Rali

A lengyel síugró legenda is rajthoz áll a Rábaköz-ralin

Az elképesztő izgalmak közepette zárult hajdúszoboszlói idénynyitót követően immár a második alkalommal csaphat össze egymással a legjobb magyar és számos remek külföldi pilóta a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség által kiírt Magyar Tereprally Bajnokság második versenyén, az XLavina IV. Rábaköz Kupán. Hatalmas csatákban ezúttal sem lesz hiány, ráadásul a hétvégi, kapuvári központtal megrendezésre kerülő verseny a magyar mellett részese a lengyel, a cseh és a szlovák valamint az FIA Közép-Európa Zóna Kupa (CEZ) bajnokságának is. Éppen ezért a teljes magyar élmezőny mellett neves külföldi tereprallysok is rajthoz állnak, sőt az indulók között találhatjuk a síugrás lengyel legendáját, a négyszeres világbajnok Adam Malyszt is, akit esélyesnek tartanak a legjobb tízbe kerülésre is.

A Hajdúságból az ország másik vége felé veszi az irányt a terep-rallye bajnokság, az előttünk álló hétvégén a lengyel, a cseh és a szlovák bajnokság mezőnyével felvértezve az XLavina IV. Rábaköz Kupával folytatódik a 20 éves magyar tereprallye. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Rábaköz Kupa mezőnye éppen ezért több, magasan jegyzett nemzetközi verseny mezőnyével vetekszik, és természetesen ismét rajthoz áll a teljes magyar élmezőny is, összesen 39 autó nevezett a megmérettetésre.



A magyarok közül ismét a győzelem reményében áll rajthoz a tavalyi összetett bajnok, Fazekas Károly is, aki a 2012-es idénynyitón sem talált legyőzőre BMW-je volánja mögött.
Tegnap teszteltem a csapat által felkészített autóval, és a megtett ötven kilométer meggyőzött arról, hogy minden rendben van, így bizakodva várom a hétvégét. Az esélyeimet mindenképpen növeli, hogy a kocsinak fekszik a pálya, ám tisztában vagyok azzal, hogy az ellenfelek is nagyon készültek, többen vissza akarnak vágni az első versenyen elszenvedett vereségükért” – fogalmazott Fazekas, akinek egyáltalán nem könnyíti meg a dolgát, hogy ezúttal már a mezőny tagja lesz a három, Hummer H3 EVO-val versenyző cseh pilóta, Zapletal, Porizek és Pelc.
Utóbbiak egy csapatban hajtanak Garamvölgyi Zoltánnal, aki Lónyai Pál navigátoraként abban bízik, hogy sikerül a legjobbak közé kerülniük.

Noha az elmúlt két esztendőben nem sikerült túl jól a kapuvári versenyünk, most bízom abban, hogy a középmezőny elején végzünk. Akkor lennék persze igazán elégedett, ha mind az öt autónk a legjobb tíz között végezne” – jelentette ki Garamvölgyi, aki a versenyzés mellett az MNASZ szakági bizottságának is a tagja.

De ki vezeti a csapat ötödik autóját? Nos, azok, akik kilátogatnak a hétvégén a Rábaköz Kupa küzdelmeire, egy igazi világsztárt is láthatnak a pályán. Ugyanis először indul magyar versenyen a síugrás lengyel legendája, a négyszeres világbajnok Adam Malysz, aki immár tereprallysként szeretne nemzetközi hírnévre szert tenni.

Malysz már a Dakaron is bizonyította, cseppnyi félelem sincs benne. A világ legnehezebb versenyén is remekül helyt állt, és új sportágában idén az Italian Baja futamon már a legjobb tíz közé is bekerült. Nagyon bátran vezet, versenyről versenyre fejlődik, ha hozza szokásos formáját, itt is bekerülhet a tíz közé” – mondta Garamvölgyi Zoltán.
Malysz egyébként egy Mitsubishi L200-sal indul a hétvégén, és egy tapasztalt navigátor, Rafal Marton segíti a versenyek alatt. A szervezők elárulták, a lengyel sportoló közvetlen mindenkivel, semmilyen
sztárallűr nem fedezhető fel a viselkedésében.

Ha a lejtőkön és a sáncon nem féltem, akkor itt mitől kellene tartanom. Nagyon megszerettem ezt
a sportágat, és bízom abban, hogy a mostani versenyemen is képes leszek fejlődni, valamint az
összesítésben szeretnék a tíz között végezni”
– árulta el a síugrás sokszorosan megkoronázott egykori
királya.

Ami a további magyar versenyzőket illeti, ismét ott lesz, és győzelemre tör a Dakar-menő Szalay Balázs, aki az elmúlt két esztendőben megnyerte a versenyt. Az Opel-pilóta idén sem akarja alább adni, és abban bízik, hogy rengeteg néző előtt sikerül visszavágnia Fazekasnak az idénynyitón elszenvedett vereségért. Természetesen nem hiányozhat a mezőnyből Korda Erik sem, aki többek között az emlékezetes Belvárosi Nagydíjon száguldva töltődött fel a Rábaközi versenyre.

Ahogy az már lenni szokott, az autókon kívül a motorosok és a quadosok is megküzdenek a bajnoki pontokért és helyezésekért – a motoros szakágat 11 versenyző képviseli, a hét magyar pilóta mellett 3 cseh és egy szlovák fiú indul –, míg idén első alkalommal harcba szállnak a kamionok is, a T4-es kategóriába összesen 3 páros adta le nevezését. A korábbi Africa Race győztes Kovács Miklós egy vadonatúj Scaniával tér vissza, ellenfelei az idei Dakaron is részt vevő Darázsi Zsolt és a lengyel Piotr Domownik lesznek.

 IV. Rábaköz Kupa
a program
május 11., péntek
17:20 – SS1 38 km
május 12., szombat
09:30 – SS2 38 km
10:30 – SS3 42 km
11:45 – SS4 38 km
12:45-13:45 Szerviz, gyűjtő
14:00 – SS5 38 km
15:00 – SS6 42 km
május 8., vasárnap
09:30 – SS7 38 km
10:30 – SS8 42 km
12:45-13:30 – Szerviz, gyűjtő
13:45 – SS9 42 km
16:30 – Díjkiosztó