győzelmet aratott a Lilleström otthonában a 8. fordulóban. A Strömsgodset 3-1-re alulmaradt az Aalesund pályáján, a vendégeknél Kovács Péter csereként szállt be a játékba a 73. percben.

A Koman Vladimirt végig a soraiban tudó AS Monaco hazai pályán kétgólos vereséget szenvedett az Estac Troyestől a francia másodosztály utolsó előtti fordulójában.

Ausztriában a hétközi fordulóban Szabics Imre nélkül 3-0-ra kikapott a Sturm Graz az Admirától. A Mattersburgban nem volt a keretben Waltner Róbert (0-1 a Rapid Wien ellen), a Wacker Innsbruck Sáfár Szabolccsal a kapuban ikszelt a Rieddel (1-1).

A címvédő Sturmnak a hétvégén sem ment sokkal jobban, egy pontot szerzett a Wacker Innsbruck ellen, amelyben Sáfár Szabolcs csak egy félidőt töltött a pályán sérülés miatt. A vendég graziak Szabics nélkül léptek pályára, és az Austria Wien otthonában veszítő Mattersburg (0-1) sem vetette be Waltner Róbertet.

Az Eskişehirspor Elek Ákossal a padon nyert a török bajnokság Európa Ligáért folyó rájátszásában a Sivasspor ellen (3-1), de nem ért oda a play-offot jelentő első helyre.