Öttusa-vb

Mindhárom magyar döntős, teljes a férfi csapat

  • MTI

Teljes magyar csapat szerepelhet a római öttusa-világbajnokság férfi versenyének vasárnapi döntőjében, miután Demeter Bence, majd Marosi Ádám és Kasza Róbert is továbbjutott a pénteki selejtezőből.

Kasza Róbert készülődik az úszóverseny előtt a római öttusa-világbajnokságon.

A tavaly vb-hatodik Demeter önmagához képest jól vívott, pozitív mérleggel a középmezőnyben zárt az A csoportban, majd öt helyet előrelépett az úszásban, így tizenegyedikként kezdhette meg a kombinált számot. Ebben az első két sorozatában jól lőtt, a harmadikban viszont hat kísérleténél is rontott, emiatt a 14-15. helyről vágott neki a 3000 méteres futás zárókörének, melyben hosszú hajrával a tizedik pozícióba jött fel.

A 2009-ben világbajnok, tavaly vb-harmadik Marosi továbbjutása nem forgott veszélyben, az elmúlt évben vb-ötödik Kasza pedig csak a legutolsó pillanatokkal okozott némi izgalmat. Már a délelőtti úszás után mindketten az élcsoportban álltak, aztán a nagy késés miatt késő délután rendezett vívásban ismét remekeltek, így az esti zárás előtt az első, illetve második helyet foglalták el.

Marosi aztán nagyon könnyedén, végig egyedül futva biztosította helyét a fináléban, a hozzá hasonlóan olimpiai kvótás Kasza viszont nagyot küzdött ezért. Az idény eleji térdműtétje nem múlt el nyomtalanul, az utolsó körre jó néhányan elé kerültek, de nagy hajrával végül a még éppen döntőt érő 12. helyen futott be.

"Ádi minden számban nagyon jól teljesített, Robi a versenyhiánya ellenére eredményesen vívott, a futásban pedig megküzdött a helyéért, Bence meg magának nehezítette meg a végét, de a lényeg, hogy mindannyian döntősök" - értékelt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A pénteki kvalifikációs küzdelmekre a szervezők három részre osztották a meglehetősen népes, 106 fős mezőnyt; mindegyikből az első tizenkettő jutott a vasárnapi döntőbe.

A világbajnokságra nevezett negyedik magyar férfi versenyző, Tibolya Péter kedden a váltóviadal lovaglása során kulcscsontját törte, és még aznap hazautazott.

A program szombaton a nők döntőjével folytatódik. A mezőnyben ott lesz Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Gyenesei Leila.