Öttusa

A vegyes váltót akarja olimpiára juttatni a szövetség

  • VNA

Az öttusázók is rákaptak a vegyes váltó ízére - a nemzetközi szövetség Rio de Janeiróban már olimpiai számként szeretné lebonyolítani a versenyt.

A római világbajnokságon sikerrel rendezték meg az öttusázók számára is a vegyes váltó versenyeket. Mivel a férfiakat és a hölgyeket egyazon versenyben szerepeltető számok valóságos reneszánszukat élik (gondoljunk csak a biatlon, az alpesi sí, vagy éppen az úszó vegyes váltók terjedésére), így a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetői is az olimpiai programba álmodják saját "gyermeküket". Az ukrán váltó sikerével véget ért verseny után a szövetség elnöke, Klaus Schormann is optimistán nyilatkozott a szám jövője kapcsán: "A vegyes váltó a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián mutatkozott be. Fokozatosan erősödik a versenyszám, amely egy dinamikus és új versenyforma. Éppen ezért szeretnénk elérni, hogy a 2016-os nyári olimpián már a felnőttek között is szerepeljen a programban. Ez a szám a nemek közötti egyenlőséget hangsúlyozza és talán a kisebb nemzeteknek is esélyt teremt arra, hogy eljussanak a játékokra"

A lövészetből és futásból álló kombinált befejező számot az ukránok (Ganna Buriak és Olekszander Mordaszov) a harmadik helyről kezdték meg, de végül megvédték címüket, hajszállal lemaradva mögöttük az oroszok és a kínaiak végeztek még a dobogón. A 12 csapatos mezőnyben magyar váltó ezúttal nem indult a római világbajnokságon.