NBA

Az alapszakasz győztese és a címvédő nélkül kezdődik a rájátszás második köre

  • Barcsai Róbert

Két mérkőzést ugyan már lejátszottak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának második körében, ám mivel a negyeddöntők hivatalosan csak tegnap este értek véget, ezért most tekintjük át, hogy mire lehet számítani a főcsoport-elődöntőkben.

Derrick Rose, a Chicago Bulls irányítója

Boston (4.) - Philadelphia (8.)

A Boston érdekes párharcban múlta felül az Atlanta együttesét, ugyanis ahogy azt várni lehetett, mindkét együttes a védekezésre helyezte a hangsúlyt. Ennek köszönhetően a 4-2-es végeredményt hozó párharc során meccsenként átlagban csupán 169 pont született. Az első mérkőzést egyébként a hazai pályán pattogtató Atlanta nyerte, majd sorozatban hármat húzott be a Celtics, a záró két mérkőzésen pedig egyaránt egy-egy sikert könyvelhetett el mindkét együttes, így végül a Kelták örülhettek. A párharc során nehéz lenne egyetlen kulcsfigurát kiemelni, mivel Rondo, Garnett, valamint Pierce is rendkívül jól játszott, ám Paul Pierce-nek talán annyival nehezebb dolga volt, hogy ő néhány mérkőzésen keresztül kisebb sérüléssel is bajlódott, ám ennek ellenére is 21.6 pontos átlagot tudott hozni.

A Philadelphia, ha lehet, még érdekesebb mérkőzéseken van túl, ugyanis a Sixers 4-2-es összesítéssel búcsúztatta az alapszakasz legjobbját, a Chicago Bullst. Az első összecsapást ugyan még meg tudta nyerni a Bulls, ám ekkor elveszítették legjobbjukat, Derrick Rose-t, így a szárnyaszegett csapatra később rá sem lehetett ismerni, és rögtön a következő meccsen elvesztették a hazai pálya előnyét. Ezt követően kettőt nyert a Sixers otthon, majd a Bulls hozta a kötelezőt, a hatodik meccsen pedig a Philly 79-78-as győzelmével továbbjutott. A Sixers csapatként nagyon jól működött, ám a legnagyobb javulást az okozta, hogy Spencer Hawes ismét abban a formában játszott, amelyet valahol az év közepén hagyott el, a center ugyanis a harmadik meccset követően 15.5 pont mellett 10.25 lepattanót átlagolt.

Boston-Philadelphia
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/04/08 BOS-PHI 103-79
12/03/23 PHI-BOS 99-86
12/03/07 PHI-BOS 103-71

A párharc kulcsa bostoni részről ismét az lesz, hogy a kulcsjátékosok megőrizzék egészségüket. Paul Pierce sérülése már intő jel volt, arról nem is beszélve, hogy a playoffban rendesen rá jár a rúd a játékosokra, így egy Celtics-szerű idős keret esetében erre különös figyelmet kell fordítani. Abban biztosak vagyunk, hogy Rajon Rondo továbbra is pazarul fog játszani, de Kevin Garnettnek és Paul Pierce-nek is fontos lenne megőriznie jó teljesítményét. A Sixers ezzel szemben valódi csapatként funkcionál, igazából egyik poszton sem jobbak, mint ellenfelük, ám a Philly kispadja körökkel a Bostoné előtt jár, így bennük tényleg bízhatnak a 76ers-drukkerek.

Véleményünk szerint a párharc nagyon szorosan alakul majd, és nagy valószínűséggel döntő meccsre kerül majd sor, amelyet a Boston nyer majd.

Hathárom-tipp: Boston Celtics, 4-3.

Miami (2.) – Indiana (3.)

A Miami Heat gyakorlatilag megalkuvást nem tűrve, 4-1-es összesítéssel búcsúztatta a New York gárdáját, akiknek szinte esélyük sem volt. A Knicks egyszerűen meccsben sem tudott maradni a Heattel szemben, ugyanis nem volt olyan Miami-siker, ami ne lett volna legalább tíz pontos, a New York pedig egyedül a negyedik meccset tudta megnyerni, méghozzá 89-87 arányban. LeBron James gyakorlatilag egyedül végezte ki a Knickst, mivel a Király 27.8 pontot átlagolt a párharc során, ráadásul az ellenfél legjobbjának, Carmelo Anthonynak a levédekezését is kiválóan megoldotta.

