Nemzetközi foci

Két afrikai futballválogatott is kapitány nélkül maradt

  • MTI

Mindössze két héttel kinevezése után távozik a szenegáli labdarúgó-válogatott éléről Pierre Lechantre, mert a trénernek nézeteltérése támadt a szövetség vezetőivel a szerződésével kapcsolatban. Csütörtökön Alain Giresse, a mali nemzeti csapat szövetségi kapitánya is lemondott posztjáról.

A szenegáli nemzeti hírügynökségnek Augustin Senghor, az ország labdarúgó-szövetségének elnöke csütörtökön azt mondta, Lechantre azért mondott le, mert nem biztosítottak számára hat havi fizetést előre, a három hónapra szóló összeg felajánlását pedig az edző nem fogadta el.

A francia szakember úgy fogalmazott, hogy Szenegálban nem adták meg számára a szükséges garanciákat a munkához.

A szövetség korábban két jelölt közül választotta ki a szakvezetőt, a másik a válogatottat 2002-ben világbajnoki negyeddöntőbe vezető, szintén francia Bruno Metsu volt. A szenegáli nemzeti együttesnek február óta nem volt kapitánya, akkor menesztették Amara Traorét, akivel mindhárom meccsét elvesztette a csapat az idei Afrika Kupán.

Egy másik afrikai válogatott, a legutóbbi kontinenstornán harmadik Mali szövetségi kapitánya, Alain Giresse is távozott posztjáról. A tréner kevesebb, mint egy hónappal a világbajnoki selejtező rajtja előtt azért mondott le, mert nem felelt meg neki az a szerződésajánlat, amely a 2014-es, brazíliai vb kvalifikációs időszakának végéig szólt volna.

"Olyan megállapodást kínáltak, amely gátolja a függetlenségemet és az egészségügyi személyzetet sem biztosították. Ez nem elfogadható számomra." - szögezte le az 59 éves szakember a francia rádiónak nyilatkozva. Giresse 2010 májusában lett a csapat edzője. "Sokat áldoztam erre a csapatra, és azokkal az ajánlatokkal sem foglalkoztam, amelyeket a kontinenstorna után kaptam. Ennek ellenére szép emlékeim vannak erről a kalandról".