Asztalitenisz

Jakab első fordulós dohai vereségével oda a férfiak csapatkvótája

  • MTI

Jakab János kikapott első főtáblás mérkőzésén, azaz nem jutott be a legjobb 16 közé az asztaliteniszezők utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, a dohai világselejtezőn, így eldőlt, hogy nem szerez kvótát a magyar férficsapatnak a londoni játékokra.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint Jakab az ukrán Jaroszlav Zmudenkóval csapott össze szombaton délben, s nagy csatában, hat szettben szenvedett vereséget. Mivel a katari viadalon minden helyezést eldöntenek, a magyar játékos az alsó ágon még folytatja szereplését, de a legjobb esetben is csak a 17. lehet - s a hazai szövetség tájékoztatása alapján - ez biztosan nem lesz elegendő a kvótaszerzéshez.

Az már eldőlt, hogy egyesben csak a már korábban indulási joghoz jutott Póta Georgina és Tóth Krisztina, illetve Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám állhat majd asztalhoz Londonban, de amennyiben Lovas Petra sikerrel jár a katari fővárosban, a magyar női válogatott a csapatversenyben is ott lehet az ötkarikás játékokon.

Alapesetben a nőknél az első hat, a férfiaknál pedig az első kilenc hely ér kvótát Dohában, de ezek a számok változhatnak

Az olimpiai csapatversenyen a hat földrész legjobbja (az idei világbajnokságon nyújtott teljesítmény alapján, feltéve, hogy 3, 2 vagy 1 játékosa korábban már kvótát szerzett), a rendező ország, valamint az egyesekben legtöbb játékost adó kilenc nemzet vehet részt. Amennyiben kilencnél több nemzet felel meg a kvalifikációs szabályoknak, akkor a csapat-vb-n kialakult rangsor dönt. Dortmundban a magyar nők a 11., a férfiak pedig a 17. helyet szerezték meg.

Asztalitenisz olimpiai világselejtező
Doha
férfiak, a legjobb 16 közé jutásért:
Zmudenko (ukrán)-Jakab 4-2
 
később:
nők, nyolcaddöntő:
Lovas Petra-Anna Tyihomirova (orosz) 14:45 ó