Az Indiana, hasonlóan ellenfeléhez, szintén 4-1-es összesítéssel jutott tovább, ők az Orlando Magic-et búcsúztatták. Ugyan a párharcok eredményei megegyeznek, ám mégsem lehet azt mondani, hogy a játék képe ugyanolyan lett volna, ugyanis a Miamival szemben az Indiana olykor-olykor szenvedett az Orlando ellen. A rájátszás első meccsét egyébként rögtön el is bukták Grangerék, azt követően azonban zsinórban négyet is nyerni tudtak, így végül a Pacers jutott tovább.

Miami-Indiana
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/03/26 IND-MIA 105-90
12/03/10 MIA-IND 93-91 h.u.
12/02/14 IND-MIA 90-105
12/01/04 MIA-IND 118-83

Az Indiana első ránézésre talán nem okozhat problémát a Miaminak, azonban szerintünk Westék könnyedén megizzaszthatják a toronymagas keleti favoritnak számító Heatet. A második kiemelt szempontjából a legfontosabb dolog az lesz, hogy James és Wade hozza azt, amit ők valóban tudnak, illetve amikor szükség van rá, Chris Boshnak is elő kellene lépnie (az erőcsatár megsérült az első meccsen, visszatérése egyelőre bizonytalan). Ezzel szemben a Pacersnél szerintem nem lehet kiemelni ilyen játékost, ugyanis egyszerűen nem rendelkeznek ilyen klasszisokkal, mint ellenfelük. Ezzel szemben csapatként sokkal jobban funkcionálnak, ezáltal rengeteg játékos közül válogathatunk, akik időről-időre előlépnek majd, és a hátukon viszik majd az Indianát. A Pacers egyébként csak centerposzton ját tisztán a Heat előtt, ám nem szabad megfeledkezni a kispadról sem, amivel könnyen fogást lehet találni a Miamin.

Ezt a Miamit keletről szinte biztos, hogy senki sem tudja majd megfogni, mi azonban azt várjuk ettől a párharctól, hogy az Indiana megszorongatja Jameséket.

Hathárom-tipp: Miami Heat, 4-2.

Oklahoma City (2.) – Los Angeles Lakers (3.)

Az Oklahoma City a rájátszás első körében kisöpörte a címvédő Dallas Mavericks együttesét, így nyugodtan kijelenthető, hogy Westbrookék mindenkire komoly benyomást tettek. A párharc természetesen azért nem volt ennyire sima, az első mérkőzésen például csak Kevin Durant utolsó másodpercben elengedett dobása döntött, míg a másodikon Jason Terry sorsdöntő helyzetben két triplát is elrontott. Ezt követően a megtört Dallas már nem okozott különösebb gondot a Thundernek, így Duranték végül a kezdeti nehézségek ellenére simán jutottak a második körbe.

A Los Angeles Lakers ellenfelével szemben komoly bajba is kerülhetett volna, mivel Bryanték csak a mindent eldöntő hetedik mérkőzésen tudták kicsikarni a továbbjutást a Denver ellen. A párharc során a Lakers már 3-1-re is vezetett, ám az ötödik meccset három ponttal elbukta a Los Angeles-i gárda, ezt követően pedig a Nuggets egyenlíteni is tudott, ám a döntő összecsapást mégis Bryanték nyerték.

