NHL

Hetedik mérkőzés dönt a keleti főcsoport-elődöntőben

  • Molnár Dávid

Jó sokat pihenhetnek a már főcsoportdöntőben lévő csapatok az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásában, mivel a Washington Capitals és a New York Rangers párharcában hetedik mérkőzésre kerül sor szombaton, miután a fővárosiak a hatodik találkozón 2-1-re leverték ellenfelüket.

Nem adják fel a fővárosban

Sokan lesajnálták a Washington Capitalst a rájátszás kezdete előtt, mivel a fővárosiak az előző évekhez képest igen haloványan teljesítettek az alapszakaszban, és sokáig még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán bekerülnek-e a rájátszásba. Dale Hunter vezetőedzőben is úgy tűnt, hogy nem igazán bíznak sem a játékosok, sem a szurkolók, de lehet, hogy mindez csupán egy mentális hadviselés része volt, mivel a Capitals 2009 óta a leghosszabb playoffját élvezi jelenleg.

2009-ben Alexander Ovecskinék a Pittsburgh Penguinsszel ütköztek meg a főcsoport-elődöntőben, és sok Capitals-drukker osztja még azt a nézetet, hogy az lett volna az év, amikor nagyot dobbanthatott volna gárda. A későbbi bajnokok viszont a hetedik meccsen kiejtették a riválisukat, és a fővárosiakat azóta elkerülték a nagyobb sikerek, annak ellenére, hogy magabiztosan nyerték évről évre a csoportjukat.

Idén, amikor is meglepetésre csupán második helyen végeztek a leggyengébbnek tartott délkeleti divízióban, lehet, hogy az elmúlt évek szerencsétlensége végre megtörik. Mindenesetre az már bizonyos, hogy hetedik mérkőzés dönt a New York Rangers elleni szériában, miután a párharc utolsó hazai meccsén 2-1-re felülmúlták Henrik Lundqvistékat.

Ovecskin a jégen

Bár többször lőttek kapura a vendégek, ez nem párosult több gólszerzési lehetőséggel. Sőt, Henrik Lundqvistnak igazán elemében kellett lennie, hogy ne dőljön el már az első két harmad után a mérkőzés, és csupán kétgólos hátrányban vágjanak neki a záró periódusnak. A svéd kapus messzi löketeket, és közeli kísérleteket is hárított, míg a Rangers különösebben nem tornáztatta meg Braden Holtbyt.

A vége így is izgalmasra sikeredett, miután lehozott kapussal és extra csatárral a jégen a gólvágó ütőjére rátaláló Marian Gaborik szépített egy perccel a lefújás előtt. A gólérzékeny szlovák csupán három pontot szerzett az első körben, és csak egyszer rezgette meg az Ottawa Senators hálóját, de a Washington ellen magára talált, és eddig csak az ötödik meccsen maradt pont nélkül, amit viszont drámai módon nyert meg a Rangers. A hasonló végkimenetel most azonban elmaradt, és a hazaiak kivédekezték a hátralévő időt, és kiharcolták a hetedik találkozó jogát a Nagy Almában, szombaton.

Ennek leginkább a már főcsoportdöntőben lévő csapatok örülhetnek - vagy sopánkodhatnak - hiszen így leghamarabb vasárnap kezdődhet meg a rájátszás harmadik köre. A Capitals és a Rangers párharcának a győztese a keleti főcsoportdöntőben majd a New Jersey Devilsszel fog megmérkőzni.