Öttusa-vb

Tóth Adrienn másodikként kezdi a kombinált számot

  • MTI

Tóth Adrienn a második, Kovács Sarolta a hetedik, Gyenesei Leila pedig a nyolcadik helyről vághat neki a kombinált számnak a római öttusa-világbajnokság női versenyének szombati döntőjében.

Egyik magyar induló sem hibázott sokat a lovas pályán, Kovács egy (1180 pont), Tóth és Gyenesei két-két (1160) akadályveréssel ment végig. Közülük elsőként a két szám után kilencedik Kovács lovagolt, s úgy tűnt, neki lesz a legnehezebb feladata, az ő lovával ugyanis az első körben négyet vert a német Janine Kohlmann. Ehhez képest a tavalyi vb ezüstérmese koncentráltan oldotta meg feladatát, majd az utolsó akadályról lejőve felszabadultan borult lova nyakába.

"Kicsit tartottam a lótól, mert az első körben nem jól ment, ráadásul a bemelegítésnél sem volt az igazi. Az első három ugrás benn a pályán is rendezetlen volt, de aztán már jól alakultak a dolgok" - mesélte később.

Gyenesei Kovács után lovagolt, két akadályt vert le egy olyan lóval, melyet előzőleg nem igazán lehetett kiismerni, mivel az első körben a lett Jelena Rublekvska már a második ugrásnál pályát tévesztett vele, így hamar véget ért a produkció.

A vívás és az úszás után harmadik Tóth, a tavalyi Eb második helyezettje a program vége felé következett, s a 12 akadályból - a kettessel és a hármassal együtt 15 erőkifejtésből - álló pálya nagy részén jól fogta meg sietni igyekvő lovát, amely azonban az utolsó egyenesben két rudat lehúzott. Előzőleg menet közben kétszer is kirúgott a ló hátra, Tóth nagy odafigyeléssel tudott csak a nyeregben maradni, de megoldotta a nehéz helyzetet, s végigvitte lovát.

Az őt követő Élodie Clouvel a második helyről szállt ki a versenyből, mert lova egyetlen akadályt sem akart átugrani, mindegyiknél kitört. A francia versenyző zokogva hagyta el a pályát. Honfitársa, Amélie Cazé viszont keveset hibázott, így komoly esélye van arra, hogy pályafutása során a negyedik egyéni vb-aranyát is begyűjtse.

Az állás három szám után:
1. Amélie Cazé (francia) 3460 pont
2. Tóth Adrienn 3336 - 31 mp hátrány a kombinált szám rajtjánál
3. Mhairi Spence (brit) 3312 - 37
4. Samantha Murray (brit) 3256 - 51
5. Yane Marques (brazil) 3244 - 54
6. Aja Medani (egyiptomi) 3228 - 58
7. Kovács Sarolta 3200 - 1:05 p h
8. Gyenesei Leila 3188 - 1:08 p h.
 
A verseny a lövészetekkel megszakított 3000 méteres futással, várhatóan 18:30 és 19 óra között ér véget.