Oklahoma City-Los Angeles Lakers
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/04/22 LAL-OKC 114-106 h.u
12/03/29 LAL-OKC 93-102
12/02/23 OKC-LAL 100-85

A párharc érdekességét elsősorban a World Peace-Harden incidens szolgáltatja, előbbi játékos ugyanis nem is olyan régen óriási könyököst osztott ki az idei év legjobb cseréjének választott játékosának, amiért a korábban Ron Artest néven ismert kosarast el is meszelték. Mindezt félretéve a Lakers egyértelműen jobb palánk alatt, főleg úgy, hogy a Thunder centere, Kendrick Perkins jelen pillanatban sérült. Ha a Lakers valóban nyerni szeretne, akkor Kobe Bryantnek csapatjátékosként kell majd teljesítenie, ami nem volt rá jellemző a Nuggets elleni párharc során (kivétel az utolsó meccs). Az Oklahomának egyébként látszólag nem lesz túl nehéz dolga, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy a csapat hasonló stílussal rendelkezik, mint a Lakerst megszorongató Denver, annyi különbséggel, hogy itt nem lesznek olyan játékosok, akik kulcsfontosságú szituációkban képtelenek tudásuknak megfelelő szinten teljesíteni. Ha mindez valóban teljesül, akkor már csak arra van szüksége a Thundernek, hogy Westbrook gyógyszere ne guruljon el, és ne adjon el rengeteg labdát. Ebben az esetben a zászló egyértelműen a Thundernek áll, habár nem lesz olyan egyszerű dolguk, mint a Mavs ellen.

Mindent egybevetve úgy gondoljuk, hogy a 2010-es playoff-vereségért a Thunder idén képes lesz visszavágni.

Hathárom-tipp: Oklahoma City Thunder 4-2.

San Antonio (1.) – Los Angeles Clippers (5.)

A San Antonio, hasonlóan az Oklahoma Cityhez, kisöpörte ellenfelét, a nyolcadik helyen kiemelt Utah Jazzt. A párharcra sok szót nem érdemes pazarolni, ugyanis a Spurs legszűkebb győzelme is hat pontos volt, a Jazz pedig minden mérkőzésen az esélytelenek nyugalmával léphetett parkettre. Tony Parker kiválóan teljesített minden meccsen, Tony Duncan pedig helyenként régi önmagát idézte, a rendkívül mély kispad pedig elegendő segítséget nyújtott a kezdőknek.

A Los Angeles Clippers egy hét mérkőzéses thrilleren van túl a Memphis ellen. Paulék rögtön az első meccsen 27 pontos hátrányt ledolgozva elvették a Macik pályaelőnyét, majd 3-1-es vezetésre tettek szert. Az ötödik és a hatodik felvonásban úgy tűnt, hogy a Grizzlies megtalálta a Clippers ellenszerét, ám a sorsdöntő hetedik mérkőzésen 10 ponttal nyertek a Los Angeles-iek. A Clippers számára mindenképpen felüdülést jelenthet majd, hogy a csapat legjobbjainak, Chris Paulnak, valamint Blake Griffinnek több tere lesz majd játszani.

San Antonio-Los Angeles Clippers
Egymás ellen az alapszakaszban
Dátum Párosítás Eredmény
12/03/09 SAS-LAC 108-120
12/02/18 LAC-SAS 100-103 h.u.
11/12/28 SAS-LAC 115-90

Mint minden idősebb átlagéletkorú csapatnál, így a Spursnél is meg kell említenünk a sérülések elkerülésének kiemelkedő fontosságát. Korábban már láttuk párszor, hogy a San Antonio kulcsjátékosait mennyire el tudja kapni egy-egy sérüléshullám, így a teljes rájátszásban arra kell törekednie Gregg Popovich mesternek, hogy megóvja sportolói egészségét. A két együttes keretének mélységét nem lehet összehasonlítani (és nem is érdemes), mivel a Spursé jóval nagyobb variációs lehetőségeket biztosít, így véleményünk szerint a párharc kulcsa a San Antonio részéről Tony Parker, valamint a kispad játéka lesz. A másik oldalon Chris Paul és Blake Griffin fellélegezhet, ugyanis ha nem is sokkal, de lazább védelem ellen játszhatnak majd, ám a csapatnak nagy szüksége lenne Nick Young és Kenyon Martin eredményes játékára.

Összességében úgy gondoljuk, hogy a Spurst ez a Clippers még biztosan nem tudja megállítani, ám mindezek ellenére Paulék két meccset ellophatnak Parkeréktől.

Hathárom-tipp: San Antonio Spurs, 4-2.