NHL

Pokoli végjáték vár az NHL-re

  • Molnár Dávid

Megszületett a keleti főcsoport első döntőse, miután a New Jersey Devils az ötödik meccsen, Philadelphiában győzedelmeskedett, és 4-1-es összesítéssel kiejtette az esélyesebbnek tartott Flyerst az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszásából.

Nem tört meg az első gólos átok

Claude Giroux hiányában próbált meg a Philadelphia Flyers életet lehelni önmagába, és életben tartani esélyeit a keleti főcsoport döntőjére. A francia-kanadai csatár, akit az első kör után a vezetőedzője, Peter Laviolette a világ legjobb játékosának kiáltott ki, egy fejre mért ütközés miatt kapott egy meccsre szóló eltiltást az NHL fegyelmi bizottságától. Rosszabbkor nem is sújthatták volna ehhez hasonló módon a Flyerst.

Giroux helyén Zac Rinaldo játszhatott, aki kemény játékstílusával tüzet csiholt a Flyers játékában, ami körülbelül a Pittsburgh elleni széria vége óta hiányzott a narancsmezesektől. Rinaldo nem riadt vissza a nagyobb ütközéseket elszenvedő csapattársainak megtorlásától, és rögtön a meccs elején a Brayden Schennt legyaluló Anton Volchenkovot fektette ki a jégre, mely után az orosz bekk nehézkesen kecmergett talpra.

Rinaldo energiája átragadt a Flyers többi tagjára, és a vezető találat is követte nem sokkal. Bár ez rossz ómennek bizonyult, figyelembe véve, hogy a hazaiak mindösszesen egyszer nyertek meccset akkor, amikor ők szerezték meg a találkozó első gólját - többek közt az elmúlt három mérkőzést is hasonlóképp bukták el Peter Laviolette legényei.

Az előny most sem tartott ki sokáig, a Flyers ellen támadóképességeit megcsillogtató Bryce Salvador alig két perccel később kiegyenlített egy messzi lökettel. Nem sokkal később már a Devilsnél volt a vezetés, miután Ilja Brizgalov bepánikolva, vagy talán túlságosan is elkényelmesedve, próbált megszabadulni a korongtól, amit viszont sikerült rálőnie az éppen őt letámadó David Clarksonra, akinek ütőjéről visszapattant a pakk az orosz portás lábai közé, majd be a kapuba. Ennél jóval kisebb bakiért is átkoztak már ki kapust Philadelphiában, de ezúttal a szurkolók nem kezdték el szapulni saját játékosukat.

A folytatásban a Devils nyomásától és az Ördögök kapuja előtti eredménytelenségtől a Flyers tagjai fokozatosan kezdték elveszteni a türelmüket, és emiatt többször is emberelőnybe kerülhetett a vendég együttes, viszont Brizgalov vezeklésének hála, és két kapuvasnak, 2-1 maradt az eredmény a harmadik harmad kezdetére. A Flyers fiataljai ennek ellenére nem igazán nyugodtak le, és a záró játékrész elején James van Riemsdyk, aki New Jersey-beli születésű, buta kiállítást szedett össze, amit az ellenfél három másodperc kihasznált: megnyert buli után két gyors passzal Ilja Kovalcsukhoz került a pakk, aki bevarrta a felsőbe.

A hátralévő időben a Devils ráült az eredményre, de ezzel együtt több veszélyes kontrát is levezényeltek, de Brizgalov kisegítette saját magát, ha már a védők nem álltak a helyzet magaslatán. Stephen Gionta helyzeténél hatalmasat védett az orosz portás, de ezzel párhuzamban támadás terén nem tudott semmi érdemlegest felmutatni a hazai együttes.

Laviolette az utolsó három percre lehívta kapusát, de hat az öt elleni játék sem hozta meg a hőn áhított szépítő találatot, mert a Devils tartotta az alakzatát és fegyelmezettek maradtak. Dainius Zubrusnak, a negyedik meccs hősének ugyan sikerült az üres kapuba juttatnia a korongot, viszont csapattársa, Kovalcsuk lesen volt a lövés pillanatában, így a találatot érvénytelenítették. Ez nem szegte a kedvét az Ördögöknek, akik magabiztosan megőrizték a kétgólos előnyüket, és végül megnyerték a mérkőzést.

A Devils 2003 után került vissza a keleti főcsoport döntőjébe. Eddig öt alkalommal jutottak el idáig, és négyszer vívhattak utána harcot a Stanley-kupáért, amelyekből háromszor el is hódították a hokisok legelismertebb serlegét. 1994-ben a New York Rangers szabott gátat a Devils örömöknek, de idén lehet megadatik a lehetőség a bosszúállásra, amennyiben a New York-iak a következő két mérkőzés valamelyikét megnyerik a Capitals ellen.