Európa Liga

Rendkívüli biztonsági intézkedések Bukarestben

  • MTI

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek a román hatóságok Bukarestben a labdarúgó Európa Liga szerda esti spanyol házi döntőjének, az Atlético Madrid és az Athletic Bilbao összecsapásának biztonságos lebonyolítására.

A román főváros a hét eleje óta az EL-finálé lázában ég. A mérkőzésre a kifejezetten a második legrangosabb európai kupasorozat döntőjére megépített, 55 ezer férőhelyes National Arénában kerül sor.


A vadonatúj stadion - amelyet tavaly egy Románia-Franciaország Európa-bajnoki selejtezővel avattak fel - eddig leginkább botrányosan rossz gyepszőnyege miatt került a figyelem központjába. A szerdai döntő előtt azonban beszereztek egy eddig hiányzó gépet, amely mesterséges fényt biztosít a gyepnek, s az elmúlt hónapokban semmilyen rendezvényt nem szerveztek az arénában.

A 20:45 órakor kezdődő meccsre szóló legdrágább belépőkért darabonként 1100 eurót is fizettek a tehetős román üzletemberek. A román nézőknek egyébként 20 ezer jegyet biztosított az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), ezek már novemberben elkeltek. Ennek ellenére a stadion környékén jegyüzérektől a mérkőzés előtti napokban is lehetett még vásárolni belépőt az eredeti ár többszöröséért.

A román belügyminisztérium közlése szerint több mint ötezer rendfenntartó vigyáz arra, hogy biztonságos körülmények között bonyolítsák le a döntőt, amely a legrangosabb sporteseménynek számít Romániában a rendszerváltás óta.

A bukaresti főpolgármesteri hivatal kezdeményezésére szerdán hivatalosan is szünetel a tanítás az iskolákban azért, hogy az amúgy is leterhelt bukaresti közlekedésben ne keletkezzenek fennakadások. A hatóságok ugyanis a város több pontján forgalomkorlátozást rendeltek el.

A mérkőzés idején nyolc rohammentő csapat és másik harminc, elsősegélynyújtásra hivatott kétfős egység tartózkodik majd a stadionban.

A spanyol szurkolók hétfő óta folyamatosan érkeznek Bukarestbe, ahol a helyi tömegközlekedési vállalat külön buszjáratokat biztosított számukra azért, hogy a repülőtérről bejussanak a városba. Nekik a Román Atheneum és a parlament előtti téren alakítottak ki külön helyet, ahol óriásképernyőn követhetik a meccset.

A spanyol szurkolók "főhadiszállása" azonban Bukarest történelmi központjában van, amely nemrég nyerte vissza egykori pompáját. Ez a nem nagy területű, de közép-európai városok hangulatát idéző történelmi városrész vált a bukaresti szórakozóhelyek centrumává, ahol a spanyol szurkolók kellemes környezetben hűsölhetnek a bárok és éttermek teraszain. A spanyolokat egyébként kellemesen meglepte a jó minőségű és olcsó román sör, amelynek fogyasztását - a vendéglősök örömére - a szokatlanul meleg nyári időjárás is elősegítette.

A hatóságok spanyol nyelvet ismerő idegenvezetőkkel, a román televíziók pedig hasznos információkat közlő spanyol nyelvű adásokkal igyekeznek kedveskedni a vendégszurkolóknak. A városvezetés összegyűjtötte a belvárosból a kóbor kutyákat is, amelyek egyébként nagy számban élnek Bukarest utcáin.

  • Atlético Madrid - Athletic Bilbao 2012-05-09 20:45:00