NBA

Egy ponton múlt, de kiesett az alapszakasz-első

  • Barcsai Róbert

Balszerencsés napként élhette meg a Chicago Bulls az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásának 13. játéknapját, az alapszakasz idei első helyezettje ugyanis egypontos vereséget szenvedett Philadelphiában, ennek köszönhetően a játékosok készülhetnek a nyári szünetre.

Philadelphia-Chicago

A 2002-2003-as szezon óta először történt meg az a Philadelphia csapatával, hogy továbbjutottak az első körből, köszönhetően annak, hogy a csütörtök esti mérkőzésen 79-78 arányban legyőzték a Chicago Bulls csapatát. Ahogy az korábban is jellemző volt a párharcra, a Sixers jobban kezdte a meccset, félidőben már 8 pont volt a hazaiak előnye, de a harmadik játékrészben ezt ki tudta egyenlíteni a Bulls, így döntetlen állással készülhettek a csapatok a mindent eldöntő negyedik negyedre. A végjátékot sokkal jobban bírta fejben a Philly, 12.8 másodperccel a vége előtt Young egy pontra zárkóztatta fel csapatát, majd ezt követően Asik két büntetőt is kihagyott, 2.2 másodperccel a vége előtt pedig szabálytalankodott a török center, Andre Iguodala pedig mindkét dobását értékesítette. A mérkőzés érdekessége, hogy a Bulls 56-33-ra nyerte a lepattanópárbajt, ám a meccs győztese mégis a hazai gárda lett. A vendégek csalódott erőcsatára, Carlos Boozer így nyilatkozott a meccs után: „Mindent megtettünk, amit tudtunk, erőfeszítésben nem volt hiány, egyszerűen csak nem jött az eredmény.”

Carlos Boozer, a Chicago Bulls erőcsatára

Kiváló egyéni teljesítményekben ezúttal sem volt hiány, hazai oldalon Andre Iguodala a győzelmet bebiztosító büntetők értékesítésével összesen 20 pontot szerzett, a sorozatban szinte végig remeklő Jrue Holiday, valamint a kispad vezére, Lou Williams egyaránt 14-14 egységet termelt. A vendégeknél Luol Deng 19 pontot és 17 lepattanót szerzett, Richard Hamilton szintén 19 egységet ért el, míg a kispadról beálló Taj Gibson 14 pontot tett a közösbe.

A párharc végeredménye: 4-2 a Philadelphia 76ers javára.

Boston-Atlanta

A legjobb négy csapat mezőnye a keleti főcsoportban a Boston továbbjutásával vált teljessé, akik mai 83-80-as sikerükkel összesítésben 4-2-vel búcsúztatták a Hawkst. A szokás szerint kiélezett harcot hozó meccs első negyedében a vendégek vezettek három ponttal, a félidő végére azonban már a hazaiak tettek szert hatpontos előnyre. A végjátékra egypontos Hawks-vezetés mellett érkeztek a csapatok, de Garnett tempójának, majd Allen büntetőjének köszönhetően két ponttal elhúzott a Celtics, két másodperccel a vége előtt pedig Al Horford nem tudott hibátlanul büntetőzni, így a Hawks számára elúszott a szezon. A lefújást követően Paul Pierce nyilatkozott: „Ennyire jól tudunk küzdeni…  Ez lehet az utolsó esélyünk így együtt, úgyhogy mindent megteszünk a siker érdekében, aztán majd meglátjuk, hogy mi történik.”

Kevin Garnett a mai mérkőzésen mintha visszapörgette volna az időt, a Celtics erőcsatára ugyanis 28 pontot és 14 lepattanót szerzett, de rajta kívül a 18 egységet szerző Paul Pierce és a 14 pontos Rajon Rondo is nagyot játszott. A vendégek kezdőötöséből négyen is legalább 15 pontig jutottak Jeff Teague kivételével, azonban az igazán kiemelkedő egyéni teljesítmény elmaradt, ráadásul a kispad sem tudott igazán hasznosan játszani, ezért itt ért véget a Hawks rájátszása.

A párharc végeredménye: 4-2 a Boston Celtics javára.

Denver-Los Angeles Lakers

113-96-os győzelmével a Denver Nuggets csapata hetedik mérkőzésre kényszerítette a Los Angeles Lakers együttesét. A hazaiak mindkét félidő első játékrészét meghúzták, az első negyed ugyanis 30-20, míg a harmadik 36-23-as eredménnyel ért véget, ezt pedig a Lakers nem tudta kompenzálni, így a Staples Center közönsége készülhet a mindent eldöntő hetedik meccsre.

Ty Lawson ma kiválóan teljesített, 31 percnyi játékidő alatt 32 pontot és 6 gólpasszt szerzett, de a Nuggets mai sikerében óriási szerepe volt a kispadról beálló Corey Brewernek is, aki 18 egységet szállított. A vendégeknél, mint szinte mindig, Kobe Bryant bizonyult a legjobbnak 31 pontjával, a Lakers magasai viszont nem kis csalódást okoztak. Andrew Bynum 11 pontja és 16 lepattanója ugyan még teljesen elfogadható (bár a Nuggets ellen pontban ennél többet illik hozni), de Pau Gasol 1/10-es mezőnymutatója, amelyhez 3 pont és 3 lepattanó társul, már abszolút nem az.

A párharc állása hat mérkőzés után: 3-3.

NBA
Rájátszás, 13. játéknap
Philadelphia-Chicago 79-78
Boston-Atlanta 83-80
Denver-Los Angeles Lakers 113-96